27/7/13

Το Πολυτεχνείο, η Εισβολή, η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και η Αποκατάσταση της Αλήθειας

Αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Της Αλήθειας;
Ο απόρρητος χάρτης από το αρχείο του Κίσιντζερ, με ημερομηνία 13 Αυγούστου, δείχνει ακριβώς το όριο που θα προχωρούσε ο "Αττίλας 2" την επόμενη ημέρα. Τότε που η Ελλάδα και η Εθνική Φρουρά δεν προέβαλαν καμία αντίσταση. Πώς γνώριζε ο Κίσιντζερ ότι δεν θα αντιδράσει Ελλάδα και Κύπρος και χάραξε τα όρια της δεύτερης εισβολής με τόση ακρίβεια. Κάποιος δεν πρέπει να απαντήσει σ' αυτό το ερώτημα;
Του Σάββα Καλεντερίδη
Την Τετάρτη γιορτάστηκε με λιτή τελετή η 39η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ήταν τότε, στις 24 Ιουλίου του 1974, που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεφε στην Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι είχαν κατορθώσει να κάνουν ένα προγεφύρωμα δίπλα στην Κυρήνεια, καταλαμβάνοντας μόλις το 5-7% του εδάφους της Κύπρου.
Είχε προηγηθεί το προδοτικό πραξικόπημα, στις 15 Ιουλίου, από την κυβέρνηση της Αθήνας, η οποία ανέλαβε τα ηνία μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, αυτού που επιχειρείται από μια μερίδα πολιτικών και εκπαιδευτικών να παρουσιαστεί ως εθνική  επέτειος μείζων της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η εξέγερση εκείνη δεν ήταν τίποτε άλλο από μια «κεκαλυμένη» -προκαταρκτική την λέμε επιτελικά στο στρατό- επιχείρηση εκείνων των δυνάμεων που επεδίωκαν το διαμελισμό της Κύπρου. Όλοι γνωρίζουν ότι όταν το άρμα άνοιγε την πόρτα του Πολυτεχνείου, άνοιγε στην ουσία και ο καταπέλτης των αποβατικών, στην ακτή Πέντε Μίλι της μαρτυρικής Κυρήνειας.
Επίσης, της αποκατάστασης της Δημοκρατίας είχαν προηγηθεί δεκάδες αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών για τις συγκεντρώσεις τουρκικών στρατευμάτων στη Μερσίνα, με τις ανάλογες εκτιμήσεις ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται για στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, για να ακολουθήσουν οι διαβεβαιώσεις των πολιτικών και ανωτάτων υπηρεσιακών παραγόντων ότι «δεν πρόκειται να γίνει τίποτα»!
Της αποκατάστασης της Δημοκρατίας είχε προηγηθεί η εισβολή στην Κύπρο, με τους Τούρκους να αποβιβάζονται με την …ησυχία τους στο νησί, τη στιγμή που τα ελληνικά ολοκαίνουργια και πάνοπλα Φάντομ, πολύ ανώτερα των τουρκικών μαχητικών, μεταστάθμευαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, με ετοιμότητα «εκτέλεσης αποστολών προσβολής των αποβιβαζομένων εχθρικών δυνάμεων στην Κύπρο», όπως αναφέρει ο αντιπτέραρχος Παναγιώτης Μπαλές στο βιβλίο του «Παρακαταθήκες Αετών». Ο κ. Μπαλές ήταν επικεφαλής της μιας εκ των δυο τετράδων Φάντομ, που ήταν έτοιμες να καταβυθίσουν και να καταρρίψουν πλοία και αεροσκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση του Αττίλα, μετατρέποντας την απόβαση σε εφιάλτη και τραγωδία για τους Τούρκους. Μόνο που η διαταγή για την εκτέλεση αυτής της αποστολής δεν ήλθε ποτέ, ούτε στον πρώτο, ούτε στο δεύτερο Αττίλα!
Παρεμπιπτόντως, τον κ. Μπαλέ, άριστο αξιωματικό με περγαμηνές, τον απεστράτευσε μαζί με εκατοντάδες άλλους άριστους αεροπόρους η «Γενιά του Πολιτεχνείου», όταν ανέλαβε να φέρει σε πέρας την επόμενη «αποστολή» της, που ήταν -εκτός από τη διάλυση της Ελλάδας- αυτή της διάλυσης της Πολεμικής Αεροπορίας, για να ανοίξει η «Κερκόπορτα» και να γίνει πιο εύκολα η εκχώρηση του Αιγαίου στους Τούρκους.
Της αποκατάστασης της Δημοκρατίας ακολούθησαν στη Γενεύη οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Κύπρο, μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών χωρών της Κυπριακής Ανεξαρτησίας (Μαύρος, Γκιουνές, Κάλαχαν), που κατέληξαν στη Διακήρυξη της 30ής Ιουλίου, με τις σχετικές διαβεβαιώσεις των Τούρκων για μη επέκταση των περιοχών που κατείχαν και τα άλλα συναφή.
Ακολούθησε η δεύτερη φάση των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης (8-14 Αυγούστου), που κατέληξαν στη δεύτερη εισβολή, με την οποία οι Τούρκοι κατέλαβαν το 38% της Κύπρου. Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, οι χουντικοί έχασαν το 5-7% της Κύπρου και οι πολιτικοί το 30-33%.
Μπορεί να αντιτείνει κανείς ότι η επιχείρηση εισβολής και κατοχής της Κύπρου, δεν είναι μια απλή μαθηματική πράξη, μια προσθαφαίρεση. Σωστό. Όμως, τι μπορεί να αντιτάξει κανείς στο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας, παρέμεινε εντελώς απαθής στο δεύτερο Αττίλα, να παρακολουθεί το θάνατο και την ατιμωτική αιχμαλωσία χιλιάδων Ελλήνων, τον εκπατρισμό διακοσίων χιλιάδων Ελλήνων από τις προαιώνιες εστίες τους και την κατάληψη σχεδόν της μισής Κύπρου, δηλαδή την απώλεια εθνικού εδάφους, που είναι ο ορισμός της προδοσίας; Αν αυτό δεν είναι προδοσία, τότε τι είναι;
Υπάρχουν μαρτυρίες που λένε ότι όσο διαρκούσαν οι συνομιλίες στη Γενεύη, η κ. Γλαύκος Κληρίδης, που είχε «αποκαταστήσει» κι αυτός τη Δημοκρατία στην Κύπρο, είχε ενημερώσει τον κ. Καραμανλή ότι οι Τούρκοι, παρά την εκεχειρία, στέλνουν ενισχύσεις, και εφόδια στο θύλακα που είχαν καταλάβει στην Κερύνεια. Συγκεκριμένα, ο Κληρίδης φέρεται να είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Εδώ αποβιβάζουνε οι Τούρκοι στρατό, φέρνουνε εφόδια και τα λοιπά και εσείς δεν στέλνετε τίποτα.», για να του απαντήσει ο Καραμανλής «Μην φοβάσαι. Δεν πρόκειται να γίνει άλλη εισβολή
Δηλαδή, η διαβεβαίωση, ήταν ακριβώς ίδια με τη διαβεβαίωση που έδινε ο Ιωαννίδης στους εν Κύπρω αξιωματικούς που αγωνιούσαν για τη συγκέντρωση στρατευμάτων: «Μην φοβάσαι. Δεν πρόκειται να γίνει εισβολή
Οι αναγνώστες μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, όμως αν θέλουμε να πετάξουμε κάποια μέρα τον τουρκικό στρατό κατοχής από την Κύπρο και αν θέλουμε να ανατρέψουμε τα επεκτατικά σχέδια που έχουν σήμερα που μιλάμε οι Τούρκοι για το Αιγαίο και τη Θράκη, κάποια μέρα θα πρέπει να πούμε ολόκληρη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, για το τι πραγματικά ήταν αυτό που αποκαλούμε «εξέγερση του Πολυτεχνείου, Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και Μεταπολίτευση».
Έχουμε το θάρρος, όμως, να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια;
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"

