11/7/13

Αναστασιάδης: Έκλεισε το κεφάλαιο του Σχεδίου Αννάν

Του Νίκου Στέλγια
Ο Πρόεδρος ανακοινώνει στον τουρκικό τύπο την έναρξη των συνομιλιών το φθινόπωρο
Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτή την περίοδο η κυβέρνηση του είναι επικεντρωμένη την προσοχή της στην οικονομική κρίση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε σημαντικές δηλώσεις στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ». Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το κεφάλαιο του Σχεδίου Αννάν έχει κλείσει για την Κύπρο.
Στα πλαίσια της συνέντευξης του, ο κ. Αναστασιάδης πραγματοποίησε εκτεταμένη αναφορά στα νεανικά χρόνια του και στην ειρηνική συνύπαρξη των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκύπριους.
Σε ότι αφορά την πορεία των συνομιλιών, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι αυτές θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτή την περίοδο η κυβέρνηση του είναι επικεντρωμένη την προσοχή της στην οικονομική κρίση.
«Επιθυμούμε την έναρξη των συνομιλιών και την ολοκλήρωση τους με ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Δεν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε βήματα με βιασύνη. Από την άλλη, γνωρίζουμε την ανάγκη για μια άμεση λύση στο Κυπριακό Πρόβλημα. Είμαστε αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό. Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν όταν θα είναι έτοιμες και οι δυο οι πλευρές. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής κοινότητα αποδέχονται το γεγονός ότι υπάρχει ανάγκη για μια περίοδο προπαρασκευαστικών εργασιών. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να ξεκινήσουν τις συνομιλίες το Φθινόπωρο», δήλωσε στην Μιλλιγιέτ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ότι αφορά το Σχέδιο Αννάν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε τα εξής: «Το Σχέδιο Αννάν πλέον είναι ιστορία. Η συζήτηση γύρω από αυτό το σχέδιο δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό. Δεν μπορούμε να επαναφέρουμε το σχέδιο. Επίσης, δεν έχουμε την δυνατότητα να ξεκινήσουμε τις συνομιλίες από μηδενική βάση».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από την τουρκική πλευρά να εστιάσει στα δεινά της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Σε ότι αφορά τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την σημασία της άμεσης λύσης του Κυπριακού Προβλήματος. Σε αυτή την περίπτωση, οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς θα συνέβαλλαν στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.


*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.