10/7/13

ΖΑΝ-ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ, Ο 'μπον βιβέρ' των Βρυξελλών

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
Ο 'μπον βιβέρ' των Βρυξελλών
Κατέχοντας το απόλυτο ρεκόρ παραμονής στην πρωθυπουργία, ο εμβληματικός για τις ευρωπαϊκές διαδικασίες πρώην πρόεδρος του Eurogroup κινδυνεύει να κλείσει την καριέρα του έτσι όπως ποτέ δεν είχε φανταστεί.

Δεκαοκτώ χρόνια στο τιμόνι του Λουξεμβούργου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπήρξε το πρόσωπο με το πολυπληθέστερο fun club στην πατρίδα του. Ακόμη και ο «κίτρινος» Τύπος λατρεύει να τον μισεί...

Συμπέρασμα: Ο Γιούνκερ «πουλάει». Και «πουλούσε» πάντα. Τα κουτσομπολιά από το Δουκάτο τον ήθελαν να τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στο ωραίο φύλο, ενώ οι πιπεράτες πληροφορίες για τις περιπέτειες στα ταξίδια του στην Ευρώπη δεν σταμάτησαν ποτέ να τον συνοδεύουν. Οι φήμες για τον δεκάχρονο νόθο γιο του είναι μία μόνο από τις ψηφίδες του παζλ που, χρόνια τώρα, φιλοτεχνούν για τον Ζαν-Κλοντ τα ευρωπαϊκά ταμπλόιντ.

Το κουρασμένο παρουσιαστικό του Γιούνκερ, ο οποίος δεν έχει κλείσει ακόμα τα 58 χρόνια του, δεν οφείλεται μόνο στις ολονυκτίες για τη διάσωση της Ελλάδας και των υπόλοιπων μελών της Ευρωζώνης που «παραστράτησαν». Οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν ότι για την εικόνα ευθύνονται το υπερβολικό κάπνισμα και η αγάπη του στο αλκοόλ.

Αντιθέτως, οι συνάδελφοί του στην Ευρώπη έχουν να πουν μόνο καλά λόγια. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θεωρείται ότι κατάφερε να διευρύνει την επιρροή της μικροσκοπικής χώρας του χάρη στις προσωπικές του ικανότητες και στα εξαιρετικά του ταλέντα. Αφοπλιστικά άνετος και επικοινωνιακός, ο μπον βιβέρ Γιούνκερ ξεχώριζε πάντα με το χιούμορ του, ακόμα κι όταν διέκοπτε μία συνεδρίαση για να ενημερώσει τους ομολόγους του για την... πέτρα στα νεφρά που τον ταλαιπωρούσε. Ιστορική θα μείνει η ατάκα του ότι έχει πει αρκετά ψέματα στα ΜΜΕ, καθώς και ότι του αρέσουν οι «μυστικές, σκοτεινές συνομιλίες». Οχι, φυσικά, των παρακολουθήσεων...

Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα... ξενύχτια
Η μεγαλύτερη αδυναμία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι το κάπνισμα και στις Βρυξέλλες, στα ατέλειωτα ξενύχτια των συνεδριάσεων, ενοχλούνται από το «νέφος» που τον ακολουθεί.
Συνήθως, βέβαια, του κάνουν το χατίρι και παραβιάζουν τους κανόνες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 2005 στη σύνοδο που πραγματοποιούνταν στο Χάμπτον Κορτ, ένα παλαιό κτίριο γεμάτο με ανιχνευτές καπνού. Για χάρη του οι διοργανωτές τούς απενεργοποίησαν. Εκείνος, όμως, προτίμησε να βγει στον κήπο. «Για τσιγάρο», όπως εξήγησε, «και λίγη μπίρα...».

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.