17 σχόλια:

  1. Δε συνηθίζω να γράφω εγκώμια, αλλα το άρθρο είναι πραγματικά πολύ γενναίο! Θα επαναλάβω επίσης, όπως έχω κάνει και στο enkripto να διαβάσει οποιος ενδιαφέρεται τι συνέντευξη του στρατηγού Καρούζου στο onalert, για να πάρει μια σφαιρική άποψη για το τι έγινε τότε. Προσωπικά προσπαθώ να μάθω από όλους όσους έχουν να πουν κάτι για το θέμα, μιας και η δικη μου γενιά είναι δύσκολο να έχει αντικειμενική άποψη για το θέμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πλήρης αλήθεια βγήκε στη φόρα μόλις πριν 2 χρόνια, τον Ιούλιο του 2011 με την επιστολή του πρέσβη Κοραντή στο "Βήμα" τον Ιούλιο του 2011 (http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=409144&wordsinarticle=Τομαή). Βέβαια ο ίδιος ο Σταύρος Ψυχάρης το 1975, ο Μιχάλης Ιγνατίου με αξιοθαύμαστες αποκαλύψεις και μερικοί άλλοι είχαν προηγηθεί. Αλλά η επιστολή του Αδαμάντιου Κοραντή είναι η αρχή για να ξετυλίξει κανείς το νήμα. Οπως θα δείτε επιβεβαιώνεται ότι Παπαδόπουλος και Μαρκεζίνης είχαν εγείρει θέμα αμερικανικών βάσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επιπλέον, αρνήθηκαν την χρήση του εθνικού εναέριου στις ΗΠΑ που ήθελαν να στείλουν ενισχύσεις στο Ισραήλ τον Σεπτέμβριο του 1973 (Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ). Τα θανάσιμα αυτά αμαρτήματα έφεραν το μένος του Κίσιγκερ και την επακόλουθη επιβολή της χούντας του Ιωαννίδη ενώ μένει ακόμα να δούμε αποδείξεις για το αν και πόσο παρενέβησαν οι ΗΠΑ στο Πολυτεχνείο.

