28/7/13

Ενα κοσμοδρόμιο στη ρωσική Απω Ανατολή

Με το «Βοστότσνι» - έργο αξίας 10 δισ. δολ. η Μόσχα επιστρέφει στην διαπλανητική εξερεύνηση και ανοίγει νέους δρόμους για την εξερεύνηση του διαστήματος
Αλεξάντρ Πεσλιάκ
Το πρόσφατο ατύχημα στο Μπαϊκονούρ με τη συντριβή του πυραύλου «Proton» στις 2 Ιουλίου 2013, έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα του νέου ρωσικού κοσμοδρομίου. Τα προβλήματα που εμφανίστηκαν μετά την καταστροφή στη στέπα, ιδιαίτερα σε σχέση με το Καζακστάν, στο έδαφος του οποίου βρίσκεται το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ ( έχει εκμισθωθεί στη Ρωσία για 50 χρόνια),  επανέφεραν στο τραπέζι των συζητήσεων το project «Βοστότσνι». Πρόκειται για το νέο διαστημικό κέντρο της Ρωσίας που χτίζεται στην Άπω Ανατολή, κοντά στα σύνορα με την Κίνα.

Επιστροφή στη διαπλανητική εξερεύνηση

Κοινωνικές διαστάσεις:”Οι εργάτες, μια πόλη ολόκληρη!”

