7/7/13

Αίγυπτος: Νέες μαζικές διαδηλώσεις την Κυριακή από υποστηρικτές και αντιπολιτευομένους στον Μόρσι

Ναυαγεί ο διορισμός του Μπαραντέι ως μεταβατικού πρωθυπουργού
Με την πολιτική αναστάτωση από την καθαίρεση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό να μην έχει κοπάσει καθόλου, και την κοινωνική αναταραχή να παραμένει σε εκρηκτικά, επικίνδυνα για τη χώρα επίπεδα, οι ισλαμιστές και οι (τέως) αντιπολιτευόμενοι κάλεσαν τους οπαδούς τους να κατέβουν σε νέες χωριστές διαδηλώσεις την Κυριακή.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιμένουν να αποκαλούν τα γεγονότα με την αποπομπή του Μόρσι πραξικόπημα, απαιτούν δε την αποκατάστασή του στην προεδρία. Τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες κατήγγειλαν πολλές συλλήψεις στελεχών τους (όπως του υπαρχηγού Χαϊράτ ελ Σατέρ), είδαν τηλεοπτικούς σταθμούς τους να βγαίνουν εκτός αέρα και την εφημερίδα να τους να κλείνει.

Την Κυριακή διαδήλωσαν κατά χιλιάδες έξω από τον χώρο όπου φέρεται να βρίσκεται ο Μόρσι, στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση στον Μόρσι κάλεσε τους οπαδούς της να κατέβουν την Κυριακή στην πλατεία Ταχρίρ σε διαδήλωση υποστήριξης της νέας πολιτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε χώρα 

Ο στρατός έχει αυξήσει τα μέτρα ασφάλειας και διακηρύσσει εξαρχής ότι θα σταματήσει κάθε «προκλητική ενέργεια», με αποφασιστικότητα και στα πλαίσια του νόμου. Ωστόσο στα επεισόδια των προηγούμενων ημερών, σημειώνει το Associated Press, είχε το μέρος των αντιπολιτευόμενων—σε μία περίπτωση άνοιξε πυρ κατά των ισλαμιστών. 

Η κατάσταση την Κυριακή ήταν πιο ήρεμη, αλλά την Παρασκευή και το Σάββατο οι νεκροί από τις ταραχές και τις συγκρούσεις κυρίως μεταξύ των δύο παρατάξεων έφτασαν τους 36 και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 1.000. 

Στο πολιτικό πεδίο, ο διορισμός του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ως μεταβατικού πρωθυπουργού για το (άγνωστο ακόμη) διάστημα μέχρι τις εκλογές φαίνεται να ναυαγεί.

Αιτία η αντίθεση του ισλαμιστικού κόμματος αλ Νουρ να τον δεχτεί σαν πρωθυπουργό—αν και αρχικά είχε αποδεχτεί το διορισμό. Το κόμμα έχει ζητήσει λίγο χρόνο για την τελική του θέση, φαίνεται όμως ότι δεν θα στηρίξει τον Ελ Μπαραντέι.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι θα αναλάβει ευρείες εξουσίες, περιορίζοντας τον ρόλο του προέδρου, του Αντλί Μανσούρ, σε μια αναστροφή των όσων συνέβαιναν ως σήμερα. Δεν έχει συγκροτηθεί ούτε το υπουργικό συμβούλιο που θα είχε τεχνοκρατικό χαρακτήρα, κατά τις οδηγίες του στρατού.

* Σε ένα άλλο περιστατικό, ένοπλοι επιτέθηκαν σε τέσσερα σημεία ελέγχου του στρατού στη χερσόνησο του Σινά, στο βόρειο τμήμα της συγκεκριμένα. Από την ανταλλαγή πυρών δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή απώλειες, το γεγονός δείχνει όμως την ένταση που επικρατεί μετά την καθαίρεση Μόρσι και την επανενεργοποίηση ομάδων στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας της πολιτικής αναστάτωσης.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.