    Το ερώτημα που έχει ο κάθε πατριώτης Ελληνας είναι γιατί οι Μαρκεζίνης και Παπαδόπουλος έπρεπε να επιλέζουν εκείνη την στιγμή τη σύγκρουση με την πανίσχυρη υπερδύναμη που επιπλέον έλεγχε τα πάντα στην Ελλάδα με τους ανθρώπους της (και ακόμα το κάνει). Δεν θάπρεπε να επαναφέρουν πρώτα τη Δημοκρατία και κατόπιν να αφήσουν την πατριωτική πολιτική για αργότερα; Τι κέρδος θα είχε η Ελλάδα από την σύγκρουση με τις ΗΠΑ στις περιστάσεις αυτές; Οι αραβικές χώρες ποτέ δεν ανταπέδωσαν ούτε στο ελάχιστο την ελληνική "γενναιοδωρία". Αντίθετα η Ελλάδα είχε να χάσει πολλά και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 - μόλις 10 μήνες αργότερα το απέδειξε.

    Το δίδαγμα είναι ότι ο πατριωτισμός πρέπει να συνοδεύεται από ρεαλισμό στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Ας μας μείνει αυτό για το παρόν και το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αγέρωχη στάση των ΠΑπαδόπουλου και Μαρκεζίνη ίσως να είχε να κάνει με τις υποδέιξεις των ΗΠΑ για την επερχόμενη "δημοκρατία" στην Ελλάδα και ποιούς πολιτικούς οι ΗΠΑ θα πρόκριναν... Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε εν μεσω Ψυχρού Πολέμου και δεν υπήρχαν περιθώρια ευελιξίας για την αμερικανική πολιτική..

    Νίκος Σταματάκης
    Ν.Υόρκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια άλλη πιθνανή εξήγηση για την στάση Παπαδόπουλου και Μαρκεζίνη είναι τα ανοίγματα που είχαν κάνει προς την Αριστερά με την "φιλελευθεροποίηση" του δικτατορικού καθεστώτος στο δρόμο για την αποκατάσταση της Δηκοκρατίας: σταμάτημα των διώξεων, μεγαλύτερη ελευθερία του τύπου κλπ. Προφανώς τα ανοίγματα αυτά εύρισκαν σύμφωνο και τον Καραμανλή (εάν δεν τα είχε κιόλας υποδείξει) ο οποίος πριν το Πολυτεχνείο είχε συμφωνήσει για την πορεία προς δημοκρατικές εκλογές στις αρχές του 1974. Αλλωστε ο Καραμανλής συνέχισε την πολιτική αυτή την περίοδο 1974-1981 που ναι μεν ξεκίνησε μετις καλύτερες προθέσεις αλλά κατέληξε στις ατυχείς κρατικοποιήσεις της ελληνικής βιομηχανίας, που ήταν η αρχή των σημερινών δεινών.
    Νικος Σταματάκης
    Ν.Υόρκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφου δεν κλαταφεραν τα δαμανακια, τα λαλιωτακια τα σκανδαλακια και ολο το απλυταριο που κατσικωθηκε στο σβερκο μας περιπου 30 χρονια και κατέφαε το συμπαν, αφου δεν καταφερε ξαναλεω να το ανακηρυξη το πολυτεχνειο ημερα εθνικης και θρησκευτικης γιορτης κατι σαν την 25 μαρτιου, παλι καλα.
    Να δω τι θα γιορταζουν απο δω και στο εξης τα πρεζονοτσαπατσουλεϊρος.
    Σε λιγο θα κλεισει το πολυτεχνειο ή θα αλλαξει ονομα, εξαιτιας των ενοχων συνειρμων που θα δημιουργει το ονομα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια κ. Καλεντερίδη για το αρθρο, φοβούμε ομως πως οχι, δεν είμεθα ετοιμοι να αντιμετωπίσωμε την αλήθεια, πολλώ μάλλον ... να πετάξωμε τους Τούρκους στην θάλασσα στην Κύπρο.
    Πολλές καρριέρες, πολλές περιουσίες, γενεές "αποκατεστημένων" πατούν ακριβώς στην απόκρυψη εκείνης (και αλλων) της αλήθειας και στην διαιώνιση του μυθικού"πολυτεχνείου" που ως αλλη κλουμβήθρα του ΣΙλωάμ απέδωσε ασπιλους και πανέτοιμους για την εφοδο που ακολούθησε αριστερούς, κεντρώους, "φωτισμένους δεξιούς" και αλλα κοράκια που εως σήμερα σιτίζομε στο πρυτανείο...
    η εγκληματική αυτή "γενιά" μητραλοιών εξαγόρασε, διέφθειρε, "τάισε" χιλιάδες συμπατριώτες μας και δυστυχώς παλαιόθεν ο νεοέλληνας φιλά το χέρι που τον ταίζει ακόμη και εάν αυτό οζει προδοσίας και ιδιοτέλειας. Ποιά αλήθεια λοιπόν να αντιμετωπίσωμε, ποιοί ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1)http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2009/02/blog-post_8926.html#.UfNxV6z-aZk
    Ζυρίχη - η «προδοτική» συμφωνία