Οι στόχοι του έργου έχουν και κοινωνικο - δημογραφικές διαστάσεις. Στη διαδικασία υλοποίησης του project, η «Ανατολή» (η μετάφραση του «Βοστότσνι» από τα ρωσικά), θα προσελκύσει για δουλειά εκατοντάδες ειδικούς με αυξημένα προσόντα. Σήμερα, μόνο οι εργάτες οικοδομής είναι 3.000, αναμένεται ότι σύντομα θα φτάσουν μέχρι τους 15.000! Η διαστημική βάση θα μπορεί να εξυπηρετεί 25.000 άτομα. Και αυτό αφορά μόνο τις διαστημικές εγκαταστάσεις. Κοντά στο κοσμοδρόμιο, χτίζεται πόλη για 100.000 κατοίκους (το πρώτο στάδιο των υποδομών αφορά σε 35.000 κατοίκους)!
Το νέο «διαστημικό»  υπερ-συγκρότημα που κατασκευάζεται στη ρωσική Ανατολή, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν έρχεται στο «πουθενά». Στην περιφέρεια Πριαμούρ, βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις εκτόξευσης των πανίσχυρων σοβιετικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων «Satan» και «Topol». Το 1996, η μεραρχία αποσύρθηκε, τα σιλό πυραύλων ανατινάχθηκαν και η υποδομή και ένα τμήμα του στρατιωτικού προσωπικού, αποδόθηκαν σε άλλες υπηρεσίες, για ειρηνικούς σκοπούς. Έτσι, οι κινητές πλατφόρμες των ρωσικών ICBM, έγιναν φορείς εκτόξευσης πυραύλων «Start», μετατρέποντας την αμυντική  βάση σε πολιτική, στην υπηρεσία της εξερεύνησης του διαστήματος. Στη συνέχεια, η ρωσική υπηρεσία του διαστήματος προχώρησε σε μερικές εκτοξεύσεις δορυφόρων. Έτσι ξεκίνησε και τελικά «νεκρώθηκε», το μίνι κοσμοδρόμιο «Σβομπόντνι».
Και μετά από χρόνια, το διαστημικό κέντρο επανήλθε στο προσκήνιο. Η αναγέννηση του κοσμοδρομίου έγινε το 2007. Όταν με προεδρικό διάταγμα, καθορίστηκε το σχέδιο εκπόνησης του mega-project: Η κατασκευή του κοσμοδρομίου «Βοστότσνι».
Το «Μπαϊκονούρ» της ρωσικής Ανατολής
Η ηγεσία της χώρας, αποφάσισε ότι η Ρωσία χρειάζεται να διαθέτει ανεξάρτητη πρόσβαση στο διάστημα. Το δικό της κέντρο εκτοξεύσεων. Ο χώρος στο βόρειο πεδίο δοκιμών στο Πλετσέσκ και η εκτόξευση πυραύλων από τα Ουράλια και τη περιοχή του Βόλγα (Καπούστιν Γιάρ) δεν αρκούν για τα μεγάλα φορτία που πρέπει να μεταφερθούν στο διάστημα. Οι επανδρωμένες αποστολές και οι εκτοξεύσεις των βαρέων πυραύλων «Proton», εκτελούνται μόνο από το έδαφος του Καζακστάν. Και με πολύ μεγάλο κόστος. Εκτός από την ετήσια μίσθωση των 115 εκατομμυρίων δολαρίων, οι ιδιοκτήτες της γης του πολυγώνου που χρησιμοποιείται για τις εκτοξεύσεις, λαμβάνουν τεράστιες αποζημιώσεις σε τυχόν ατυχήματα και σε περιπτώσεις ρύπανσης του εδάφους. Η Ρωσία πληρώνει και τις κοινωνικές παροχές της πόλης του Μπαϊκονούρ. Έτσι, εκτός από τα γεωπολιτικά - νομικά οφέλη και τα οικονομικά επιχειρήματα για το ρωσικό κοσμοδρόμιο, δεν είναι λιγότερο ισχυρά.
Οι εργασίες ανακατασκευής των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, θα κοστίσουν σχεδόν το μισό της αξίας ενός νέου κοσμοδρομίου που κατασκευάζεται από το μηδέν. Και η τοποθεσία είναι η πλέον κατάλληλη: Η διαδρομή των πυραύλων που εκτοξεύονται από το «Βοστότσνι» και ο χώρος πτώσης των μπλοκ των πρώτων σταδίων των πυραύλων, έχει σχεδιαστεί να περνάει από ακατοίκητες περιοχές του Βορρά και της Αρκτικής, με τους κινδύνους για την πρόκληση ατυχήματος να είναι μηδαμινοί.
Το κοσμοδρόμιο του μέλλοντος
Μετά από δύο χρόνια, προβλέπεται ότι από το «Βοστότσνι» θα εκτοξευθεί ο νέος πύραυλος «Soyuz-2» και μετά από τρία ακόμη χρόνια, από τη ρωσική «Ανατολή» θα αναχωρούν τα πληρώματα που θα επανδρώνουν το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Παράλληλα, ετοιμάζεται η πλατφόρμα εκτόξευσης για τον πύραυλο «Angara» (οι διαπλανητικές εκτοξεύσεις προγραμματίζονται να ξεκινήσουν το 2015). Την ίδια στιγμή, πολλά λέγονται για τον έντονο  ανταγωνισμό μεταξύ των ρωσικών σχεδιαστικών γραφείων, που μάχονται για να κερδίσουν το διαγωνισμό για τον πύραυλο που θα μεταφέρει στο διάστημα 75 τόνους φορτίο, ίσως και πάνω από εκατό!
Την άνοιξη που μας πέρασε, μετά την επιθεώρηση του μεγα-εργοταξίου, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι το νέο κοσμοδρόμιο θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από οποιαδήποτε άλλη παρόμοια υφιστάμενη διαστημική εγκατάσταση, σε πολλούς δείκτες. Ο ίδιος, πριν από δύο χρόνια, από τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας είχε επικρίνει τη Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος «Roskosmos» για την καθυστέρηση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής του «Βοστότσνι». Ας μην ξεχνάμε το διεθνή ανταγωνισμό και την ανάγκη για την ακρίβεια στο χρόνο εκτόξευσης των νέων πυραύλων. Σε αντίθετη περίπτωση, η «Ανατολή» θα παραμείνει ένας άχρηστος καταπέλτης ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.