7/7/13

Τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Κρήτη και οι...παίκτες

Του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Αν ένα θετικό είχε ο προ ημερών ανασχηματισμός της Κυβέρνησης Σαμαρά -ήδη Σαμαρά/Βενιζέλου- αυτό ήταν η επάνοδος στην ευθύνη της ενέργειας, ιδιαίτερα στην ευθύνη των ερευνών υδρογονανθράκων, του Γιάννη Μανιάτη.
Ο οποίος ποτέ δεν έπρεπε να έχει φύγει, αλλά ας μείνουμε στο τώρα:
Όπως το έφεραν τα πράγματα, η αρχή της νέας θητείας Μανιάτη συνέπεσε με την κατάληξη του πρώτου γύρου παραχωρήσεων (με τη λογική «Open Door» που ξεκίνησε αρχές Ιανουαρίου του 2012) που δίνει τις έρευνες στον Πατραϊκό στην ΕΛΠΕ/EDISON/PETROCELTIC και τη χερσαία περιοχή Ιωαννίνων στην ENERGEAN/PETRA. (στο επίσης πολλά υποσχόμενο Κατάκωλο, έχουν σχεδόν έλθει ίσες η ENERGEAN με τη Schlumberger αφενός και η GREKOIL Ventures αφετέρου).

Ποιοι, τώρα, οι παίκτες;
Η Energean είναι ο κύριος μέτοχος στην Καβάλα Oil του Πρίνου, που ήδη έχει συμφωνήσει εμπορική συνεργασία με την ΒP (Γαλλίας). Έχει κεντρικά ποσοστά σε έρευνες στον Κόλπο του Σουέζ και την Άνω Αίγυπτο. Στα κεφάλαιά της έχει μπει η Third Proint του Daniel Loeb, η ίδια που πριν λίγους μήνες κέρδισε τα διαβόητα 500 εκατ. δολάρια αγοράζοντας (και κρατώντας) ελληνικά ομόλογα.

Η Petra Petroleum είναι καναδέζικη, επιδιώκει να διεξαγάγει έρευνες στην ευρύτερη γειτονιά μας – από τη λεκάνη της Λεβαντίνης στην Κύπρο μέχρι την Ισπανία. Επικεντρώνεται σε «λιγότερο ερευνημένες» περιοχές.
Τα ΕΛΠΕ είναι αρκετά γνωστά, ώστε να μη χρειάζονται παρουσιάσεις – έχουν πάντως διεξαγάγει έρευνες για πετρέλαιο στην Αίγυπτο προ ετών. Η συνεργασία τους με την ιταλική EDISON (20% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο), ομοίως. Η PETROCELTIC είναι ιρλανδική, και αναπτύσσει (ή προσπαθεί να αναπτύξει) δραστηριότητες στη Βόρεια Αφρική (Αλγερία και Αίγυπτο), τη Μαύρη Θάλασσα, το ιρακινό Κουρδιστάν(!) – και στη γειτονιά μας.

Η Schlumberger, γαλλικής ρίζας, είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών στον χώρο των υδρογονανθράκων, ενεργοποιούμενη κυριολεκτικά παντού ανά τον κόσμο.

Τέλος, η GREKOIL είναι θυγατρική της κυπριακής Comtrack, με συνεργασίες με σημαντικούς παίκτες στον χώρο των ερευνών υδρογοναθράκων.

Δεν θα σταθούμε στο ότι, σε βάθος 25ετίας, από τις πρώτες αυτές παραχωρήσεις Πατραϊκού και Ιωαννίνων προσδοκώνται έσοδα άνω των 10 δισ. ευρώ. Όμως η ίδια η διαδικασία παραχώρησης – με βάση ελληνικό δίκαιο αλλά, μας διαβεβαιώνουν, με σοβαρή ενσωμάτωση των διεθνών εμπειριών – προχώρησε σχετικά γρήγορα και (συγκρίνετε με άλλες ελληνικές εμπειρίες!…) χωρίς κραδασμούς και αντεγκλήσεις. Και αυτό είναι που επιτρέπει να αισιοδοξήσει κανείς για το μέλλον.