    2)http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=1868781-Το Πολυτεχνείο επιμένει

    3)3)http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2010/07/1974.html#.UfNy_qz-aZk

    4)http:/infognomonpolitics.blogspot.gr/2009/07/1973.html#.UfNzX6z-aZk

    5)http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/04/blog-post_1015.html#.UfN0Oqz-aZk

    Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1974 ήταν προσχεδιασμένη τα ανταλλάγματα ήταν η εκχώρηση του Αιγαίου στον έλεγχο της Τουρκίας μέσω της αποχώρησης της Ελλάδας απο το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ (ως θα ιδείτε στα ανωτέρω λινκ η Χούντα δεν έπραττε κάτι διαφορετικό έντεχνα το αποσιωπά ο συντάξας το ανωτέρω κείμενο).Οπως περιέργως λείπει το όνομα Ευάγγελος Αβέρωφ να σκεφτώ κάτι για αυτό; Να γράψω για ποιό λόγο;Νά γράψω για την εμπλοκή του; να γράψω αν έλεγχε τον στρατό; Να γράψω για την δολοφονία Παναγούλη;

    Σε ότι αφορά τον διαμελισμό της Κύπρου αποτελεί σχέδιο του 1941 το οποίο η Αγγλική διπλωματία το ξεκίνησε με την Βοήθεια Κιουτσούκ Φαζίλ Περίφημο " Κιουτσούκ ο Πενταδάχτυλος σε χαιρετά).Οσοι αποφάσισαν ή αποφασίσουν να ασχοληθούν με την Κύπρο καλά θα κάμουν να ανατρέξουν πολύ παλαιότερα

    Φυσικά δεν θα ισχυριστώ ότι η ΕΟΚΑ ευθύνεται για το διαμελισμό της Κύπρου γιατί ο χάρτης που παρουσιάζεται είναι του 1957 η Κα Φανούλα Αργυρού κάτι αποκάλυψε περισσότερο.Δυστυχώς μετά της αποχώρησης μου πάψατε να την φιλοξενείται με αποτέλεσμα να χάσετε τρία σημαντικά άρθρα της στην Σημερινή ( Σημερινή δεν είναι ο Κος Μαύρος)

    Ερχόμαστε στο τελευταίο η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν σχεδιασμένη απο τους Αμερικανούς.Βασίζεται σε στοιχεία που παρέθεσε σε παλαιότερο χρόνο σχολιαστής εδω ο οποίος και είχε άριστη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα της τότε εποχής και σε θεωρείες που διακινούν περιέργα μαγαζάκια.Το αν το ατομο που μετέδωσε την λανθασμένη πληροφορία με την οποία ξεκίνησε ο νερατζοπόλεμος και ο ξεσηκωμός ήταν πράκτορας είναι γνωστό.Το ότι οι χιλιάδες που προσέτρεξαν το έπραξαν για την ΕΛΛΑΔΑ και αυτό γνωστό.Το αν αξιοποιηθηκε ο ξεσηκωμός αυτός και αυτό γνωστό.Οπως γνωστό είναι οτι ο Ιωαννίδης θα ανέτρεπε τον Παπαδόπουλο με κάθε ευκαιρία καθως το χέδιο είχε στηθεί πολύ νωρίς

    Γνωρίζει ο συντάξας το κείμενο πως ο Ελληνικός στρατός στα υψηλά του κλιμάκια απο το 1947-1974 ήταν άντρο ξένων σχεδιασμών.Οταν η Κα Καρχιλάκη μίλησε κα ιείπε οτι ο Ελληνικός στρατός δεν είναι σαν τον Αιγυπτιακό αυτό εννούσε κατά βάσιν.Η Κόκκινη προβειά. τα σχέδια Περικλής,Προμηθέας και Ιέραξ ΙΙ δεν μετείχε του σχεδιασμού τους και δεν τα πραγμάτωσε Αριστερός Νούς αλλά ξένοι πράκτορες με την ιδιότητα Ελληνα Πολίτη και την στολή Ελληνα Αξιωματικού

    Με την ίδια λογιακή λοιπόν ο Ελληνικός Στρατός σε ανώτερα κλιμάκια είναι αυτός που Πρόδωσε την Ελλάδα και την Κύπρο και αυτό για δεκαετίες και όχι σήμερα

    Οποιςο τον δεν το γράφει κα ιδεν το λέγει λέγει μισές αλήθειες κα ικρύβει άλλες τόσες αυτά να τα γνωρίζει και ο Κος Μπαλλές και να γνωρίζει και την τύχη Ελλήων Στρρατιτών και Στρατιωτικών που αντιτάχθηκαν στον ΙΔΕΑ κοιτίδα των Συνταγματαρχών του 1964

