17/7/13

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να βγάλει πετρέλαιο στο Αιγαίο, αν δεν οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα

Γιώργος Χρήστου

8 σχόλια:

  1. Τὰ έπιχειρήματα τοῦ ἄρθρου ἔχουν πλήρως ἀνασκευαστεῖ. Αὐτὸ ποὺ μᾶς ἐνδιαφέρει ὡς Ἑλλαδα εἶναι ἡ ΑΟΖ ποὺ θὰ ἀνακυρήξει ὅ πρωθυπουργὸς ΣΑΜΑΡΑΣ ὥς τὸ τέλος τῆς χρονιᾶς.

    Γιὰ αὐτὸ βλέπε τὸν καθηγητή Θ. Καρυώτη (http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/07/blog-post_2105.html#more) καὶ ἐδῶ (http://vimasaronikou.wordpress.com/2013/06/21/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B5-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%B8-%CE%BA/#respond)ἢ συντέντευξη τοῦ Νίκου Λυγεροῦ (1.30') (http://www.youtube.com/watch?v=H0kJCKBxMcQ)

    Θ. ΚΑΡΥΩΑΤΚΗΣ
    Από τότε που δημιουργήθηκε η ΑΟΖ περάσανε 6 εκλεγμένοι από τον λαό Πρωθυπουργοί, πριν από τον Αντώνη Σαμαρά. Ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πάλι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου και κανείς δεν τόλμησε να αναφερθεί στην ΑΟΖ όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι τιμά ιδιαίτερα τον σημερινό Πρωθυπουργό το γεγονός ότι δεν δίστασε για πρώτη φορά στην ιστορία μας να αναφέρει αυτές τις τρεις λέξεις όχι μόνο στον Τούρκο Πρωθυπουργό αλλά και σε τουρκικό έδαφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρίχες κατσαρές. Από πέρσι τον Ιανουάριο βεβαίωνε ο Λυγερός ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ είναι θέμα ημερών. Το ξανάπε περί τον Μάρτιο. Θα το πει πολλές φορές ακόμη. Πίσυεψε κι αυτός στον Σα(χλα)μαρά και εκτέθηκε.

    Όσες φορές ζήτησε το κατοχικό δάνειο από τους Γερμανούς, όσο ανακατέλαβε τις πόλεις από τους λαθροεποίκους, άλλο τόσο θα ανακηρύξει ΑΟΖ. Διερωτώμαι πότε θα ξυπνήσουν μερικοί θαυμαστές του μεγάλου Ηγέτη (με κεφαλαίο ήτα, ως το συνηθίζουν μερικοί...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nativist,

