10/7/13

Σοβαρή εξέλιξη: Οι Κούρδοι της Συρίας κηρύσσουν την αυτονομία τους

Οι Κούρδοι της Συρίας πήραν μια απόφαση που είναι προφανές ότι θα οδηγήσει στην ανατροπή των ισορροπιών στην περιοχή. Με βάση την απόφαση αυτή έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακήρυξη της αυτονομίας του Δυτικού Κουρδιστάν!
Τις εργασίες που σχετίζονται με την αυτονόμηση της περιοχές έχουν αναλάβει τα μέλη της Κίνησης Δημοκρατικής Κοινωνίας (TEV-DEM), τα οποία έχουν την υποστήριξη των κομμάτων και των μαζικών οργανώσεων της περιοχής του Δυτικού Κουρδιστάν.
Με βάση την απόφαση, εντός των επόμενων τριών μηνών θα συγκροτηθεί μια μεταβατική διοίκηση και θα συνταχθεί ένα μεταβατικό σύνταγμα. Η διοίκηση που θα συγκροτηθεί θα προκηρύξει εκλογές, που θα γίνουν σε έξι μήνες, για την εκλογή της Βουλής των Λαών του Κουρδιστάν.
Να σημειωθεί ότι έχει ήδη συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε που οι Κούρδοι της Συρίας ανέλαβαν τον έλεγχο των πόλεων του Δυτικού Κουρδιστάν, την ίδια ακριβώς περίοδο που οι αντάρτες του ΡΚΚ άρχισαν την επιχείρηση ελέγχου της περιοχής Σεμντίνλι, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά την τακτική "χτυπώ και παραμένω στην περιοχή" αντί της κλασικής "χτυπώ και φεύγω", που εφαρμόζουν οι αντάρτες σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.
Η διπλή αυτή επιχείρηση του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος και του ΡΚΚ σε Συρία και ΝΑ Τουρκία, σε συνδυασμό με τις πιέσεις των ΗΠΑ, που εκδηλώθηκαν και φανερά το Σεπτέμβριο του 2012, υποχρέωσαν την κυβέρνηση Ερντογάν και το τουρκικό κράτος να αρχίσει συνομιλίες με το Άπο και το ΡΚΚ, που οδήγησαν στην εκεχειρία της 21ης Μαρτίου 2013.
Για μια πιο καθαρή εικόνα για το τι συντελείται στο Κουρδικό, διαβάστε τα άρθρα μας στην "δημοκρατία" της Παρασκευής και την "κυριακάτικη δημοκρατία".
Όσο για αυτά που συμβαίνουν στο Δυτικό Κουρδιστάν, διαβάστε ξανά τι λέγαμε ακριβώς ένα χρόνο πριν, στο άρθρο μας "Η θέση της Τουρκίας την μετά Άσαντ εποχή - Το δεύτερο κουρδικό κράτος είναι γεγονός".
Αυτά, για να κατανοήσουμε επιτέλους πόσο σημαντικό ζήτημα είναι η πολιτική ανάλυση και η στρατηγική πρόβλεψη για τη χάραξη στρατηγικής μιας χώρας!

5 σχόλια:

  1. το μονο που δεν ενδιαφερει τους καρεκλοκενταυρους των Αθηνων ειναι η χαραξη εξωτερικης πολιτικης.
    Αυτη μαζι με την κοινωνικοοικονομικη πολιτικη εχει απο πολλου παραδοθει σε ξενα διευθυντηρια.
    Εν πασει περιπτωσει καλο ειναι να στηριχθει η Κουρδικη προσπαθεια μακραν της εμπλοκης ελληνικων πολιτικων και πολιτειακων παραγοντων οι οποιοι δεν διαθετουν ουτε την γνωση ουτε την θεληση να στηριξουν το κουρδικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Κούρδοι της Συρίας , όπως λέμε οι Κούρδοι της Τουρκίας, του Ιράκ και του Νοτίου Κουρδιστάν με ότι αυτό συνεπάγεται επι του προκειμένου.