    ΑπάντησηΔιαγραφή



  8. Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ-http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2009/07/blog-post_7231.html#.UfN3jqz-aZk
    -
    Αυτό που θα μπορούσε ίσως κάποιος, έστω και διστακτικά, να ονομάσει «δόγμα Κίσινγκερ για την Ανατολική Μεσόγειο» δεν είναι παρά το ξεδίπλωμα ενός πολύ λογικού σχήματος, το οποίο υπαγορεύει διχοτομική/ΝΑΤΟϊκή λύση στη Κύπρο με βάση τα σχέδια Άτσεσον, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εχθρικής στάσης της κυπριακής κυβέρνησης ενόψει καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης στη Μέση Ανατολή και υπό τον έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης. Ακόμα, για λόγους που αναφέραμε προηγούμενα, μία ισχυρή κεντρική κυβέρνηση στην Κύπρο υπό τον Μακάριο δεν συνέφερε ούτε στο Ισραήλ ούτε στην Αμερική το 1974. Πιστεύουμε ότι το πράσινο φως στη Τουρκία να εισβάλει τον Ιούλιο του 1974 δόθηκε υπό το φως αυτής της στρατηγικής εκτίμησης. Με αυτόν το τρόπο, οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας αναζωογονούνταν, ενώ οι σχέσεις Ελλάδας, από τη μια μεριά, και Ισραήλ-Αμερικής από την άλλη θα συνέχιζαν την κατηφορική τους πορεία. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ και η Αμερική θα είχαν την ευχέρεια να εντάξουν ολοσχερώς τη Κύπρο στο δικό τους σύστημα άμυνας, ένα σύστημα στο οποίο η Τουρκία συμμετέχει επίσημα πλέον από το 1996, την εποχή που παγιοποιήθηκε και δημόσια ο ισραηλινο-τουρκικός άξονας στην Ανατολική Μεσόγειο.
    -Ο Κουφουδάκης έχει ουσιαστικά υποστηρίξει ότι στην κρίση του 1974 ο Κίσινγκερ δεν έκανε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το να εφαρμόσει με μαεστρία τα πλάνα του Άτσεσον, τα οποία και γνώριζε πάρα πολύ καλά. Ο Άτσεσον είχε προτείνει στην Ελλάδα του Γεωργίου Παπανδρέου να «κινηθεί» για την ανατροπή του Μακάριου και την εφαρμογή της «ένωσης», ενώ η Τουρκία θα «επέμβαινε» να κατοχύρωνε τη δική της βάση(εις) στο νησί, η οποία και θα έπρεπε να διαπραγματευτεί. Ένας από τους λόγους για τους οποίους η ελληνική μεραρχία υποτίθεται ότι είχε πάει στο νησί, ήταν και η εφαρμογή των αμερικανικών σχεδίων μέσω της ανατροπής του Μακάριου, άσχετα αν η μεραρχία ως τέτοια, εφόσον στο νησί, θα μπορούσε να εμπεδώσει μια de facto κυριαρχία της ελληνικής πλευράς δημιουργώντας «τετελεσμένα επί του εδάφους». Το 1974 τα πράγματα δεν συνέβησαν ακριβώς έτσι, αλλά το ουσιαστικό είχε επιτευχθεί. Ο ελληνο-τουρκικός πόλεμος αποφεύχθηκε, η Κύπρος πέρασε υπό τον αμυντικό σχεδιασμό της Τουρκίας και του Ισραήλ και το «νομικό» θέμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής εκκρεμεί στον ΟΗΕ και, τώρα πλέον, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πάλι, οι συμπτώσεις της ιστορίας υπήρξαν τέτοιες που έκαναν τα συμφέροντα του Ισραήλ να συμπέσουν με αυτά της υπερδύναμης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

