18/7/13

Ερχονται ειδικοί για περιορισμό της καταστροφής στα κατεχόμενα

Του Νίκου Στέλγια
Μετά την διαρροή στο παράνομο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής ΑΚΣΑ
Η μεγάλη περιβαλλοντολογική κρίση στα Γαστριά έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Την στιγμή που οι Τουρκοκύπριοι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του οικοσυστήματος της Κύπρου, η «υπηρεσιακή κυβέρνηση» της Σιμπέλ Σιμπέρ πραγματοποιεί έκτακτες συσκέψεις και ζητά βοήθεια από διάφορους φορείς της Τουρκίας.

Τα τουρκοκυπριακά μέσα αναφέρουν ότι η καταστροφή που άφησε πίσω του το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Γαστριά των Κατεχομένων είναι πολύ μεγάλη. Διάφορα μέσα τονίζουν ότι η ρύπανση που προκλήθηκε από τους 50-80 τόνους πετρελαίου, οι οποίοι χύθηκαν στην θάλασσα, έχει επηρεάσει πλέον μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Το ίδιο υποστηρίζουν και οι αυτόπτες μάρτυρες.
Η «υπηρεσιακή κυβέρνηση» πραγματοποιεί έκτακτες συσκέψεις και αναζητά τρόπους και μεθόδους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μεγάλης καταστροφής. Η «κυβέρνηση» της Σιμπέλ Σιμπέρ έχει έρθει σε επαφή με διάφορους φορείς και διάφορες εταιρίες της Τουρκίας. 
Μετά την έκτακτη συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου», η κ. Σιμπέρ ανακοίνωσε ότι η τ/κ ηγεσία δεν επιτρέπει στο πλοίο, το οποίο προκάλεσε την μεγάλη καταστροφή, να απομακρυνθεί από τα Κατεχόμενα. Η κ. Σιμπέρ τόνισε ότι η τ/κ πλευρά θα επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στην τουρκική εταιρία «Άκσα», η οποία ευθύνεται για την μεγάλη περιβαλλοντολογική καταστροφή.
«Είναι πλεονασμός να μιλάμε για το τι έγινε μετά που έγινε, το πιο σημαντικό είναι αυτά που πρέπει να γίνουν για να μην ξανασυμβεί. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση τα μέτρα αποτροπής του ρίσκου», δήλωσε. Προσπαθούν, είπε, να προχωρήσουν με τον καθαρισμό για να μην ανοίξει ο δρόμος για μια μεγαλύτερη καταστροφή. «Εάν αλλάξουν οι άνεμοι, υπάρχει ο κίνδυνος να γεμίσει και πάλι».
Σε τρία επίπεδα θα αντιμετωπιστεί η διαρροή πετρελαίου στα κατεχόμενα Γαστριά, δήλωσε ο «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας, Ατάι Αχμέτ Ρασίτ μετά από τη συνεδρία της ομάδας κρίσης που δημιουργήθηκε για το ατύχημα στη θαλάσσια περιοχή, όπου βρίσκεται το παράνομο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής ΑΚΣΑ.
Σήμερα αναμένεται από τη Μερσίνη της Τουρκίας συνεργείο που μαζί με τους ειδικούς θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν την μόλυνση το συντομότερο δυνατό. Οι εργασίες καθαρισμού της περιοχής, πρόσθεσε, μπορεί να συνεχισθούν για μέρες, επισημαίνοντας ότι η ομάδα που έρχεται από την Τουρκία είναι ειδικοί και επαγγελματίες για τέτοιες καταστάσεις. 
Εν τω μεταξύ, η τ/κ Περιβαλλοντολογική Πλατφόρμα απευθύνθηκε με ένα ανακοινωθέν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Στο ανακοινωθέν της, η τ/κ πλατφόρμα υπογράμμισε την σημασία της συμμόρφωσης της τ/κ πλευράς με τις διεθνείς περιβαλλοντολογικές νόρμες.
Η μεγάλη περιβαλλοντολογική κρίση κάνει τον γύρω και των μεγάλων μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας. Από χθες το απόγευμα, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας ενημερώνουν την τουρκική κοινή γνώμη ότι το βόρειο κομμάτι της Κύπρου βρίσκεται αντιμέτωπο με μια μεγάλη καταστροφή.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.