13/7/13

«Επικίνδυνες οι μαζικές παρακολουθήσεις χωρίς δικλείδες ασφαλείας» δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι έκανε σήμερα το πρώτο της σχόλιο για την υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν, τονίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ότι οι επικοινωνίες τους δεν παρακολουθούνται αδικαιολόγητα και καλώντας όλες τις χώρες να σέβονται το δικαίωμα οποιουδήποτε να ζητεί πολιτικό άσυλο.
«Αν και οι ανησυχίες όσον αφορά την εθνική ασφάλεια και την εγκληματική δραστηριότητα μπορεί να δικαιολογούν την κατ' εξαίρεση και αυστηρά ελεγχόμενη χρήση προγραμμάτων παρακολούθησης, η παρακολούθηση χωρίς επαρκείς δικλείδες ασφαλείας για την προστασία του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή στην πραγματικότητα δημιουργεί κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες», τόνισε η Πιλάι.

Στο μεταξύ, η εμπορική ένωση κρατών της Λατινικής Αμερικής Mercosur χαρακτήρισε την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και των επικοινωνιών μέσω του Διαδικτύου παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιδρώντας επίσης στο σκάνδαλο Σνόουντεν. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, στο κλείσιμο της συνόδου που διεξήχθη στο Μοντεβιδέο, στην Ουρουγουάη, τόνισε ότι η ένωση αυτή «απορρίπτει» την κατασκοπεία των ΗΠΑ, ενώ δήλωσε ότι «το δικαίωμα στο πολιτικό άσυλο αποτελεί ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα». «Αυτή η υπόθεση κατασκοπείας σε παγκοσμία κλίμακα ταρακούνησε τη συνείδηση του κόσμου στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναστάτωσε όλο τον κόσμο», είπε ο Μαδούρο. «Εγείρει θέματα-κλειδιά όσον αφορά το πολιτικό ήθος».

«Κάθε πράξη κατασκοπείας που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, πάνω απ' όλα το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, και υποσκάπτει την εθνική κυριαρχία κρατών, πρέπει να καταδικάζεται από κάθε χώρα που αυτοαποκαλείται δημοκρατική», είπε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ. Η Ρουσέφ –η οποία είχε φυλακιστεί και βασανιστεί την δεκαετία του 1970 από το στρατιωτικό καθεστώς– τόνισε ότι το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες της Νότιας Αμερικής.

Ακόμη και η Κολομβία –ο πιο στενός σύμμαχος σε στρατιωτικό επίπεδο στη Λατινική Αμερική– και το Μεξικό, ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ στην υποήπειρο, ζήτησαν εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για τις παρακολουθήσεις. «Αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε: ένας κόσμος με νέες μορφές αποικιοκρατίας», είπε κατά το κλείσιμο της συνόδου της Mercosur η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ. Αυτές «είναι λίγο πιο συγκαλυμμένες απ' ό,τι ήταν πριν από δύο αιώνες, όταν εκείνοι κατέφθαναν με τους στρατούς τους για να αρπάξουν το ασήμι και το χρυσό μας».

Πηγή: AMΠE, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.