16/7/13

Κακό του κεφαλιού μας...

 της Ελίνας Γαληνού
Εν όψει ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, και προώθησης μεταρρυθμίσεων στον τομέα δημόσιας διοίκησης, οι αντιδράσεις μάλλον ήταν αναμενόμενες. Θα προκαλούσε μεγάλη έκπληξη αν δεν βλέπαμε απεργιακές κινητοποιήσεις και κλειστές υπηρεσίες, όταν επίκειται το ξεβόλεμα δημοσίων υπαλλήλων..
Φυσικά, κανείς δεν λέει ότι αυτή η κατάσταση είναι ευχάριστη, αλλά ας όψονται οι πολιτικοί που διόρισαν τόσους και τόσους από τα παράθυρα, ακόμα και κατά την διάρκεια της περιπέτειάς μας με την κρίση. Τώρα, υποχρεωνόμαστε να προχωρήσουμε άμεσα σε οδυνηρές κινήσεις, διαπιστώνοντας ότι όσο αφήνει κανείς το πρόβλημα να διογκώνεται, η λύση του γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Γενικά όμως, τα βουνά είναι συνηθισμένα από χιόνια, όπως εμείς οι πολίτες που πάντα πληρώναμε ζημιές για οποιοδήποτε πρόβλημα άγγιζε τα συμφέροντα μιας εργατικής τάξης, αν αυτή είχε τη δύναμη να παραλύσει τα πάντα με μια αντίδρασή της. Διαδήλωναν τα σωματεία; Κλειστό το κέντρο της πόλης και αποκλεισμένος ο πολίτης από τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, ή και το μεροκάματό του ακόμα. Αν και η απεργία θεωρείται ιερή όσον αφορά την προάσπιση των δικαίων των εργαζομένων, πόσοι από μας δεν την έχουν πληρώσει από ακριβά έως μοιραία, όταν σταματούν όλα σε μια πόλη και ο κοσμάκης δεν έχει πού την κεφαλήν κλίναι; Επειτα, η κατάχρηση απεργιών και στάσεων εργασίας ιδίως στον δημόσιο τομέα, ήταν σύνηθες φαινόμενο, το οποίο ουδείς πολιτικός είχε τολμήσει να αντιμετωπίσει, φοβούμενος το πολιτικό κόστος και τις απειλές των συνδικαλιστών.

Αν υπολογίσει κανείς πόσο μας έχουν κοστίσει όλα αυτά  στην οικονομία και τη ζωή μας, θα διαπιστώσει ότι πολλές φορές η απεργία στρέφεται κατ΄ουσίαν εναντίον του κοινού μας συμφέροντος. Χωρίς να αμφισβητείται το ιερό αυτό δικαίωμα, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η υπερβολή πολλές φορές ακυρώνει το διεκδικούμενο όφελος, μετακυλίοντας μεγαλύτερη ζημιά στο κοινωνικό σύνολο. Για παράδειγμα, είδαμε ότι το φετινό καλοκαίρι, ο τουρισμός στην Ελλάδα θα πάει καλά και ότι οι αριθμοί αφίξεων είναι πολύ ικανοποιητικοί. Αυτό μαζί με μια επικείμενη μείωση του ΦΠΑ στους κλάδους εστίασης, πιθανότατα να έδινε μια ανάσα στην οικονομία και κυρίως, στους μικρομεσαίους κλάδους που επηρεάζονται από τον τουρισμό. Γνωρίζουμε ότι οι ξένοι τουρίστες ελκύονται ιδιαίτερα από τα μνημεία και τα μουσεία και φυσικά, το πρώτο που θα ήθελαν να επισκεφτούν, είναι το Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο έχουμε τόσα επενδύσει...
Πώς θα αισθανόσασταν εσείς εάν ξεκινούσατε με λαχτάρα να επισκεφτείτε έναν τόπο και κυρίως ένα φημισμένο μουσείο, αλλά πηγαίνοντας εκεί, το βρίσκατε "κλειστό λόγω απεργίας"; Οση κατανόηση και να είχατε μέσα σας για τα δίκαια των εργαζομένων, ασφαλώς θα αγανακτούσατε και ίσως να λέγατε από μέσα σας "μα τι στην ευχή, δεν έβρισκαν έναν τρόπο να μείνει ανοιχτό το μουσείο μέσα στην υψηλή τουριστική περίοδο;" Διότι ο κάθε τουρίστας που έχει πακέτο 4-5 ημερών με συγκεκριμένο πρόγραμμα, ίσως δεν προλαβαίνει να ξαναπάει σ΄ ένα μουσείο ή σ΄έναν αρχαιολογικό χώρο αν τον βρεί κλειστό μια φορά. Αυτό όμως σημαίνει ότι ούτε εισιτήριο θα κόψει, άρα δεν θα αποφέρει έσοδα. Και βεβαίως, χάνεται και μια ευκαιρία ανάδειξης του πολιτισμικού μας προϊόντος, που θα έπρεπε να είναι σε πρώτη προτεραιότητα την εποχή της μεγάλης τουριστικής κίνησης...

Εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους σήμερα, ή θιγμένα συμφέροντα, υπάρχουν παντού.  Δεν μπορούν βεβαίως όλοι να απεργήσουν με την ίδια συχνότητα, ούτε να προκαλέσουν την ίδια αναταραχή με την απεργία τους. Κάποιοι βέβαια μπορούν και ίσως, ελπίζουν ότι θα κερδίσουν το στοίχημα. Ωστόσο, το κλείσιμο μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, ή άλλων περιπτώσεων που επηρεάζουν τον τουρισμό σ΄αυτή τη φάση, μοιάζει με αυτοχειριασμό. Οταν υπήρξαν καμπάνιες στο εξωτερικό που ενθάρρυναν τον τουρισμό προς την Ελλάδα για να μας ενισχύσουν, είναι τουλάχιστον γελοίο να περνάμε εμείς το μήνυμα ότι "όσο έχουμε προβλήματα, μην έρθετε εδώ γιατί θα ταλαιπωρηθείτε άδικα...". Και είναι να ντρέπεται κανείς για το τι θα σκέφτονται όσοι βρίσκουν κλειστό το μουσείο της Ακρόπολης και άλλους συναφείς χώρους, αυτές τις ημέρες..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.