9/7/13

Όμηροι της διαφθοράς οι Έλληνες

Της Ευας Καραμανώλη
Παρά το γεγονός ότι οκτώ στους δέκα Έλληνες πολίτες είναι έτοιμοι να αντισταθούν στη διαφθορά, σύμφωνα με την Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, συνεχίζουν να υποχρεώνονται σε φακελάκι και λάδωμα σε οκτώ βασικές υπηρεσίες, σε ποσοστό 59% στις ηλικίες 25-50% που αποτελούν τον ενεργό πληθυσμό. «Πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη η χώρα μας.Ισόπαλη με την Κολομβία σε παγκόσμιο επίπεδο και «πρωταθλήτρια Ευρώπης» αναδειχθηκε για το 2012 η Ελλάδα ως προς την διαφθορά, συμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς που συνέταξε η Διεθνής Διαφάνεια.
Στην έρευνα συμμετείχαν 114.000 ατομα σε 107 χώρες. Η χώρα μας κατέχει το... αρνητικό ρεκόρ μεταξύ των χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης καθώς το 22% των πολιτών παραδέχεται οτι έχει «λαδώσει» κάποιον δημόσιο λειτουργό, την ίδια ώρα που το 54% των Ελλήνων διαπιστώνει επιδείνωση της διαφθοράς. Ωστόσο το 84% δηλώνουν διατεθειμένοι να συμβάλλουν στην παταξή της καταγγέλοντας συγκεκριμένα περιστατικά. Συχνότερα οι Έλληνες, συμφωνα με το Βαρόμετρο, δίνουν «φακελάκι» σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη(23%), ενώ οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στις αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις ακινήτων καταλαμβάνουν την δευτερη θέση με ποσοστό 9%. Τέλος, ως ο πιο διεφθαρμένος θεσμός στην χώρα μας καταγράφονται τα πολιτικά κόμματα.
Πίσω από την Ελλάδα σε επίπεδο διαφοράς, βρίσκεται σύμφωνα με το Βαρόμετρο η Κύπρος με 19%, η Βουλγαρία με 8%, η Ιταλία με 5%, η Πορτογαλία με 3% και η Ιπσανία με 2%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Διεθνούς Διαφάνειας φέρεται πιο διεφθαρμένη από το Περού (20%), την Αργεντινή (13%), την Αρμενία (18%), την ΠΓΔΜ (17%) και την Τζαμαικα(12%). Αντίστοιχα ως... παγκόσμιο άντρο διαφθοράς καταγράφεται η Σιέρα Λεόνε (84%), η Λιβερία (75%), η Υεμένη (74%), η Κενυα (70%) και το Καμερούν με (62%). Στον αντίποδα, με ποσοστά διαφθοράς που κυμαίνονται κάτω από το 1% βρίσκονται η Φινλανδία. η Ιαπωνία, η Δανία και η Αυστραλία.
Σε επίπεδο θεσμών, στην πρώτη θέση παγκοσμίως βρίσκονται τα πολιτικά κόμματα τα οποία σε κλίμακα από το 1 έως το 5 συγκεντρώνουν 3,8 μονάδες και καταγράφονται ως ο πιο διεφθαρμένος θεσμός. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η αστυνομία με 3,7, ενώ ακολουθούν οι δημόσιοι λειτουργοί, το κοινοβούλιο, και η δικαστική εξουσία που ισοβαθμούν με 3,6. «Είναι οι ίδιοι θεσμοί που είναι επιφορτισμένοι με την διακυβέρνηση των χωρών και την τήρηση του νόμου που θεωρούνται ως οι οι περισσότερο διεφθαρμένοι. Αυτοί κρίνεται οτι κανουν καταχρηση της εξουσίας τους και ενεργούν για ίδια συμφέροντα μάλλον παρα για τα συμφέροντα των πολιτών». Τα ΜΜΕ συγκεντρώνουν βαθμολογία 3.1, ωστόσο στην Βρετανία και την Αυστραλία θεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένοι θεσμοί.
Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.