5/7/13

Αποφεύγει να μιλήσει για πραξικόπημα στην Αίγυπτο η διεθνής κοινότητα

Η διεθνής κοινότητα έμοιαζε σήμερα έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα εξουσία στην Αίγυπτο, έστω κι αν πολλές χώρες ζήτησαν να υπάρξει σύντομα επιστροφή στη δημοκρατική διαδικασία μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό.

Καμιά μεγάλη δυτική δύναμη δεν έκανε ρητά λόγο για "πραξικόπημα" κατά του ισλαμιστή ηγέτη που είχε εκλεγεί δημοκρατικά πριν από ένα χρόνο, καθώς οι δημοκρατίες θα ήταν υποχρεωμένες να καταδικάσουν ένα πραξικόπημα.

Μια από τις εντονότερες αντιδράσεις ήρθε από τη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας Γκίντο Βεστερβέλε έκανε λόγο για "μια σοβαρή αποτυχία για τη δημοκρατία στην Αίγυπτο".

"Επείγει για την Ευρώπη να επανέλθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη συνταγματική τάξη", πρόσθεσε απηχώντας το μήνυμα που εστάλη από πολλούς δυτικούς ηγέτες.

Μερικές ώρες αφού οι στρατιωτικοί, έπειτα από ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα αμφισβήτησης, καθαίρεσαν τον πρόεδρο Μόρσι, που προέρχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως είναι "βαθιά ανήσυχος" για την εξέλιξη της κατάστασης στη μεγαλύτερη από τις αραβικές χώρες, στην οποία οι ΗΠΑ προσφέρουν σημαντική στρατιωτική βοήθεια.

"Καλώ τώρα τις αιγυπτιακές στρατιωτικές αρχές να επιστρέψουν όλη την εξουσία γρήγορα και με υπεύθυνο τρόπο σε μια πολιτική κυβέρνηση εκλεγμένη δημοκρατικά βάσει μιας ανοικτής και διαφανούς διαδικασίας", δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα δεν προέβη σε κανένα χαρακτηρισμό για την ανατροπή του Μόρσι, αλλά ανακοίνωσε μόνο ότι θα ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργεία να μελετήσουν τις νομικές "συνέπειες" της νέας κατάστασης για την αρωγή που η Ουάσινγκτον προσφέρει κάθε χρόνο στην Αίγυπτο – και η οποία, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, δεν μπορεί να χορηγείται σε μια χώρα στην οποία έχει σημειωθεί πραξικόπημα.

Η Ουάσινγκτον διέταξε επίσης την εκκένωση της πρεσβείας της στο Κάιρο.

Η Βρετανία ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί με τη νέα εξουσία.

"Δεν υποστηρίζουμε τις στρατιωτικές επεμβάσεις σ΄ ένα δημοκρατικό σύστημα", δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. "Όμως θα εργαστούμε με τις αρχές που βρίσκονται στην εξουσία στην Αίγυπτο".

Ο Χέιγκ δήλωσε πως η ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Μόρσι είναι ένα "επικίνδυνο προηγούμενο". Όμως "οφείλουμε να καταλάβουμε πως αυτή η επέμβαση είναι δημοφιλής", πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ζήτησε σήμερα "να επανέλθει στην εξουσία το συντομότερο δυνατόν μια πολιτική κυβέρνηση, αντανακλώντας τις προσδοκίες του λαού". Πρόσθεσε πως μια πολιτική λύση θα πρέπει να ενώνει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Η Κίνα δήλωσε πως "σέβεται την επιλογή του αιγυπτιακού λαού" και κάλεσε επίσης σε διάλογο και συμφιλίωση.

Η Ρωσία κάλεσε από την πλευρά της όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Αιγύπτου να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση" και να τοποθετηθούν "εντός του δημοκρατικού πλαισίου, χωρίς βία και με σεβασμό των συμφερόντων όλων των στρωμάτων και όλων των θρησκευμάτων της αιγυπτιακής κοινωνίας", σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Λιγότερο διπλωματικός, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, ο Αλεξέι Πούσκοφ, δήλωσε πως "η αραβική άνοιξη δεν έφερε τη δημοκρατία, αλλά το χάος".

Η ΕΕ κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές "να επιστρέψουν γρήγορα στη δημοκρατική διαδικασία", κυρίως με τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, τις οποίες υποσχέθηκαν οι στρατιωτικοί, χωρίς όμως να προσδιορίσουν ημερομηνία.

Η ΕΕ απέφυγε να μιλήσει για πραξικόπημα, ζητώντας πάντως να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι.

Από τις αραβικές και τις άλλες χώρες της περιοχής, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη το νέο προσωρινό πρόεδρο, τον Άντλι Μανσούρ, τον οποίο χαρακτήρισε "πρόεδρο της αδελφής Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου" πριν καν ο τελευταίος ορκισθεί.

Η Συρία, με την οποία ο πρόεδρος Μόρσι είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις, δήλωσε πως η πτώση του αιγύπτιου προέδρου αποτελεί ένα "μεγάλο επίτευγμα".

Ο νέος εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, συνεχάρη τον Άντλι Μανσούρ για την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο QNA.

Το Κατάρ είχε προσφέρει δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 στο πλαίσιο των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης.

Το Ιράν ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι σέβεται "τη βούληση του λαού" της Αιγύπτου και επέμεινε στην ανάγκη "να απαντηθούν τα νόμιμα αιτήματά του" μετά την ανατροπή του Μόρσι.

Το Ιράν "σέβεται τη βούληση του ευφυούς και πολιτισμένου αιγυπτιακού λαού και επιμένει στην ανάγκη να απαντηθούν τα νόμιμα αιτήματά του", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Αραγσί.

Στο Ισραήλ, η κυβέρνηση παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σιωπηλή σχετικά με την κρίση στην πρώτη αραβική χώρα με την οποία υπέγραψε συνθήκη ειρήνης το 1979.

"Είναι ένα εσωτερικό αιγυπτιακό πρόβλημα", δήλωσε μόνον ο υπουργός Μεταφορών Ίσραελ Κατς. Όμως σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί, "η σημερινή κατάσταση στέλνει ωστικά κύματα σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, εξ ου και μια κάποια ανησυχία στο Ισραήλ".

Από παλαιστινιακής πλευράς, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συνεχάρη το νέο πρόεδρο της Αιγύπτου "σ΄ αυτή τη μεταβατική φάση" και απέτισε "φόρο τιμής στο ρόλο που διαδραματίζουν οι ένοπλες δυνάμεις ώστε η Αίγυπτος να μην παρασυρθεί σ΄ ένα άγνωστο μέλλον".

Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε από την πλευρά της έκκληση στο στρατό "να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια κάθε πολίτη στην Αίγυπτο, όποιες κι αν είναι οι πολιτικές απόψεις του".

CAPITAL   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.