17/7/13

Μόσχα: Η Τουρκία σε συνεργασία με το Ισραήλ επιτέθηκε στην Συρία

Του Νίκου Στέλγια
Σειρήνες πολέμου στην «γειτονιά» της Κύπρου
Το «Russia Today» δεν αναφέρει το όνομα της τουρκικής αεροπορικής βάσης
Τις τελευταίες ώρες τα τουρκικά και τα ξένα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν μια πληροφορία, η οποία σε περίπτωση που επαληθευτεί είναι σίγουρο ότι θα δώσει νέες διαστάσεις στην μεγάλη κρίση της Συρίας. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Ρωσίας και της Δύσης, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ επιτέθηκε σε στόχο του συριακού στρατού στην Λατάκια.

Τα ισραηλινά και τα δυτικά μέσα αναφέρουν ότι στο στόχαστρο των Ισραηλινών πιλότων βρέθηκε το οπλοστάσιο του συριακού στρατού, το οποίο χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση των ανταρτών. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, με την νέα επίθεση του, ο ισραηλινός στρατός επιχείρησε να καταστρέψει μια σειρά ρωσικών πυραύλων, η οποία παραδόθηκε στον συριακό στρατό πριν από λίγο καιρό.
Τα ξένα μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι πριν από λίγο καιρό ο άξονας Δαμασκού – Τεχεράνης – Χεζμπολλάχ Λιβάνου είχε στείλει μια αυστηρή προειδοποίηση στο Τελ Αβίβ. Η εν λόγω συμμαχία είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός πλήξει την Συρία θα υπάρξουν αντίποινα.
Το πρωί της Δευτέρας, το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Russia Today» μετέδωσε μια νέα πληροφορία σχετικά με την νέα επίθεση του Ισραήλ. Η εν λόγω πληροφορία κάνει τον γύρο των μεγάλων τουρκικών ειδησεογραφικών δικτύων.
Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο, για την νέα επίθεση, τα ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα χρησιμοποίησαν μια τουρκική στρατιωτική βάση. Συγκεκριμένα, τα ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα απογειώθηκαν από την τουρκική βάση, χρησιμοποίησαν τον διεθνή αεροπορικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και στην συνέχεια εισήλθαν στα περίχωρα της Λατάκιας.
Το ρωσικό δίκτυο υπογραμμίζει ότι η παραπάνω πληροφορία έρχεται από μια «έμπιστη δημοσιογραφικό πηγή». Το «Russia Today» δεν αναφέρει το όνομα της τουρκικής αεροπορικής βάσης. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η νέα εξέλιξη έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις στην κρίση της Συρίας.


Πυρ και μανία η Ουάσιγκτον με το Κάιρο και το Τελ Αβίβ 
Η ισραηλινή ιστοσελίδα «Debka», η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με τους κύκλους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, μεταδίδει την πληροφορία ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν με έντονο προβληματισμό τις νέες κινήσεις του Ισραήλ και της νέας κυβέρνησης της Αιγύπτου στα παράλια της Αιγύπτου και στα περίχωρα του Σουέζ. Η ισραηλινή ιστοσελίδα αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον έχει ενοχληθεί εξαιτίας της νέας συνεργασίας του Ισραήλ με το νέα καθεστώς της Αιγύπτου στα περίχωρα του Σουέζ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, το Ισραήλ έχει δώσει το πράσινο φως στο Κάιρο για την ανάπτυξη των δυνάμεων του αιγυπτιακού στρατού στα σύνορα Αιγύπτου – Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό την νέα επίθεση του Ισραήλ στην Συρία.
Η ισραηλινή ιστοσελίδα επισημάνει ότι τις τελευταίες ώρες, ο αμερικανικός στόλος έχει ενισχύσει την παρουσία του στα περίχωρα των αιγυπτιακών χωρικών υδάτων.
Προειδοποίηση από την ισραηλινή κυβέρνηση στην νέα ιρανική ηγεσία
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα ισραηλινά και τα ξένα ενημέρωσης, η ισραηλινή κυβέρνηση έστειλε μια νέα προειδοποίηση στην νέα κυβέρνηση του Ιράν. Το Ισραήλ επανέλαβε για μια ακόμη φορά τον έντονο προβληματισμό του για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. Η ισραηλινή πλευρά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. 


Νίκος Στέλγιας
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.