    Η ανωτέρω ανάλυση κατα συνέπεια στερείται της όποιας λογικής βάσης καθότι έχει ξεπεραστεί πρώτον απο τα γεγονότα, δεύτερον δεν αναφέρει εσκεμμένα σημαντικές παραμέτρους του ζητήματος, τρίτον βασίζεται σε αυθαίρετα συμπεράσματα .Για να μην μακρυλογούμε το ΠΚΚ σύρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκική Κυβέρνηση απο ΗΠΑ,Ισραήλ και περιφερειακή Διοίκηση Κουρδιστάν.Στρατιωτικά αποχώρησε απο την Τουρκία , δεν νίκησε αλλά κα ιδεν ηττήθηκε.Ομως δεν προκάλεσε και λαϊκή εξέγερση αντίθετα προκάλεσε πλείστα τα δεινά για τον Κουρδικό λαό, την πολιτική αποψίλωση της KCK και την παγίδευση του BDP.Το ΠΚΚ αργά και σταθερά εκφυλίζεται ήδη χτυπούν πολλά καμπανάκια στην Ευρώπη σε βάρος του κα ιήδη στους κόλπους του γεράκια και αετοί ακολουθούν τις έξωθεν εντολές ως βραχίονας άσκησης πολιτικών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, χώρες που επέβαλαν την παράδοση Οτζαλάν στην Τουρκία και για τις οποίες οι Κούρδοι δεν βγάζουν μιλιά.Η Αποτυχία σε όλα τα επίπεδα του Κουρδικού κινήματος έχει να προσφέρει τα μέγιστα στην Ελληνική πολιτική σκέψη αν απεγκλωβιστεί απο σύνδρομα που την βασανίζουν απο παραδοχές που την στοιχειώνουν

    Η Κατάσταση στο Δυτικό Κουρδιστάν είναι τραγική.Το παρακλάδι του ΠΚΚ PYD έχει εξαπολύσει μαι ανευ προηγουμένου πολιτική εκκαθάριση στους Κόλπους της Κουρδικής Κοινωνίας .Ομως ο χάρτης αδιάψευστος μάρτυρας.Ο Εναγκαλισμός του διεφθαρμένου και απολυταρχικού καθεστώτος Μπαρζανί του Νοτίου Κουρδιστάν είναι ασφυκτικός και όπως κα ιστην Τουρκία καθοριστικός.Το Δυτικό Κουρδιστάν μαθηματικά θα ενσωματωθεί στο Νότιο Κουρδιστάν με ότι συνεπάγεται.

    Φυσικά ακούγεται εύηχο δεν είναι , η πολιτική κατάσταση κα ιη κοινωνική στο Νότιο Κουρδιστάν κάνει την Αίγυπτο να φαντάζει ως παιδικό πάρτι ψυχαγωγίας/Το καθεστώς Μπαρζανί βάλλεται απο τα πολιτικά παρακλάδια του ΠΚΚ και απ οτο PUK, στρέφεται φιλικά προς Ρωσία και Ιράν την ώρα που η Τουρκία ελέγχει απόλυτα την οικονομική του ζωή και απειλεί με τους Τουρκμένους, έχει να εξισορροπήσει την αυξανόμενη ένταση PJAK και Ιράν (οι Ιρανοί δεν είναι Κούρδοι, περικυκλώνουν στρατηγικά τους Κούρδους του ΠΚΚ και θα ιδείτε τι θα συμβεί όταν σταθεροποιηθεί το καθεστώς Ασαντ στην Συρία , τι θα γευτεί το PYD), έχει να εξισορροπήσει την αντίδραση της Κοινής Γνώμης για την παρουσία του ΠΚΚ στο όρος Καντίλ στον απόηχο του πολύνεκρου Κουρδικού εμφυλίου του 1990 σε συνδυασμό με τις πολιτικές του βλέψεις, έχει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ισχύ του Σουνιτικού ισλάμ στους κόλπους του, και τέλος την ιρανοποίηση του Ιράκ

    Φυσικά ο καθείς έχει τις πηγές του , πάντως οφείλεται να ομολογήσετε ότι ποτέ δεν ωραιοποίησα καμιά κατάσταση στο βωμό καμιάς λογικής και δικαίωθηκα απόλυτα σε αυτό.Το Νότιο Κουρδιστάν έχει φερθεί στην ΤΔΒΚ το κατοχικό ψευδοκράτος της Τουρκίας απόλυτα φιλικά.Φυσικά οι Κούρδοι ασκούν την διπλωματία τους ή στην καθομιλουμένη το "παίζουν". μόνο που το πολύ παιχνίδι παράγει εκφυλισμό κάθε έννοιας αξιοπρέπειας Η Ελλάδα δεν έχει να ωφεληθεί σε τίποτα απο τους Κούρδους σε κανένα επίπεδο.Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι εχθροί μας αλλά ούτε σημαίνει ότι πρέπει να είναι και άξονας άσκησης πολιτικής. Η Ουδετερότητα είναι μια σοφή πολιτική στάση εν προκειμένω.

