18/7/13

Σόιμπλε: Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι η πορεία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Tagesthemen του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, εν όψει της επίσκεψής του στην Αθήνα.
Όπως επεσήμανε ο κ. Σόιμπλε στόχος της επίσκεψής του είναι να δείξει ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, ότι επιθυμούμε να πράξουμε σε διμερές επίπεδο τα πάντα προκειμένου να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο».
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εξέφρασε την κατανόησή του για τις αντιδράσεις στα νέα μέτρα, τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει έναν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα που καθιστά αναγκαία τα μέτρα προσαρμογής και επανέλαβε ότι η μοναδική πραγματική βοήθεια για τους Έλληνες θα είναι η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
«Ως προς αυτό, είναι σε καλό δρόμο», σημείωσε. «Η Ελλάδα παρουσιάζει ήδη οικονομική ανάπτυξη. Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλύτερα από ό,τι πέρυσι. Θα ήταν κρίμα απεργίες και παρόμοιες καταστάσεις να τη θέσουν εκ νέου σε κίνδυνο. Η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την οικονομική της ανάπτυξη. Οι εξαγωγές της προς τρίτες χώρες έχουν βελτιωθεί κατά πολύ, η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Όλα αυτά αποτελούν πολύ θετικές εξελίξεις, αλλά η Ελλάδα έχει υπερδιογκωμένη δημόσια διοίκηση. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ορισμένα μέτρα προσαρμογής» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα περί χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει, ενώ σε ερώτηση περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δήλωσε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ένα ακόμη κούρεμα. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο πρόγραμμα.
«Έχουμε ήδη προδιαγράψει την πορεία μέχρι το 2020. Αυτό το είπαμε ήδη πέρυσι και το έχουμε ανακοινώσει στο κοινοβούλιο. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι αποτελεί έκπληξη. Δεν σχετίζεται με τις εκλογές αλλά με τη διάρκεια του προγράμματος. Και τώρα, φέτος, η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Αυτό από μόνο του είναι αρκετά δύσκολο, αλλά πάει καλύτερα από όσο οι περισσότεροι θεωρούσαν» κατέληξε.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Σόιμπλε στην Αθήνα
12:30 Ομιλία σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο  Χίλτον.
14:00 Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.
15:15 Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.
16:00 Επίσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα υπογραφεί το μνημόνιο για το επενδυτικό ταμείο και θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γ. Στουρνάρα και τον Κ. Χατζηδάκη.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. Το θέμα είναι ότι δε μας τεκμηριώνει τις απόψεις του καθόλου και ποτε, αλλα γιατί να το κάνει αυτός, εδώ δεν το κάνουν οι δικοί μας! Αλλα μάλλον θα μας φορτώσουν άλλο ένα αχρείαστο δάνειο για να τα πάρουν όλα για όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε καλά, ξέρουν γιατί μας "εμπιστεύονται".
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.