9/7/13

Φορολογικά...απαράδεκτα

της Ελίνας Γαληνού
Τελικά, ως και η τρόικα εξανέστη με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σχολιάζοντας ότι "κάτι τέτοιο δεν έχουν ξαναδεί τα μάτια τους..". Χωρίς να σημαίνει ότι η αντίδρασή τους αυτή έχει υπερασπιστικό χαρακτήρα για τους Ελληνες, ωστόσο οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι είναι εύλογη. Γενικά, η Ελλάδα θα έπρεπε να φημίζεται για την πολυπλοκότητα που παρουσιάζουν οι νόμοι της και το φορολογικό καθεστώς της, το οποίο μέχρι σήμερα, αποθάρρυνε και τον πιο τολμηρό επενδυτή. Επομένως, δεν είναι διόλου περίεργο που ξαφνιάστηκαν οι τροικανοί, οι οποίοι προφανώς περίμεναν κάτι πολύ απλούστερο ώστε να μπορούν να το ελέγχουν κατά την εφαρμογή του.
Για τους Ελληνες βέβαια, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προωθεί μια ακόμα κατάσταση απαράδεκτα ληστρική, η οποία αδικεί κυρίως τους μικρομεσαίους έτι περισσότερο, και διατηρεί τις παράλογες αξιώσεις του κράτους προς τον πολίτη. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια την δύσκολη θέση της χώρας και την ανάγκη αύξησης εσόδων μέσω φορολογίας, και δεν θα μας εξέπληττε εάν οι συντελεστές για εισοδήματα άνω των 100.000 ήταν αυξημένοι ή εάν σφίγγει ο κλοιός για τις υπεράκτιες εταιρίες φορολογικών κατοίκων Ελλάδας (κρίμας ήτανε !). Τι να σχολιάσει κανείς όμως, όταν μας επιβάλουν αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, ή όταν τα εισοδήματα ως 12.0000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 11%, ενώ και για ένα ευρώ παραπάνω, ο συντελεστής θα είναι 33%; Μιλάμε δηλαδή για εισοδήματα της τάξης των 500 ευρώ μηνιαίως και..αλίμονο δηλαδή σε όποιον τα υπερβεί γιατί θα τον θεωρήσουν πλούσιο και θα τον ξεσκίσουν!
Ενώ όλοι γνωρίζουν πόσα λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκάλεσε η κρίση και η συνεχιζόμενη ύφεση, τα μέτρα που λαμβάνονται, αντιστρατεύονται συνεχώς όχι μόνο τα συμφέροντα, αλλά τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας αυτής της τάξης. Σύμφωνα με το νέο φορολογικό ν/σ, αυξάνεται λέει η προκαταβολή φόρου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες επιχειρήσεις, από 55% σε 80%! Δηλαδή, εκεί που κανένας δεν ήξερε εάν τον επόμενο χρόνο θα έχει έσοδα τέτοια που να αιτιολογούν την προείσπραξη, του αυξάνουν αγρίως το ποσοστό προκαταβολής...Αναρωτηθείτε μετά απ΄αυτό το μέτρο, πόσα λουκέτα θα έρθουν ακόμα στην αγορά, όταν με τις ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις, το πράγμα δεν έβγαινε...
Η φορολογία των ακινήτων, διατηρεί όπως βλέπουμε τις κακές πληγές, ενώ ανοίγει κι΄άλλες. Κανείς δεν υπολογίζει την εξαντλημένη φοροδοτική δυνατότητα των ιδιοκτητών, την αδυναμία πληρωμής ακόμα και στοιχειωδών υποχρεώσεων στην οποία έχουν αρκετοί απ΄αυτούς περιέλθει. Η ακίνητη περιουσία ήταν άλλωστε από τα πρώτα πράγματα που χτύπησε η κρίση, πριν ακόμα αρχίσει να εκδηλώνεται και στις άλλες εισοδηματικές τάξεις. Οι ενοικιαστές θέσπισαν από μόνοι τους το "δεν έχω-δεν πληρώνω", ή φεύγουν νύχτα παρατώντας απλήρωτα ενοίκια και λογαριασμούς ΔΕΚΟ στον ιδιοκτήτη, ο οποίος τρέχει και δεν φτάνει...Η υπερπληθώρα ξενοίκιαστων ακινήτων, έγινε αιτία να πέσουν απελπιστικά οι τιμές ενοικίων, σε σημείο που να μην συμφέρει καν τον εκμισθωτή να τα νοικιάζει, ενώ η ζήτηση ενοικίασης και πώλησης έχει περιοριστεί πολύ λόγω έλλειψης χρημάτων.  Εφ΄ όσον όμως ισχύουν αυτά τα δεδομένα τα οποία γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση, δεν μπορεί να απαιτεί από τους φορολογούμενους να πληρώνουν θηριώδεις φόρους για έσοδα ανύπαρκτα ή υποθετικά για το μέλλον. Δεν είναι άραγε λογικό να μειωθεί η φορολογία για τα ξενοίκιαστα ακίνητα, τουλάχιστον στο ΕΕΤΗΔΕ, που άλλωστε αποδεικνύεται άμεσα η διαθεσιμότητα του ακινήτου; Δεν είναι δίκαιο να αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα, το ΕΕΤΗΔΕ, αντί να διπλοφορολογείται ο ιδιοκτήτης για τα ενοίκια που εισέπραξε κατά το ήμισυ; Δεν θα έπρεπε να σταθμίζεται η χρονική διάρκεια κατά την οποία ένα ακίνητο παραμένει απρόσοδο, κατά τον υπολογισμό του ΦΑΠ, ώστε να ελαφρύνεται κάπως ο ιδιοκτήτης; Αντί γι΄αυτά όμως, φαίνεται ότι κανείς από τους αρμοδίους σχεδιαστές των φόρων, δεν αφουγκράζεται τα αδιέξοδα της κοινωνίας, αλλά τα επιδεινώνει κιόλας. Η ακίνητη περιουσία με τους ισχύοντες νόμους, οδηγείται στην απαξίωση και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, στη φυλακή για χρέη ακόμα και 500 ευρώ!
Το νέο φορολογικό ν/σ, επιβεβαιώνει άλλη μια φορά τον παραλογισμό και την αδικία. Φυσικά, αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να ζήσουμε χωρίς φόρους, αλλά τουλάχιστον να είχαμε να κάνουμε με μια λογική και δίκαιη κατανομή τους. Αντί αυτού όμως, βλέπουμε τη φορολογία να επεκτείνεται και στην τελευταία πέτρα, να τσακίζεται η μικρομεσαία τάξη, να τιμωρείται ο νοικοκύρης επειδή χτυπήθηκε από την κρίση χωρίς να φταίει. Κατά τα άλλα, δεν είδαμε ν΄ αγγίζει κανένα νομοσχέδιο τις ανείσπρακτες οφειλές κάποιων φοροφυγάδων, ή να απασχολείται για το γεγονός ότι οι αβάσταχτοι αυτοί φόροι που επιβάλουν, δεν θα μπορούν τελικά να πληρωθούν. Η εισοδηματική αδυναμία των Ελλήνων, έχει πλέον χτυπήσει κόκκινο και σε λίγο, κανείς πια δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει...
Θέλουν μήπως να μας οδηγήσουν όλους στη φυλακή αφού μας καταδικάσουν στην απόλυτη ανέχεια; 

