20/7/13

«Γέφυρα ενέργειας» ενώνει Ελλάδα – Τουρκία

Του Αθανασιου Ελλις
Η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας με τη διασύνδεση των δύο χωρών μέσω του αγωγού ΤΑΡ, επιβεβαιώνει τη θετική εξέλιξη που καταγράφεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισήμαναν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη χθεσινή πρώτη τους συνάντηση στην Αγκυρα.
Και οι δύο έκαναν λόγο για «γέφυρα ενέργειας», ενώ ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι «αλλάζουν τα γεωγραφικά δεδομένα», αποφέροντας όχι μόνον οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά οφέλη.

Διμερείς συμφωνίες Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προώθηση σωρείας διμερών συμφωνιών που υπεγράφησαν κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της 4ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, όπως και στην κύρωση κάποιων που εκκρεμούν από το πρώτο Συμβούλιο που διεξήχθη τον Μάιο του 2010 στην Αθήνα. Συμφωνήθηκε, επίσης, η πραγματοποίηση της τρίτης σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Ελλάδα, κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., ενώ ο κ. Νταβούτογλου έκανε γνωστή την πρόθεσή του να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, ενώ ίσως έρθει ανεπίσημα και τον Αύγουστο.

Στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαν οι κ. Βενιζέλος και Νταβούτογλου -συμμετείχαν και οι γενικοί γραμματείς των δύο υπουργείων- συζητήθηκαν όλα τα «ακανθώδη» ζητήματα που χωρίζουν τις δύο χώρες. Απαντώντας λίγο αργότερα σε ερώτηση της «Κ» για την προοπτική ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την Ελλάδα, ο κ. Νταβούτογλου περιορίσθηκε να τονίσει, σύμφωνα με τη διερμηνέα, ότι η Αγκυρα θέλει «να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και ευημερίας» και επέλεξε να τονίσει ότι στις διερευνητικές επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη οι δύο πλευρές έχουν διανύσει αρκετό δρόμο και δήλωσε αισιόδοξος για τις προοπτικές εξεύρεσης λύσεων. Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ότι «όλες οι χώρες γνωρίζουν τα δικαιώματά τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, προστατεύουν την εθνική τους κυριαρχία κατά τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου και έχουν την υποχρέωση να διαπραγματεύονται καλόπιστα στο πλαίσιο της έννομης διεθνούς τάξης για κοινά συμφωνημένες λύσεις».

Για το Κυπριακό Σε ερώτηση για το Κυπριακό και για το γεγονός ότι η Κύπρος έχει ορίσει διαπραγματευτή, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα - μέλος του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, ενώ υπάρχουν η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα που επωμίζονται το βάρος των συνομιλιών».

Τόνισε ότι η επίσκεψή του στην Αγκυρα λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, συμβολίζει τη σημασία που αποδίδει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις και ίσως μέσα στο καλοκαίρι τα ξαναπούμε». Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος πραγματοποιεί στην Αγκυρα το πρώτο του ταξίδι, όπως είπε, στο εξωτερικό, επιλέγοντας να αγνοήσει ότι είχε προηγηθεί η επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Κυπριακή Δημοκρατία την οποία η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει. Ως προς τις σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε., ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας αποτελεί «στρατηγική επιλογή της Ελλάδας», κάτι που χαιρέτισε ο κ. Νταβούτογλου.

Τέλος, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. Η επίσκεψη Βενιζέλου στην Αγκυρα λίγες μέρες μόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δείχνει ότι η Ελλάδα τείνει να καταστεί δορυφόρος της Τουρκίας. Ενας νέος υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας δεν θα ερχόταν αμέσως στην Αθήνα αλλά θα προτιμούσε φυσικά την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο ή μια μεγάλη αραβική πρωτεύουσα. Αλλά ο κ.Βενιζελος θεωρεί προφανώς την τόσο σπουδαία στη διπλωματία σημειολογία, "ψιλοπράγματα"....
    Νίκος Σταματάκης, Ν.Υόρκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε!!! Αν δεν είναι μεγάλη αραβική πρωτεύουσα ας είναι μεγάλη ισλαμική. Μπορεί να διαπραγματεύεται μεταφορά ψηφοφόρων απ' το Μπαγκλαντές ή την Ιάβα. Μπορεί και απ' την Ινδία, οι Τούρκοι κάνουν καλές δουλειές σ' αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γέφυρα υποτέλειας ενώνει... κλπ θα ήταν καλύτερος τίτλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.