    Ηταν η τελευταία χρωστούμενη απάντηση .Καλή Αντάμωσην στα Γουναράδικα παρέα με τον Μουσλίμ και τον Φιντάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακρίτα, σέβομαι το μόχθο και τις γνώσεις σου, πλην όμως κάνεις αυτό που ακριβώς καυτηριάζεις, ο Παναγούλης δεν δολοφονήθηκε, ξέρεις πολύ καλά ότι ήταν τροχαίο ατύχημα.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανάμεσα στα πολύ σοβαρά και αληθή, τα οποία αναφέρει ο κ. Καλεντερίδης, θα τόνιζα ότι η αντίσταση των χιλιάδων νέων Πολυτεχνείο αποτελεί μια αξία καθ αυτή, ανεξάρτητα από τις πολύ (κατ΄ εμέ) πιθανές απόπειρες εκμετάλλευσης της εξέγερσης και την ύστερη δυσφήμισή της από κάποιους μεγαλόσχημους, που συμμετείχαν. Επίσης, και στρατιωτικοί (εννοώ την ηγεσία της Χούντας, όχι κάθε αξιωματικό) και πολιτικοί (της μεταπολίτευσης) ακολούθησαν τη θέληση του αμερικανικού παράγοντα. Να γιατί προέχει και τώρα το αίτημα της ανεξάρτητης (κατά το δυνατόν) πολιτικής, κάτι που, σαφώς, ΔΕ σημαίνει απομόνωση, χωρίς ένταξη σε ολοκλήρωση τύπου Ε.Ε.
    Ευχαριστώ για τη δημοσίευση του σχολίου
    Μάριος Μιχαηλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μάριε
    το Κίνημα του Ναυτικού και η εξέγερση στο Πολυτεχνείο ήταν επιχειρήσεις που είχαν τον ίδιο στόχο.
    Ο Παπαδόπουλος είχε ολοκληρώσει το έργο του και έπρεπε να ανατραπεί, για να έλθει ο Ιωαννίδης, να επιτελέσει κι αυτός το δικό του έργο.
    Με το Πολυτεχνείο αυτό έγινε.
    Όλοι το ξέρουν και πρώτα απ' όλα το ΚΚΕ, η νεολαία του οποίου στην αρχή είχε καταγγείλει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ως προβοκάτσια των μηχανισμών του Ιωαννίδη, και έτσι ήταν.
    Απλά, ο κόσμος που ήθελε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, συμμετείχε στην εξέγερση, που επαναλαμβάνω, ήταν μια κεκαλυμμένη προκαταρκτική επιχείρηση για να ακολουθήσει η εισβολή.
    Όσοι συμμετείχαν στην εξέγερση με αγνά αισθήματα και προθέσεις, δεν έχουν καμία ευθύνη για ό,τι ακολούθησε.
    Όμως θα πρέπει να βρουν το θάρρος να ομολογήσουν ότι χρησιμοποιήθηκαν, κάτι που θα πρεπει να προβληματίσει τον κάθε πολίτη, για να εξετάζει σφαιρικά κραυγές και εκκλήσεις για εξεγέρσεις και τα τοιαύτα.
    Μπορεί να πει κανείς ότι έτσι καταργείται στην ουσία το λαϊκό κίνημα, αν πίσω από κάθε εξέγερση ή κινητοποίηση αναζητούμε κάτι άλλο από αυτό που επιδιώκουμε.
    Εδώ ακριβώς έγκειται η ευθύνη του ενεργού πολίτη, να είναι ενημερωμένος και πάντα σε εγρήγορση, οξυμένο το πολιτικό και το γεωπολιτικό του κριτήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θυμάμαι μια ιστορία που μου έλεγε ο Παππούς μου και νομίζω ότι την έχει γράψει ο Διακογιάννης, πως ο ίδιος είχε πάει στον Παπαδόπουλο και του είχε πει για κάποιο σχέδιο, το οποίο έλεγε πως θα εισβάλλουν οι Τούρκοι στα Δωδεκάνησα και στη συνέχεια τα Δωδεκάνησα θα περιέρχονταν σε Ισραηλινή δικαιοδοσία, ο Παπαδόπουλος του απάντησε πως δεν είχε παρόμοια πληροφόρηση, αλλά μετά από μια εβδομάδα τον κάλεσε στο γραφείο του και του είπε πως και οι Ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες των πληροφόρησαν για το σχέδιο αυτό. Αυτό ως απάντηση γιατί δεν επέτρεψε να περάσουν τα αεροπλάνα από την Ελλάδα για να πάνε στο Ισραήλ. Με κάθε επιφύλαξη και αν γνωρίζει κάποιος αν και κατά πόσο αληθεύει αυτή η ιστορία, πάντοτε ήθελα να το ρωτήσω ή απλώς είναι αστικός μύθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπράβο Σάββα,έτσι,τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.

    Το σημαντικότερο όλων,για να προχωρήσουμε παραπέρα,είναι να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας. Λάθη κυρίως σε ότι αφορά την στάση μας έναντι των πολιτικών που κάποτε πιστέψαμε και κάναμε το μοιραίο σφάλμα να εθελοτυφλούμε μπρος στα εγκλήματα τους,υποβαθμίζοντας τα σε απλά λάθη,τα οποία και πάλι σπανίως αποδεχόμασταν.

    Σε ότι αφορά το έγκλημα της Κύπρου,πέραν όλων όσων σωστά κατά τη γνώμη μου αναφέρει στο άρθρο του ο Σάββας Καλεντερίδης,έχω ένα ερώτημα,δίχως την παραμικρή διάθεση να θίξω κανέναν. Ένα πράγμα δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω,πως και δεν βρέθηκε κανένας αξιωματικός ή οπλίτης ή πολίτης,αξιωματούχος ή οτιδήποτε άλλο,βλέποντας την προδοσία να ξετυλίγεται μπρος τα μάτια τους,να επιχειρήσει την σύλληψη ή έστω τον παραγκωνισμό των προδοτών-εντολέων-αξιωματικών.

    Αδυνατώ να αντιληφθώ,πως μπορεί,να παρακολουθείς την αποβίβαση του εχθρού,και να συνεχίσεις να συμμορφώνεσαι με τις διαταγές των προδοτών. Αδιανόητο.

