18/7/13

Χωρίς σχέδιο και... σύστημα η κυβέρνηση και το κράτος

«Εχω κάνει όλους τους υπολογισμούς. Η μοίρα θα κάνει τους υπόλοιπους», έλεγε ο Ναπολέων και φαίνεται ότι το ίδιο υποστηρίζει σήμερα με σθένος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Διότι, κυριολεκτικά, το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει όλους τους υπολογισμούς, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα τις σχετικές προβλέψεις και στον προϋπολογισμό.
Ομως, όσον αφορά τις εισπράξεις από τους φόρους εισοδήματος, αυτές τις έχει αφήσει στη… μοίρα τους, μαζί με τους φορολογούμενους, όπως και τους λογιστές και φοροτεχνικούς. Κάθε χρόνο, δυστυχώς, γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Καθυστερήσεις στην υποβολή των δηλώσεων, παρατάσεις επί παρατάσεων, αλλά και ένα ηλεκτρονικό σύστημα, το Taxis, για το οποίο ίσως κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει υπολογίσει ακριβώς πόσα εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί για να μη λειτουργεί… όταν πρέπει.
Χαρακτηριστικό της επαναλαμβανόμενης θλιβερής εικόνας του υπουργείου είναι ότι λογιστές και φοροτεχνικοί, από τις αρχές Μαΐου, δηλαδή πριν καν αρχίσουν να τρέχουν οι πρώτες προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων, σε αρκετούς κόμβους λογιστικής ενημέρωσης έγραφαν «…αυτό όμως που δεν κατανοούμε είναι γιατί το υπ. Οικονομικών σε συνεργασία με τη ΓΓΠΣ δεν εκπονούν ένα πλάνο υποβολής όλων των ανωτέρω δηλώσεων -όλων όμως, έτσι ώστε να γνωρίζουν επιτέλους όλοι οι φορολογούμενοι και οι λογιστές πότε θα μπορέσουν να τις υποβάλουν. Αντιθέτως, οδηγούμαστε από παράταση σε παράταση, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι φέτος για μια ακόμα χρονιά θα στέλνουμε δηλώσεις τον Αύγουστο από τις παραλίες». Φυσικά, επιβεβαιώθηκαν.
Είναι δύσκολο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εξηγήσει γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει φτιαχτεί αυτό το πλάνο, αλλά σίγουρα ακατόρθωτο φαίνεται το να εξηγήσει γιατί το σύστημα Taxis δεν ανταποκρίνεται στις δύσκολες περιόδους. Γιατί όσες ανακοινώσεις κι αν εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων περί άριστης λειτουργίας των συστημάτων, όλοι έχουμε γίνει «μάρτυρες» του Taxis, που ακόμη και πριν από μια - δυο ημέρες, δηλαδή πριν καν αρχίσουν να εκπνέουν από τη Δευτέρα οι προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις, αδυνατούσε να εισπράξει τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
Σε μια έξαρση φαντασίας και χιούμορ θα μπορούσε κανείς να αποδώσει το πρόσφατο «μπλακ άουτ» σε οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο, που στόχο είχε να πείσει την τρόικα για την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Επειδή, όμως, πολλές φορές η ζωή είναι τόσο δύσθυμη, που αρνείται να προσεγγίσει την εύθυμη διάσταση των πραγμάτων, αυτό που μένει είναι η δύσκολη πραγματικότητα: Φέτος, πάλι, φτάσαμε στο ίδιο σημείο.
Το κράτος δεν εισπράττει, θεωρεί ότι θα εισπράξει καθυστερημένα, αλλά εις βάρος των πολιτών που θα δεχθούν «βροχή» τα εκκαθαριστικά, οι λογιστές και φοροτεχνικοί ταλαιπωρούνται και αγωνιούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τι θα γινόταν δηλαδή αν το -χρεοκοπημένο- κράτος δεν είχε εμφανώς ανάγκη και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.