12/7/13

Στην Αθήνα οι συλληφθέντες για τους «Πυρήνες της Φωτιάς»

Εμπλέκονται στις πρόσφατες ενέργειες κατά της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού και του πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής.
Του Γιάννη Σουλιώτη
Στην Αντιτρομοκρατική στην Αθήνα βρίσκονται από τα ξημερώματα και εξετάζονται οι δύο 30χρονοι που προσήχθησαν από τη Θεσσαλονίκη, ως ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
Χθες το βράδυ, η αστυνομία σφράγισε τον αναρχικό κοινωνικό χώρο ΝΑΔΙΡ στη Θεσσαλονίκη, όπου έμενε ο ένας από τους δύο προσαχθέντες και σήμερα θα γίνει έρευνα από την Αντιτρομοκρατική. 'Ερευνα πραγματοποιήθηκε, επίσης, και σε διαμέρισμα στη Σταυρούπολη, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, κατασχέθηκε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Όπως έγινε γνωστό, από αστυνομικές πηγές, σε βάρος των δύο 30χρονων σχηματίζεται δικογραφία και πιθανόν να οδηγηθούν το απόγευμα στον εισαγγελέα.

Σε δύο συλλήψεις ατόμων που φέρονται να συνδέονται με μπαράζ πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων προχώρησε αργά χθες το βράδυ η Αντιτρομοκρατική στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για άτομα που φέρονται να έχουν ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες για τις οποίες υπήρξε ανάληψη ευθύνης από τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και την «Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία». Σε αυτές συγκαταλέγονται η ανατίναξη του αυτοκινήτου της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, κ. Μαρίας Στέφη, την 7η Ιουνίου, η βομβιστική επίθεση στο Ι.Χ. σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών Ναυπλίου στις 13 Ιουνίου και η αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτικά δέματος στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής, κ. Δημήτρη Χωριανόπουλου, την 3η Ιουλίου.

Ολες οι παραπάνω επιθέσεις καθώς και ο εμπρησμός του 3ου ορόφου ξενοδοχείου Sheraton στην Τζακάρτα της Ινδονησίας (στα τέλη Ιουνίου) εντάσσονται στο «Σχέδιο Φοίνικας», στο οποίο, με βάση τα προσφάτως δημοσιοποιημένα κείμενα προκηρύξεων, συμμετέχουν η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και η «Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία». Ενδεικτικά, η προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για την ανατίναξη του αυτοκινήτου της κ. Στέφη είχε τίτλο «Σχέδιο Φοίνικας» και υπότιτλο «Η επιστροφή της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς από τις στάχτες».

Αφετηρία των ερευνών που οδήγησαν στη σύλληψη των δύο ατόμων πιθανολογείται ότι είναι η αποστολή του δέματος-βόμβας στον τέως διοικητή της Αντιτρομοκρατικής. Κι αυτό διότι, όπως είχε γίνει τότε γνωστό, ο παγιδευμένος φάκελος που ανεφλέγη στο κέντρο διανομής των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι είχε αποσταλεί από τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η Αντιτρομοκρατική είχε οδηγηθεί στα ίχνη των δύο, αρκετά εικοσιτετράωρα πριν από τη σύλληψή τους, χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

Ανάληψη ευθύνης

Συμπτωματικά, λίγες ώρες πριν από την επιχείρηση της αστυνομίας, η «Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία - FAI» είχε αναλάβει την ευθύνη για την αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά δέματος στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής. Η προκήρυξη ανάληψης ευθύνης είχε αναρτηθεί στο Indymedia. Σ’ αυτήν τα μέλη της FAI εξαπέλυαν επίθεση στον κ. Χωριανόπουλο, ο οποίος ήταν επικεφαλής των ερευνών κατά τις πρώτες συλλήψεις μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» τον Σεπτέμβριο 2009. «Στη διάρκεια της θητείας του σαν πρώην διοικητής της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εναντίον της επαναστατικής οργάνωσης Σ.Π.Φ.» ανέφερε η προκήρυξη.

Ο συντάκτης του κειμένου απειλούσε και τους υπόλοιπους αστυνομικούς της υπηρεσίας, γράφοντας ότι «βρίσκονται σε περίοπτη θέση στις λίστες των στόχων της FAI». Το ελληνικό «παράρτημα» της «Ατυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας», που αποτελεί οργάνωση-δορυφόρο της «Συνωμοσίας», αφιέρωνε την απόπειρα επίθεσης εναντίον του κ. Χωριανόπουλου στα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας» καθώς και «σε όλους τους φυλακισμένους αναρχικούς της πράξης». Η προκήρυξη είχε τίτλο «Σχέδιο Φοίνικας - πράξη τέταρτη».

Η πρώτη ενέργεια του «σχεδίου» ήταν η βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο της Μαρίας Στέφη. Η δεύτερη «πράξη» ήταν η επίθεση στο Ι.Χ. σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Ναύπλιο, ενώ, για να προσδώσουν διεθνή διάσταση στη δράση τους τα μέλη της FAI, είχαν συμπεριλάβει ως «τρίτη πράξη» τον εμπρησμό του ξενοδοχείου Sheraton στην Τζακάρτα. Την ευθύνη της συγκεκριμένης επίθεσης είχε αναλάβει η «Μονάδα Θυμού», ενώ η προκήρυξη έφερε και την υπογραφή της FAI.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.