20/7/13

Κρίσιμες συνεδριάσεις στην Άγκυρα

Του Νίκου Στέλγια
Νεκροί και τραυματίες στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Συναγερμός στην Άγκυρα
Χθες το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμντουλλάχ Γκιουλ πραγματοποίησε μια έκτακτη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Το απόγευμα της Πέμπτης, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την πληροφορία ότι εξαιτίας των συγκρούσεων στην βόρεια Συρία, στην τουρκική κωμόπολη Τζεϊλάνπιναρ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, έχασε την ζωή του ένας Τούρκος πολίτης.

Ακόμη, οι σφαίρες που έπεσαν από την Συρία στα τουρκικά εδάφη τραυμάτισαν έναν Τούρκο πολίτη. Οι νέες εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό στην τουρκική πρωτεύουσα.

Χθες το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμντουλλάχ Γκιουλ πραγματοποίησε μια έκτακτη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο επιτελάρχη Νετζντέτ Οζέλ.

Αμέσως μετά από αυτή την συνάντηση, ομάδα τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων απογειώθηκαν από τις στρατιωτικές βάσεις της Ανατολίας και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.
Τα τουρκικά αεροπλάνα κατέγραψαν με προσοχή όλες τις στρατιωτικές κινήσεις στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Την ίδια στιγμή, οι χερσαίες δυνάμεις του τουρκικού στρατού εντατικοποίησαν την δραστηριότητα τους στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι Τούρκοι στρατιώτες «απάντησαν» με χρήση οβίδων και κανονιών στα πυρά των Κούρδων και Σύριων ανταρτών.

Σύμφωνα με τα τουρκικά και τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης, τις τελευταίες ώρες, στην συριακή πλευρά των συνόρων Τουρκίας – Συρίας, ο έλεγχος των μεγάλων αστικών κέντρων έχει περάσει στα χέρια των Κούρδων αυτονομιστών.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει θορυβήσει την Άγκυρα.
Οι Κούρδοι αυτονομιστές στοχεύουν στην δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής ζώνης στην βορειοανατολική Συρία, γεγονός, το οποίο έχει θορυβήσει την τουρκική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα στέλνει αυστηρές προειδοποιήσεις στην τουρκική κυβέρνηση.
Το κίνημα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των συνομιλιών τουρκικής κυβέρνησης – κινήματος για την τελική λύση του Κουρδικού Προβλήματος. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην οικοδόμηση των αυτόνομων κουρδικών δομών στην Βόρεια Συρία.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.