14/7/13

Η ΕΚΤ διαψεύδει τη γερμανική «Die Welt»: Δεν απειλήσαμε την Κύπρο

Η εφημερίδα έγραψε πως ο Γιοργκ Άσμουσεν απείλησε την Κύπρο με διακοπή του Προγράμματος Στήριξης, αν συνεχίσει να ζητά αλλαγές στο Μνημόνιο

Της Νάνσιας Παλάλα

ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ νέα μέτρα για την οικονομία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
Κατηγορηματική ήταν η διάψευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “Die Welt”, ότι το μέλος της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, απείλησε την Κύπρο με διακοπή του προγράμματος στήριξης εάν η Λευκωσία συνεχίσει να ζητά αλλαγές στο πρόγραμμα.
Η γερμανική εφημερίδα είχε γράψει ότι οι απειλές Άσμουσεν είχαν διατυπωθεί στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην οποία ήταν παρών και ο Γιοργκ Άσμουσεν. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη διέψευσε το δημοσίευμα, ενώ στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης επέστησε την προσοχή όλων ιδιαίτερα σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα «κάποιοι να απολογηθούν για λόγους σεβασμού της αλήθειας και του αναγνωστικού κοινού».

«Περιμένετε να δείτε το αποτέλεσμα»

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης, χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντική», ενώ κάλεσε όσους «αγωνιούν για να μας μηδενίσουν, να περιμένουν για να δουν αποτέλεσμα».

«Αυτήν τη στιγμή εκείνο που προέχει είναι η σωτηρία της πατρίδας μας», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είπε ότι πρέπει, επιτέλους, να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές. Αν και δεν υπήρξαν διευκρινίσεις για τις αλλαγές στις οποίες αναφέρθηκε, άλλες δηλώσεις του Προέδρου παρέπεμψαν στην Κεντρική Τράπεζα.

«Ήταν παρών ο Διοικητής»

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση πότε αναμένει να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης η Τράπεζα Κύπρου και ποιος είναι αυτός που θα πάρει την απόφαση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Αρχή Εξυγίανσης είναι η Κεντρική Τράπεζα, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο Μάριο Ντράγκι στη συνάντηση της Τετάρτης είχε μιλήσει για καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την απόφαση αυτή.

«Ο Διοικητής της Κεντρικής τράπεζας ήταν παρών», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης, και συνέχισε:

«Θέλω να πιστεύω ότι η συνεργασία μας, που υπήρξε άψογη, με τον Διοικητή θα συνεχίσει έτσι και δεν θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην έξοδο από το καθεστώς εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου».

Στις ίδιες δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν αποκλείει τίποτε σε σχέση με πιθανή ρύθμιση του ELA για την Τράπεζα Κύπρου, δεν προχώρησε, όμως, να πει οτιδήποτε άλλο.

«Δεν θέλω να αποκλείσω τίποτε και δεν θέλω να επιβεβαιώσω τίποτε», περιορίστηκε να πει.

«Ας ήταν στη θέση μου στα Eurogroups»

Σε ερώτηση για την κριτική που του ασκείται ότι η συνάντηση της Φρανκφούρτης δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε:

«Ούτε οι θριαμβολογίες επιτρέπονται, ούτε ο μηδενισμός ωφελεί. Αυτό που έπρεπε να γίνει, έγινε, και οι συναντήσεις θα συνεχιστούν, αφού εν τω μεταξύ η Τράπεζα Κύπρου ξεπεράσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σαν αποτέλεσμα του καθεστώτος της εξυγίανσης. Αυτό που χρειάζεται είναι συστηματική δουλειά και αυτή γίνεται και θα φανούν σύντομα τα αποτελέσματα».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος προανήγγειλε την εξαγγελία και νέων μέτρων για την οικονομία, τα οποία θα ανακοινώσει στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, την οποία θα δώσει για τις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης, ενώ αναφερόμενος σε κριτική που γίνεται σε σχέση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, είπε χαρακτηριστικά:

«Ας ήταν στη θέση μου στα Eurogroups και ας έρχονταν πίσω να πουν στον κυπριακό Ελληνισμό γιατί κατέρρευσε το κράτος», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση μέσα από μια σειρά μέτρων προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός. «Θα επιβιώσουμε διότι έχουμε αποφασιστικότητα», τόνισε.

Τέλος, δήλωσε αποφασισμένος να επιτύχει ή να αποσυρθεί και συμπλήρωσε:

«Δεν προτίθεμαι να αποσυρθώ και συνεπώς θα επιμείνω στο να πετύχω».

Το συμφέρον μας εντός της Ε.Ε.

Χθες, εξάλλου, σχολιάζοντας δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να διαχωρίσει τη στάση της από αποφάσεις της Ε.Ε. για το νέο Πλαίσιο Οικονομικής Διακυβέρνησης, ο κυβερνητικος εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης είπε πως τα συμφέροντα του τόπου και των επόμενων γενεών υπηρετούνται στα πλαίσια της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κάποιοι», τόνισε, «έχουν σηκώσει παντιέρα της λογικής εκτός του ευρώ και ενδεχομένως εκτός Ε.Ε.».

Επικαλούμενος την προηγούμενή του ιδιότητα ως βουλευτή, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν διαφώνησε σε καμία Σύνοδο Κορυφής σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό πλαίσιο, προσθέτοντας ότι «όντως το ΑΚΕΛ στα πλαίσια της συζήτησης της Βουλής είχε διαφωνήσει τότε».

«Και ήταν μια παράξενη στάση, η Κυβέρνηση να υιοθετεί το Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το κυβερνών, τότε, κόμμα να διαφωνεί στη Βουλή. Αυτά είναι παράξενα και ο καθένας κρίνεται εκ των πράξεών του. Αυτό που έχει σημασία για μας είναι να είμαστε συνεπείς εταίροι στα πλαίσια της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να σηκώσουν την παντιέρα μιας λογικής εκτός ευρώ, εκτός Ευρωζώνης και ενδεχομένως εκτός Ε.Ε., μας βρίσκουν αντίθετους τέτοιες απόψεις και τέτοιες στρατηγικές για τον τόπο. Πιστεύουμε ακράδαντα ως Κυβέρνηση ότι τα συμφέροντα αυτού του τόπου, τα συμφέροντα των επόμενων γενιών, ειδικά αυτήν την περίοδο της κρίσης, υπηρετούνται στα πλαίσια της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.», κατέληξε.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.