22/7/13

Ε.Ε.: «Τρομοκρατική» η στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ

Ομόφωνη απόφαση των 28
      O ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα                                     EPA/WAEL HAMZEH
Στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να εντάξουν τον στρατιωτικό βραχίονα της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες και επιβεβαίωσε ο ολλανδός ΥΠΕΞ.
Η κίνηση αυτή συνιστά μια σημαντική μεταβολή της πολιτικής της Ε.Ε., η οποία οφείλεται στις έντονες ανησυχίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την δράση που αποδίδεται στη Χεζμπολάχ σε ευρωπαϊκό έδαφος.
«Είμαι ικανοποιημένος που κάναμε αυτό το σημαντικό βήμα σήμερα να αντιμετωπίσουμε τη στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ, να παγώσουμε τους πόρους της, να εμποδίσουμε τη συγκέντρωση χρημάτων για αυτή και άρα να περιορίσουμε την δυνατότητά της να αναλαμβάνει δράση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Φρανς Τίμερμαν.
«Είναι καλό ότι η Ε.Ε. αποφάσισε να χαρακτηρίσει την Χεζμπολάχ αυτό που είναι: μια τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε.
Το αίτημα να ενταχθεί η Χεζμπολάχ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ε.Ε. είχε υποβάλει η Βρετανία, αφού αποδόθηκε στην ένοπλη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, η ευθύνη για μια αιματηρή επίθεση εναντίον ισραηλινών τουριστών στη Βουλγαρία, κράτος μέλος της Ένωσης.
«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια έναντι αυτού που συνέβη στη Βουλγαρία ή στις πράξεις του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ στη Συρία», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Γκαρθία Μαργκάγιο.
«Αυτό είναι ασφαλώς κάτι που δεν μπορούμε να ανεχθούμε», είχε πει από την πλευρά του προσερχόμενος στη σύνοδο με τους υπόλοιπους 27 ομολόγους του ο Σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλτ.
«Αν λάβουμε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι υπήρξαν τρομοκρατικές δραστηριότητες από την στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ στην Ευρώπη, θα πρέπει να αντιδράσουμε», ανέφερε με τη σειρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε.
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης πως είναι σημαντικό οι χώρες της Ε.Ε. να δείξουν πως είναι ενωμένες και ισχυρές. «Βεβαίως η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών υποστηρίζουν τώρα την ένταξη» της Χεζμπολάχ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων», πρόσθεσε.
Η σχετική απόφαση από το συμβούλιο των υπουργών χρειαζόταν πλήρη ομοφωνία, ενώ αναμένεται να συμπεριλάβει την επιβολή ταξιδιωτικών κυρώσεων, δέσμευση οικονομικών πόρων της Χεζμπολάχ στην Ε.Ε. και άλλα μέτρα.
Έως σήμερα τα ευρωπαϊκά κράτη δίσταζαν να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, κυρίως λόγω των ανησυχιών περί αποσταθεροποίησης του Λιβάνου, κάτι που θα έχει συνέπειες για την περιοχή αλλά και τους ευρωπαίους κυανόκρανους που υπηρετούν στην δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο, την UNIFIL.
Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Κύπρος, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία και η Ισπανία συνεισφέρουν δυνάμεις στην διεθνή αυτή ειρηνευτική αποστολή, η οποία αριθμεί 10.820 άνδρες.
Η κατάσταση περιπλέκεται διότι η πολιτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ αντιμετωπίζεται ορισμένες φορές από τους ευρωπαίους ως μια νόμιμη πολιτική δύναμη. Διπλωμάτες έχουν αναγνωρίσει ότι θα ήταν δύσκολο να απομονωθεί ο στρατιωτικός βραχίονας της οργάνωσης, που δεν είναι μια ξεκάθαρη, χωριστή οντότητα.
Νωρίτερα, πληροφορίες έκαναν λόγο για μια συμβιβαστική λύση: το να ενταχθεί η οργάνωση στη λίστα, αλλά να υπάρξει ταυτόχρονα μια ανακοίνωση ότι η Ε.Ε. θέλει να συνεχιστεί ο πολιτικός διάλογος ανάμεσα σε όλα τα μέρη στο Λίβανο και ότι η βοήθεια προς τη χώρα, ιδίως για να αντιμετωπιστεί η εισροή Σύρων προσφύγων, δεν διακόπτεται.
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ αναμενόταν επίσης να συζητήσουν σχετικά με το Μεσανατολικό και να έχουν μια συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, αφού αυτός ανακοίνωσε την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που πάντως αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από πολλές πλευρές.
Επρόκειτο επίσης να ενημερωθούν επίσης από την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον για την κατάσταση στην Αίγυπτο, μετά την επίσκεψή της στη χώρα. Η Συρία επισήμως ήταν στην ατζέντα αλλά δεν αναμενόταν το συμβούλιο να κάνει κάποια επίσημη τοποθέτηση για τη συνεχιζόμενη σύρραξη.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.