    Τα περί επιθετικής οικονομικής διπλωματίας στο Νότιο Κουρδιστάν αποτελούν ακόμα ένα μύθο για να τραφεί η Ελληνική Κοινωνία.Αν εσάς το όλο σκηνικό ως το κατέγραψα κα ιτο οποίο δεν χρίζει καμιάς αμφισβήτησης σας φαντάζει (δεν αναφέρθηκα στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Νότιο Κουρδιστάν) ως σταθερός χώρος για την ανάπτυξη επενδύσεων τότε θα πρέπει η οικονομική σκέψη να αναθεωρήσει παρά πολλές βασικές της αρχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Gregos Akritas, τι εννοεις στο σημειο που γραφεις:
    Η Αποτυχία σε όλα τα επίπεδα του Κουρδικού κινήματος έχει να προσφέρει τα μέγιστα στην Ελληνική πολιτική σκέψη αν απεγκλωβιστεί απο σύνδρομα που την βασανίζουν απο παραδοχές που την στοιχειώνουν.....
    Ευχαριστω και αναμενω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιγραμματικά θα σου πω
    -Απουσία Εθνικής Θρησκείας της οποία το κενό είχε καταλυτικές συνέπειες στην αφομοίωση τους,
    -Αμφιταλάντευση στον καθορισμό του στόχου της δράσης το οποίο με την σειρά του προκάλεσε αλλοπρόσαλλες πρακτικές
    -Ανταγωνισμός Πόλων του Κουρδικού Κινήματος για την πρωτοκαθεδρία και έλλειψη συντονισμού και συγχρονισμού καθώς και διαφορετική ανάγνωση του Γίγνεσθαι εντός και εκτός Τουρκίας
    -Σαθρό το υπόβαθρο της Ενότητας παρά τον πανίσχυρο Κουρδικό Εθνικισμό
    -Απουσία εναλλακτικών λύσεων και πολύ κακές επιλογές κατά την διαχείριση κρίσεων διαχρονικά
    -Ισχυρά εμφυλιακά σύνδρομα τα οποία χάνονται στο βάθος του χρόνου
    -Πολιτική σκέψη απαρχιωμένη , έλλειμα δημοκρατίας.

    Φυσικά και πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι τα ανωτέρω πραγματώθηκαν υπο καθεστώς κατοχής διαχρονικά , με κύρια χαρακτηριστικά τόσο την κατασταλτική δράση της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Τουρκικού κράτους ως επιγόνου της όσο και του κομβικού ρόλου των Ξένων δυνάμεων οι οποίες με μεγάλη ευκολία αφάρμοσαν πρακτικές διαίρει και Βασίλευε

    Σε ότι αφορά την εμπλοκή της Ελλάδας στην παρούσα φάση των εξελίξεων τούτη είναι απαγορευτική λόγω ισορροπίών που άπτονται κρίσιμων Εθνικών θεμάτων, λόγω γιγαντίων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων.

    Βασική Προυπόθεση για να σκηθεί Εξωτερική πολιτική αποτελεί η ισχυρή κοινωνική συναίνεση και η ισχυρή κοινωνική συνοχή , τίποτα απο τα δύο δεν διαθέτει η Ελλάδα σήμερα.Καλό θα είναι να ενθυμηθούν όσοι κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις πως για τον τόπο μας παρήχθησαν πλείστα τα δείνα όταν εξέλειπε αυτή η παράμετρος