    Συμφωνώ μαζί σου αλλά υπάρχει μια πιθανότητα(δεν λέω ότι είναι μεγάλη)...."ηρωικής κυβερνητικής έξοδου" αν η κατάσταση γενικά(και κυρίως στο εσωτερικό της χώρας) δεν πάει άλλο. Ποτέ μην λες ποτέ.
    Δεν έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό αλλά με όποιον άλλο θα βρισκόταν στη θέση του(ή τουλάχιστον τους περισσότερους πως λειτουργούν όταν πιέζονται υπερβολικά...πχ κατάρρευση οικονομίας-κήρυξη ΑΟΖ-πτώση κυβέρνησης με "ηρωική" έξοδο). Έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι διάφορες προσωπικότητες έπαιξαν το χαρτί της εθνικής συσπείρωσης όταν ήταν πολιτικά κολλημένοι στον τοίχο.Τότε το θυμούνται. Γεγονός πάντως είναι ότι όσο περνάει ο καιρός η Ελλάδα χάνει ισχύ σε κάθε επίπεδο. Αν γίνει κάτι πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα γιατί όπως πάμε σε μερικά χρόνια(2 το πολύ) δεν θα έχουμε καμία απολύτως ισχύ σε κάθε επίπεδο...στρατιωτικό, διπλωματικό και οικονομικό (ήδη ουσιαστικά έχει καταρρεύσει τελείως αυτό και τα άλλα το ακολουθούν με γρήγορους ρυθμούς μέχρι την ολοκληρωτική διάλυση).
    Οι συμμαχίες από μόνες τους δεν εγγυώνται τίποτα και για να είναι αξιόπιστη μια συμμαχία χρειάζεται ισχύς. Αυτή (μαζί με την ταύτιση συμφερόντων)κρατάει μια συμμαχία σταθερή. Έτσι όπως πάμε από τα μέσα του 2014 αρχίζουμε εντατικά "Τη Υπερμάχω Στρατηγώ".
    Για 2015-2020 δεν θέλω να το σκέφτομαι καν!
    Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία.
    Η πορεία Ελλάδος-Τουρκίας είναι ξεκάθαρα συγκρουσιακή για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν κάνουν πίσω οι Τούρκοι και προετοιμάζονται ανέκαθεν μεθοδικά(σε κάθε επίπεδο) για οριστική λύση στο συγκεκριμένο θέμα τη στιγμή που θα είναι σίγουροι(ή που θα νομίζουν πως είναι) για το αποτέλεσμα.
    Δεν μπορεί να υπάρξει καμία φιλία διότι τα συμφέροντα είναι τελείως αντίθετα. Οποιαδήποτε υποχώρηση στο θέμα ΑΟΖ συνιστά ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ. Ίδιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους από το αν αφήναμε κάποτε στο παρελθόν την Θεσσαλονίκη(και όλη τη Μακεδονία) στους Βούλγαρους ή τους Οθωμανούς. Πρέπει να κοιτάξουμε την απειλή στα μάτια και να προετοιμαστούμε ψύχραιμα σε κάθε επίπεδο για τα χειρότερα. Ο μεγαλύτερος εκβιασμός πλησιάζει. Ένας εκβιαστής δεν σταματά ποτέ να εκβιάζει και να προσπαθεί έτσι να πιστέψεις ότι αυτό που λέει είναι μονόδρομος και να μην αντιδράς αλλά αποδέξου τη μοίρα σου.
    Πρέπει να πείσουμε παίκτες ότι τα συμφέροντα τους ταυτίζονται με τα δικά μας και πρέπει να υπάρξει προπαρασκευή κυρίως στον αεροναυτικά τομέα και σε ΠΕΠ(έτσι δημιουργούνται αν απαιτηθεί φραγμοί πυρός σε νεοθωμανικές επιθυμίες). Με χρήμα για ικανοποιητικές διαθεσιμότητες μέσων και προμήθεια(υπό μορφή "δωρεάς") μεταχειρισμένου αλλά αξιόπιστου υλικού.
    Κι αν η Τουρκία απειλεί και θέλει οριστική λύση να δοθεί με τον "παραδοσιακό" τρόπο και όχι τον τρόπο της σιγουριάς που συνηθίζει(βλέπε Κύπρος 1974). Αν εκβιαστικά και σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης πιστέψει ότι..."είναι σίγουρο" θα πρέπει να γευτεί τους καυτούς εξ ουρανού και θάλασσας καρπούς. Η οικονομική αδυναμία δεν δικαιολογεί καμία απολύτως υπονόμευση της μαχητικής ικανότητος αν αυτή η μαχητική ικανότητα απαιτηθεί για την επίτευξη των εθνικών συμφερόντων. Τα εδάφη, η θάλασσα και ο αέρας με αίμα κερδήθηκαν και με αίμα χάνονται και δεν θα χαθούν. Γιατί μια αποφασισμένη Ελλάδα (ακόμα και οικονομικά διαλυμένη) είναι θανάσιμος κίνδυνος για την Τουρκία ειδικά αν η Τουρκία δεν έχει προλάβει να "κλειδώσει" ορισμένες πολιτικές και στρατιωτικές αδυναμίες της παρά την δεδομένη ισχύ της. Αν είναι να χάσουμε την ΑΟΖ, νησιά ή τη Θράκη(ή και τα τρία) ας τους κάψουμε τη Μικρά Ασία(κι άλλα) πρώτα. Τώρα πριν το 2015-2016 και μετά.
    Ψυχρά και ξεκάθαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου "ταιριάζουν" πολύ,τα γραφόμενα παραπάνω,του 'φοιτητή γεωπονίας'.Είναι σίγουρο ότι είναι ο μόνος τρόπος για ανάκαμψή μας γενικά.ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ.Κάθετι άλλο αποτελεί παράταση της αγωνίας μας και επιδείνωση της θέσης μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργο,