    Συγγνώμη κιόλας,αλλά όποιος μπορεί,ας μου λύσει αυτή μου την απορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. -Στο προσωπικό ημερολόγιο της Νίτσας Χριστοδούλου, ιδιαιτέρας του Μακάριου, και με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αρχιεπισκόπου, τον Μάρτιο του 1970, γίνεται αναφορά και στον Νεφ. Η κ. Χριστοδούλου τον εμπλέκει με τους παραλίγο δολοφόνους του Μακάριου και τον Ελληνα συνταγματάρχη των καταδρομών, Δημήτρη Παπαποστόλου, που ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας δολοφονίας.

    Στις 5 Ιουνίου 1970, σημειώνονται στο ημερολόγιο, καθ’ υπαγόρευση του Μακαρίου, ανάμεσα στα άλλα, και τα εξής: («Μακάριος Ενα προσωπικό ημερολόγιο») «Κατ’ άλλας πληροφορίας που είχε ο Μακάριος, ο Νεφ της Αμερικανικής Υπηρεσιας Πληροφοριών διαθέτει δυσμενώς κατά του Μ. τα πνεύματα. Ο Μ. ανέφερε τούτο εις τον πρώην πρέσβυν της Αμερικής στην Κύπρο Τ. Μπέλτσερ, ο οποίος έδειξε έκπληξιν και ανέλαβε να του κάμει παρατήρησιν. Μέλη της πρεσβείας στην Κύπρο ειδοποιήθησαν να είναι έτοιμα ανά πάσαν στιγμήν δι’ αναχώρησιν. Συμπέρασμα: Η Αμερική οπωσδήποτε αναμεμειγμένη. Ο αγών πολυμέτωπος». ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ( Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσιντζερ-Η Απόφαση για τη Διχοτόμηση)

    -Από τις πρώτες μέρες του πραξικοπήματος ο Ιωαννίδης ήρθε σε αντίθεση με τον Παπαδόπουλο. Η «αρσακειάς» κατηγορούσε τον δικτάτορα για διαφθορά και φαυλοκρατία και του καταλόγιζε υποχωρητικότητα στην Κύπρο, στην οποία δεν έπαψε να δραστηριοποιείται σε συνεργασία με τις ομάδες του Γρίβα και την ΕΟΚΑ Β’. Μάλιστα, όπως έχει αποδειχθεί, το 1970 μαζί με τον Γ. Ασλανίδη οργάνωσε την απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου με την κατάρριψη του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε.

    -..Ο Γιάννος Κρανιδιώτης έχει ακριβώς την αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της Αθήνας να αποσύρει τα ελληνικά στρατεύματα από την Κύπρο δυσαρέστησε την Κυπριακή ηγεσία και τον κυπριακό λαό, που έβλεπε έμπρακτα πια την Ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείπει την Ένωση και την υποχρέωση που είχε αναλάβει παλαιότερα για αμυντική προστασία της Κύπρου.

    Η ιστορία πάντως κατέγραψε, ότι η Χούντα μέσα σε διάστημα 45 ημερών -όπως ακριβώς αξίωνε η Τουρκία - ολοκλήρωσε πλήρως την απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας προς απογοήτευση όλων των Ελλήνων Πατριωτών και με τον τρόπο αυτό εξάλειψε τελειωτικώς τον διττό ρόλο της, που ήταν η αποτροπή τουρκικής εισβολής και η δυναμική παρουσία της Ελλάδος στην Κύπρο με ότι αυτή συνεπάγεται. Η κυβέρνηση των συνταγματαρχών κατατρόμαξε από το ιταμό τελεσίγραφο της Άγκυρας, ταπεινώθηκε και εξευτελίσθηκε. Η δικαιολογία την οποία πρόβαλε ο Γ. Παπαδόπουλος για την ανάκληση της Μεραρχίας ήταν ότι η Τουρκία μας απείλησε με πόλεμο. Πολύ φθηνή δικαιολογία για ανθρώπους οι οποίοι έδωσαν όρκο να υπερπασπισθούν μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματος τους την πατρίδα.

    Η απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας ανέτρεψε όπως ήταν φυσικό το ισοζύγιο δυνάμεων, που απέτρεπε κάθε σκέψη της Τουρκίας για εισβολή και εξασφάλιζε την ειρήνη. Το γεγονός αυτό φαίνεται δεν ανησυχούσε δυστυχώς κανένα, αφού έκτοτε δεν υπήρξε καμία απολύτως αξιόλογη προσπάθεια για την αμυντική θωράκιση της Μεγαλονήσου, ούτε από την Κυπριακή, ούτε από την Ελληνική κυβέρνηση.
    Στο πόρισμα της Ελληνικής βουλής του 1987, η ανάκληση της Μεραρχίας χαρακτηρίζεται ως μία πράξη Εθνικώς απαράδεκτη, η οποία άφησε ανοχύρωτη την Κύπρο, έρμαιο στις ορέξεις των Τούρκων. Μερικές από τις καταθέσεις στρατιωτικών στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων καταγράφουν με απόλυτη σαφήνεια την πραγματικότητα.