    Σε ευχαριστω και εγω με την σειρά μου Κων/πολίτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλημερα.
    Βαζεις πολλα ζητηματα ειδικα στην πρωτη ενοτητα της τοποθετησης-αναλυσης, ερχομαι ομως προκαταβολικα και ΑΣΚΑΡΔΑΜΥΚΤΙ, να συμφωνησω με τις τρεις τελευταιες ενοτητες της αναλυσεως σου.
    Οσο αφορα το πρωτο σκελος, αναφερομαι στο τμημα μεταξυ.....απουσια <......> ελλειμα δημοκρατιας.
    Η απουσια εθνικης θρησκειας ιστορικα δεν εχει αποδειχθει ελλειματικη παραμετρος.
    Αυτο χαρακτηριστικα μπορουμε να το δουμε στην βρετανικη αποικια των σημερινων ΗΠΑ, οπου στο αρθρο 97 του θεμελιωδους καταστατικου χαρτη της Καρολινας προβλεποταν οτι οταν 7 ή περισσοτερα ατομα συμφωνουν επι οποιασδηποτε θρησκειας θα συγκροτουν εκκλησια ή ομολογια πιστεως στην οποια θα δινουν και καποιο ονομα προς διακριση απο τις υπολοιπες.
    Επομενως μπορουμε να πουμε οτι η θρησκευτικη συνοχη δεν αποτελει ακρογωνιαιο λιθο.
    Το αντιθετο μαλιστα.
    Αν παμε καπου πιο κοντα στην ΣΜΥΡΝΗ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΒΗΡΥΤΟ,θα διαπιστωσουμε οτι μολις εγινε προσπαθεια θρησκευτικης ομογενοποιησης απο την ισλαμικη επιδρομη και επιβολη, οι τρεις αυτες θαυμαστες πολεις χαθηκαν δια παντως απο τον πολιτισμικο και οικονομικο χαρτη.
    -Στοχος δρασης....
    Αν μεταβουμε στα χρονια του ελληνικου εθνοαπελευθερωτικου πολεμου θα διαπιστωσουμε με φρικη οτι οι επιταγες του Κολοκοτρωνη ηταν σε τελεια αντιθεση με τις πολιτικες γραμμες της ομαδος Μαυροκορδατου.
    Αν επικρατουσε η γραμμη Μαυροκορδατου σημερα ο Κολοκοτρωνης θα ηταν αγνωστος, πιθανον μια κακη αναμνηση.
    Να μην ξεχναμε δε οτι τοσο η καταστροφη του Μεσολογγιου οσο και αυτη η δολοφονια του Καραισκακη οπως πλεον εχει αποδειχθει, εξυπηρετουσε τα πολιτικα σχεδια και υπογραφες του Μαυροκορδατου με το αγγλικο στεμμα προς ωφελος της Τουρκιας.
    Εκει ομως που πρεπει να σταθουμε ειναι στο σημειο περι.......απηρχαιωμενης πολιτικης σκεψης,ελλειμα δημοκρατιας.
    Αυτο μαλλον επρεπε να το θεσεις πρωτο και ακρογωνιαιο, διοτι η δυναμικη του ειναι τετοια που αφενος συμπαρασυρει τα υπολοιπα αφετερου ιστορικα εχει αποδειχθει , ειδικα στην περιπτωση της αποικισθησεις αμερικανικης ηπειρου οτι απηρχαιωμενη πολιτικη σκεψη ισουται με στασιμοτητα και στην χειροτερη ολοκληρωτικη απωλεια του οραματος και του αγωνα.
    Το βεβαιο ειναι οτι το συνεχες φυσικο-πνευματικο και οικονομικο κυνηγι απο την τουρκικη διοικηση στην κουρδικη επαρχια, δεν αφησε ικανοποιητικα χρονικα περιθωρια πολιτικης ωριμανσης ετσι ωστε η εκει κοινωνια να μπορεσει να ενσωματωσει-αφομοιωσει νεες ιδεες.
    Απο την αλλη αυτη η στασιμοτητα ισως και αναβλητικοτητα διατηρησε κλειστες τις θυρες σε νεα πολιτικα και κοινωνια ηθη-εθιμα και τασεις, αφου και παλι η κουρδικη κοινωνια δεν ειχε τον απαιτουμενο χρονο εξοικειωσης.
    Νομιζω τελικα οτι την απαντηση την δινεις συ ο ιδιος με......
    -Φυσικα πρεπει να ληφθει <....>.
    Εν κατακλειδι η δημιουργεια ενδιαμεσων κρατικων οντοτητων ενω σε καποιες περιπτωσεις ειναι αποδεκτη ( Σκόπια )και αρεστη, σε καποιες αλλες μαλλον αποτελει εχθρικη ενεργεια προς το διεθνες υφισταμενο συστημα.
    Ευχαριστω και ελπιζω να ξαναμιλησουμε χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν αποδεχομαι οποια νεα τοποθετηση επι του συζητουμένου.
    Καλη σου μερα.



    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.