    Αυτό που αφορά σ' εμένα το είπες:

    "Συμφωνώ μαζί σου". Όλα τα άλλα είναι θεωρητικολογίες, που ελάχιστα με ενδιαφέρουν. Ο Σόιμπλε έρχεται στην Αθήνα και κανείς δεν θα του θέσει θέμα κατοχικού δανείου και πολεμικών επανορθώσεων/αποζημιώσεων. Γιατί;

    Τα λιβάνια του παραπάνω μυρίζουν antinews.

    YΓ: Είχες ποτέ σχέση με την "Πειραϊκή-Πατραϊκή";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1) "Ο Σόιμπλε έρχεται στην Αθήνα και κανείς δεν θα του θέσει θέμα κατοχικού δανείου και πολεμικών επανορθώσεων/αποζημιώσεων. Γιατί;"

    Ένας λόγος είναι ότι αν αρχίσουν να δημοσιεύονται "τυχαία" στη χώρα διάφορα ντοκουμέντα(όχι της κατοχής αλλά του τώρα) θα γίνει χαμός. Κάποιοι δεν "πετάξανε" από τη χώρα τυχαία. Επίσης είναι και θέμα της όποιας ρευστότητας υπάρχει(δεν έχουμε δικό μας νόμισμα).
    Φυσικά οι λόγοι που κάθονται "σούζα" στους Γερμανούς είναι πολλοί αλλά ας περιοριστούμε σε αυτά.

    2)"Αυτό που αφορά σ' εμένα το είπες:
    "Συμφωνώ μαζί σου". Όλα τα άλλα είναι θεωρητικολογίες, που ελάχιστα με ενδιαφέρουν".

    Έλα βρε Nativist, και εμένα ελάχιστα με ενδιαφέρουν άλλα πράγματα αλλά δεν το έκανα θέμα.

    3) "YΓ: Είχες ποτέ σχέση με την "Πειραϊκή-Πατραϊκή"

    Μπα όχι. Οι αξίες μου επιβάλλουν να έχω σχέση με ανθρώπους τύπου Καραϊσκάκη. "Τους πάω". Μου αρέσουν εκτός από τις πράξεις προς τη πατρίδα και οι φράσεις τους.
    Εγώ έχω σχέση με γη, ρίχνω όπως μερικοί άλλοι τον σπόρο για να βλαστήσει και να φυτρώσει στη συνέχεια το φυτό της Εθνικής Ανεξαρτησίας.
    Όπως ο γεωργός μαζί με τον γεωπόνο παλεύουν κόντρα σε ασθένειες, έντομα, ζιζάνια, εδαφικά προβλήματα και καιρικές συνθήκες για να έχουν καλή σοδειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα την οριοθετησουμε την υφαλοκρηπίδα για να ανακηρύξουμε και την ΑΟΖ καμιά φορά;
    Η θα το κουβεντιάζουμε εν είδει σήριαλ, αφού θα έχουμε μπουχτίσει από τα τουρκικά σήριαλ στο μεταξύ;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε αυτον εδω τον τόπο χρόνια τώρα εναλάσοντε προδότες και ήρωες.
    Ο Θουκυδίδης είχε πει λοιπόν ''“Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδας στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει''
    Σύνφωνα λοιπόν με τον ορισμό αυτο του Θουκυδίδη και χωρίς να διαφένετε κανένας Ήρωας στον ορίζοντα μάλλον ευκολα καταληγουμε στο συμπέρασμα ότι διανήουμε εποχή ΠΡΟΔοΤΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.