4 σχόλια:

  1. "Τελικά, ως και η τρόικα εξανέστη με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σχολιάζοντας ότι "κάτι τέτοιο δεν έχουν ξαναδεί τα μάτια τους.."

    Και ποιος έδωσε το δικαίωμα στην τρόικα να κρίνει και να κατακρίνει τις πράξεις της νόμιμης ελληνικής κυβέρνησης; Η Ελλάδα είναι κράτος ανεξάρτητο και υπερήφανο και δεν δέχεται επεμβάσεις/παρεμβάσεις στα εσωτερικά της. Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός εγκρίνει το φορολογικό ν/σ, αφού στηρίζει την κυβέρνηση που το επιβάλει! Τουλάχιστον, δεν έδειξε το αντίθετο, μετατρέποντας την πλατεία Συντάγματος σε Ταχίρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το δικαίωμα τους το έδωσε εν λευκώ, η κυβέρνηση του 2010 που τους κουβάλησε εδώ και υπέγραψε λευκή επιταγή για να μας φέρονται έτσι.
    Οχι ότι οι επόμενοι τα έκαναν καλύτερα δηλαδή...
    Οσο για τον κόσμο, όταν αποφάσισε να βγεί στους δρόμους, ήταν ήδη αργά..
    Το ότι εξανέστη ως καιη τρόικα, το αναφέρω σαν ακραίο παράδειγμα..
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ότι έχει κάνει μεγάλη εντύπωση σ' ολόκληρο τον κόσμο και στην ίδια την τρόικα η απάθεια του ("ψεκασμένου") ελληνικού λαού, είναι γεγονός και όχι ακραίο παράδειγμα.

    Προφανώς, ειρωνεύομαι όταν λέω ότι εγκρίνει τα μέτρα ο κυρίαρχος λαός.

    Ο κόσμος δεν αποφάσισε ποτέ να βγει στους δρόμους, εκτός κι αν εννοούμε μερικούς "αγανακτισμένους" της πλάκας στο Σύνταγμα. Αν όμως ποτέ αποφασίσει, τότε δεν θα είναι αργά, διότι ποτέ δεν είναι αργά. Μία σταγόνα μπορεί να ξεχειλίσει το ποτήρι.

    Ας μην λησμονούμε ότι τoυ ξεσπάσματος της καταιγίδας, προηγείται απόλυτη νηνεμία, ύπουλη και τρομακτική, κάτι που παρατηρεί και ο Αρριανός στην "Αλεξάνδρου Ανάβασι", περιγράφοντας την μάχη του Γρανικού, αν θυμάμαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναί, αυτό περι την ηρεμία που προηγείται της καταιγίδας, έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στην Ιστορία.
    Επίσης, είναι και το ότι το πιό βαθύ σκοτάδι, είναι πριν απο το ξημέρωμα.
    Αλλωστε, τα πράγματα πια είναι πολύ σαφή για το πού μας οδηγούν.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.