    Ο Αντιστράτηγος Γρηγόριος Σπαντιδάκης ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι ενόσω η Μεραρχία βρισκόταν στην Κύπρο οι Τούρκοι δεν πολεμούσαν. Ο Αντιστράτηγος Ανδρέας Σιαπκαράς δήλωσε ότι εάν οι Τούρκοι αποτολμούσαν απόβαση θα είχαν πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα. Ο στρατηγός Ιωάννης Ντάβος υποστήριξε πως η Μεραρχία μπορούσε να αποκρούσει οποιαδήποτε προσπάθεια εισβολής και ο Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Χανιώτης χαρακτήρισε την αποχώρηση της ως μέγα λάθος.

    α μερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η πιο ενδιαφέρουσα όμως καταγγελία προέρχεται από τον άνθρωπο ο οποίος γνώριζε καλύτερα από όλους την ισχύ πυρός και τα πλεονεκτήματα από την παρουσία της Μεραρχίας στην Κύπρο. Ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής την 1η Δεκεμβρίου 1967 δήλωσε με απόλυτα σαφή και ευθύ τρόπο:

    «Χαρά και αγαλίασις διότι θα απέλθη εντεύθεν ο Ελληνικός στρατός. Οι συνταγματάρχες διότι θα τους φύγει ένας μεγάλος πονοκέφαλος, το κυπριακόν. Τα χρήματα που θ εξοικονομηθούν θα τα διαθέσουν για την κοιλιά τους. Διότι δεν υπάρχουν γι' αυτούς πλέον εθνικά ιδεώση. Διότι θα έχουν στρατό να κρατούν εις Αθήνας για να τους στηρίζει διότι φοβούνται ανατροπήν των... Η κυπριακή κυβέρνησις διότι εξασφαλίζει πλέον την ανεξαρτησία, το όνειρον του Μακαρίου. Να κυβερνά έναν λαόν τον οποίον κατέστησεν τοιούτον Μουζίκων. Η τουρκική κυβέρνησις διότι πλέον δεν έχει να φοβηθή τίποτε από τον στρατό τον οποίον ωργάνωσε ο Διγενής με τους αξιωματικούς του και τη συνδρομή των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Στεφανόπουλου.

    Τα χάρτινα ανθρωπάκια της Χούντας με στολή Ελληνα αξιωματικού επιτέλεσαν το έργο του 45 μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας τους
    Το ότι έπεσαν επτά χρόνια μετά ήταν συνέπεια άλλων παραγόντων.Αν είχε δολοφονηθεί ο Μακάριος οι Τούρκοι θα είχαν εισβάλλει απο το 1970.Φυσικά υπήρξαν πολλές απόπειρες.Τα σχέδια εισβολής στην Κύπρο της Τουρκίας έφεραν ως πρώτη ημερομηνία την περίοδο 1963-1964

    Απο εκεί και πέρα οι λόγοι που το ΚΚΕ επετέθηκε της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν άλλοι και απέχουν παρασάγγας απο οτι κυκλοφορεί.Κάποια άλλη φορά αν έχω διάθεση
    τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σάββα, υπέροχο. Πες κάτι όμως. Αν κάτα τη γνώμη σου κινδυνεύουμε τώρα από τέτοιες στημένες εξεγέρσεις και από τι να φυλακτούμε; Ολόγυρά μας παίζεται αυτό το παιχνίδι. Συρία, Αιγυπτος, Λιβύη, Τουρκία το βιώνουν άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο. Ποιο θα ήταν το πιο πιθανό σενάριο για μια επανάλληψη στα ελληνικά; Διαβάζουμε διάφορα για λαθρομετανάστες, παραταξιακές πολώσεις κλπ. Σε όλες πρέπει αν είμαστε επιφυλακτικοί. Τι θα πρέπει να μας φοβίζει περισσότερο όμως κατά την ταπεινή σου γνώμη; Γνωρίζοντας ότι δεν είσαι Θεός κι ελπίζοντας πως δεν θα έχεις και το χάρισμα της Κασάνδρας. Δηλαδή να τα λες σωστά και να μη σε πιστεύουν. Και κάτι ακόμα. Υπάρχουν άμεσα εναλλακτικά σχέδια αν δεν τους κάτσει κάτι καλά ή θα μεσολαβήσει κάποιος χρόνος και εκ νέου μελέτη; Σε ευχαριστώ προκαταβολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Απαίτηση του Μακαρίου ήταν η απομάκρυνση της Μεραρχίας. Δεδομένου ότι ο Παπαδόπουλος ήταν Πατριώτης ο Μακάριος φοβόταν ότι αργά ή γρήγορα θα επεδίωκε την Ένωση της Κύπρου. Στο αρχείο έχω σχόλια Κυπρίων που παραδέχονται ότι είχαν δημιουργήσει ένα πολύ βαρύ κλίμα σε βάρος των Ελλαδιτών ως να ήταν στρατός κατοχής. Πιστεύω ότι η 5η Φάλαγγα έπαιξε τον ρόλο της.Μη ξεχνάμε ότι ο Ραδιούργος Κίσιγκερ μεσουρανούσε στην Αμερική

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.