Εκεί στο μέλλον, αναφέρεται το ότι ήδη «ανοίγουν» στο ενδιαφέρον των διεθνών παικτών οι έρευνες της μεγάλης νορβηγικής εταιρείας σεισμικών ερευνών PGS που ήδη επιτάχυνε την αξιολόγηση των ευρημάτων της στο τόξο που ξεκινά από το Βόρειο Ιόνιο και φθάνει μέχρι τη Νότια Κρήτη, ανταποκρινόμενη – λένε – σε σαφώς εκφρασμένη «περιέργεια» των διεθνών συντελεστών. Αυτό, άλλωστε, έκανε την PGS να ευρύνει τις έρευνές της σε 12.500 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών (που τα ευρήματά της θα διατεθούν μαζί με άλλα 6.000 χλμ. που είχε ήδη στη διάθεσή της η Ελλάδα). Τις ήδη διαθέσιμες fast-track αξιολογήσεις θα συνεχίσει η PGS να τις επεξεργάζεται μέχρι τα τέλη του χρόνου, ενώ σ’ ένα χρόνο από τώρα θα έχουν προκηρυχθεί οι περιοχές/ «οικόπεδα» που θα παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Εδώ ακριβώς είναι που η ασφάλεια από την παρουσία Μανιάτη στο πηδάλιο έχει ιδιαίτερη σημασία. Θεωρείτε ότι υπερπροσωποποιούμε; Θυμηθείτε ότι όλο το «κυπριακό θαύμα» στους υδρογονάνθρακες, έχει ονοματεπώνυμο: Σόλων Κασίνης. Οι άνθρωποι κινούν την Ιστορία.

Του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Πηγή: protagon.gr

2 σχόλια:

  1. Δηλαδή ο Μανιάτης (ΓΑΠ- US State Dept) του "δεν είναι σίγουρο πως υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα" εξισώνεται με τον Κασίνη της Κύπρου; Έλεος!
    Μάλλον έδωσαν καλή αύξηση στον κ. Παπαγιαννίδη και αποφάσισε να γράψει κάτι σπέσιαλ για τους εργοδότες του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Λάβρος κατά του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, είναι ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης, Δρ. Αντώνης Φώσκολος.

    Όπως καταγγέλλει στην «Πατρίδα», ο υφυπουργός υπηρετεί συμφέροντα ιδιωτών και δεν προτάσσει το όφελος που θα έχει η χώρα μας από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Κρήτης"
    ... (συνέχεια)

    "Ο καθηγητής αναφέρει πως ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι η εκμετάλλευση κοιτασμάτων γίνεται σε βάθος 20ετίας, άργησε να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να αναλάβει δράσεις. «Όταν το 2010 έλεγα ότι έχουμε υδρογονάνθρακες έλεγε ότι δεν έχουμε, φτάσαμε στο 2011 για να παραδεχτεί ότι υπάρχουν αλλά μόνο για τη Δυτική Ελλάδα, μετά από έξι μήνες παραδέχτηκε ότι υπάρχουν και στην Κρήτη ...
    Δεν μπορείς να αργοπορείς αυτό το θέμα συνεχώς», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φώσκολος. Θεωρεί, μάλιστα, ότι τόσο ο κ. Μανιάτης όσο και οι σύμβουλοί του δεν ενημερώνονται για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις πάνω στο θέμα, παρόλο που έχουν επαφές και με ανθρώπους από τη Νορβηγία, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει την ύπαρξη κοιτασμάτων στην Ελλάδα. «Δεν μπορεί να έρχεται ολόκληρη γεωλογική υπηρεσία της Γαλλίας και να λέει επίσημα στον Μανιάτη και να δίνει χαρτί ότι η λεκάνη του Ηροδότου έχει 2,5 τρις, τα οποία είναι περισσότερα από τη Νορβηγία. Μιλάμε μόνο για τη λεκάνη του Ηροδότου, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, εκεί γίνονται παζάρια»"
    ....(ολόκληρο το άρθρο).

    Ούτε εγώ πιστεύω ότι ο Μανιάτης είναι κανένα κελεπούρι. Ξέρει ο Παπαγιαννίδης τι γράφει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.