17/7/13

Επιβεβαιώνεται η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λαττάκεια

Δορυφορικές φωτογραφίες από τη στρατιωτική βάση της Λαττάκειας επιβεβαιώνουν την προσβολή ακριβείας από αέρος.
Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία προχώρησε στις 5 Ιουλίου σε νέα προσβολή στόχων σε συριακό έδαφος, καταστρέφοντας τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λαττάκεια όπου φυλάσσεται το κινητό σύστημα επάκτιας άμυνας Bastion με τα υπερηχητικά βλήματα cruise P-800 Yakhont (κατά ΝΑΤΟ SS-N-26), ενδεχομένως και αρκετά εξ αυτών.

Ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Channel 2 έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες της περιοχής μετά τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο CNN ότι οι μυστηριώδεις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην περιοχή της Λαττάκειας ήταν αποτέλεσμα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής με στόχο την καταστροφή των βλημάτων Yakhont του Συριακού Στρατού. Η επίθεση σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση που αριθμεί τουλάχιστον 20 οχυρωμένες θέσεις και αποθήκες οπλισμού, κοντά στη κοινότητα Samiyah, κατά μήκος του οδικού άξονα Λαττάκειας-Χάφα. Οι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν κατεστραμμένες τουλάχιστον 6 οχυρωμένες θέσεις και ένα μεγάλο υπόστεγο, τα οποία κατασκευάστηκαν την ίδια περίοδο που γνωστοποιήθηκε η παράδοση δύο συστημάτων Bastion με 36 βλήματα κατά στόχων επιφανείας Yakhont στη Συρία. Δορυφορικές φωτογραφίες υψηλότερης ανάλυσης των εγκαταστάσεων της Λαττάκειας που διέρρευσαν οι ισραηλινές υπηρεσίες:
ββ
Αrea Α: Τα δύο υπόστεγα που παρέμειναν ανέπαφα, βρίσκονται δίπλα στη πύλη προς τον οδικό άξονα Λαττάκειας-Χάφα. Οι εργασίες κατασκευής πραγματοποιήθηκαν το 2011-2012, την ίδια περίοδο δηλαδή που η Μόσχα γνωστοποίησε την παράδοση των συστοιχιών Yakhont στο Συριακό Στρατό.
Αrea B: Τα 6 καταφύγια που καταστράφηκαν από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με πυρομαχικά ακριβείας.
Αrea B: Τα 6 καταφύγια που καταστράφηκαν από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με πυρομαχικά ακριβείας.
φφ
Area C: Το μεγάλο υπόστεγο της βάσης κατεστραμμένο. Στη δορυφορική φωτογραφία της 7ης Ιουλίου διακρίνεται γερανός για την απομάκρυνση των συντριμμιών.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για την τέταρτη -κατά σειρά- προσβολή στόχων σε συριακό έδαφος που αποδίδονται στο Ισραήλ, ενδεχομένως κι η μοναδική χωρίς να σημειωθεί παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από ισραηλινά μαχητικά:
  • Στις 31 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή σε χώρο του στρατιωτικού κέντρου ερευνών της Jamraya, όπου βρισκόταν σταθμευμένη φάλαγγα αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς ΒUK (κατά ΝΑΤΟ: SA-17).
  • Στις 3 Μαΐου πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή στο διεθνή αερολιμένα Δαμασκού κατά φορτίου τακτικών βαλλιστικών βλημάτων Fateh-110, ιρανικής προέλευσης.
  • Στις 5 Μαΐου πραγματοποιήθηκε δεύτερη αεροπορική επιδρομή στο στρατιωτικό κέντρο ερευνών της Jamraya.
Πάντως δημοσίευμα των Sunday Times υποστηρίζει ότι η ισραηλινή επίθεση πραγματοποιήθηκε με βλήματα cruise τύπου Popeye Turbo που εξαπολύθηκαν από υποβρύχιο κλάσης Dolphin.

Strategy Reports

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.