10/7/13

ΑΟΖ και ‘ενεργειακά επεισόδια’ στην ΤΑΑΣ «Αλέξανδρος»

Σημαντικές καινοτομίες περιελάμβανε η Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «Αλέξανδρος» που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν και τα αποκαλούμενα «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ», δηλαδή επεισόδια ενταγμένο στο γενικό σενάριο της άσκησης, που αφορούν την ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και την προστασία των ζωτικών συμφερόντων της χώρας και κατ’ επέκταση των υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων.

Στα επεισόδια αυτά ενεργοποιήθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιουδήποτε τύπου ενέργειες, εν δυνάμει απειλές, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε κρίση η οποία αν δεν τεθεί σε έλεγχο, με βάση τα εθνικά συμφέροντα, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σύρραξη.

Το γεγονός ότι η ΤΑΑΣ «Αλέξανδρος» συμπεριελάμβανε και αυτά τα επεισόδια, αποτελεί αδιαμφισβήτητο μάρτυρα, ότι για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις η αναφερόμενη στα θεσμικά κείμενα επέκταση των ζωτικών συμφερόντων της χώρας μέσω της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν αποτελούν απλώς ανάθεση αποστολής αλλά πραγματικότητα που έχει ΠΛΗΡΩΣ ενσωματωθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό με την κατάλληλη αξιοποίηση των διατιθέμενων μέσων και δυνατοτήτων.
Όμως τα «ενεργειακά επεισόδια» δεν ήταν η μοναδική καινοτομία της ΤΑΑΣ «Αλέξανδρος».
Εξίσου σημαντική (τουλάχιστον) και απείρως πιο ουσιαστική καινοτομία ήταν η υιοθέτηση ενός νέου ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ το οποίο αντιπροσωπεύει ότι πιο σύγχρονο στη σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων παγκοσμίως αλλά ταυτόχρονα είναι όμως προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες και μεγάλες απαιτήσεις του ελληνικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος, το οποίο ας επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά, έχει πλέον επεκταθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το νέο αυτό επιχειρησιακό πρότυπο «γεννήθηκε» και «ανδρώθηκε» στο περιβόητο NATO Deployable Corps – Greece (NDC-GR), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Με την πάροδο των ετών και τη συνεχή και συστηματική εκπαίδευση του στρατηγείου και του προσωπικού «επί χάρτου» (άνευ στρατευμάτων) και στο πεδίο, η μεθοδολογία αφομοιώθηκε και στη συνέχεια άρχισε να εξελίσσεται «παράγοντας» μία νέα γενιά επιτελών – επιχειρησιακών σχεδιαστών που πλέον αρχίζουν να μεταλαμπαδεύουν αυτή τη νέα φιλοσοφία και διαδικασία σε όλα τα στρατηγεία των μειζόνων σχηματισμών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αθόρυβα, συστηματικά και μάλιστα κατά τη διάρκεια μίας από τις πιο δύσκολες περιόδους που ζει η χώρα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν και υλοποιούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες αποτελούν σημαντικούς πολλαπλασιαστές ισχύος για την εθνική στρατιωτική ισχύ και αποτρεπτική ικανότητα.
Θα επαναλάβουμε εδώ όμως ότι ήδη έχουμε φθάσει στο σημείο που θα πρέπει να σχεδιαστούν ουσιαστικές επενδύσεις στην εθνική άμυνα ώστε οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο συνεχώς αυξανόμενο επιχειρησιακό έργο.

 DEFENCEPOINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.