19/7/13

Kατέστρεψαν αρχαίους τάφους στην Αλβανία

Σύλησαν τύμβο στην τοποθεσία Βαλιαρέ.
Ένα ακόμη πλήγμα δέχτηκε ο αρχαιολογικός θησαυρός που κρύβεται στον σημερινό νότο της Αλβανίας. Άγνωστοι κατέστρεψαν ολοσχερώς ανεξερεύνητο τύμβο στην τοποθεσία Βαλιαρέ, λίγο έξω από το Αργυρόκαστρο και εξαφάνισαν το περιεχόμενο του.
Ο τύμβος είχε τη μορφή πυραμίδας, ενώ υπολογίζεται ότι «έκρυβε» 11 τάφους.

Οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι οι τάφοι φύλαγαν ανεκτίμητο αρχαιολογικό θησαυρό, γι΄αυτό και αναφέρουν ότι πρόκειται για σημαντικότατη αρχαιολογική απώλεια.

Η ολοσχερής καταστροφή των αρχαίων τάφων στον συγκεκριμένο τύμβο έγινε με βαρύ σκαπτικό όχημα.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Βλαντιμίρ Κιριάκι, οι τύμβοι του Βαλιαρέ ανήκουν στην περίοδο του Χαλκού και η έρευνά τους θα έφερνε στο φως νέα και σημαντικά στοιχεία σχετικά με τον τύμβο στην κοιλάδα του Δρίνου και ιδιαίτερα για τις σχέσεις με τον Μυκηναϊκό πολιτισμό και τον πολιτισμό Κουργκάν.

Ο ίδιος αρχαιολόγος διαμαρτυρείται έντονα για την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών.

Ο συγκεκριμένος τύμβος είχε εντοπιστεί πριν από μερικές δεκαετίες, αλλά οι προσπάθειες για την αρχαιολογική ανασκαφή προσέκρουσαν στην αδιαφορία κυρίως των κρατικών αρμόδιων αρχών.

Την ίδια τύχη με τον τύμβο του Βαλιαρέ, είχαν επί κομμουνιστικού καθεστώτος στην ίδια κοιλάδα οι γνωστοί τύμβοι της Βόδριστας, του Βοδίνου και της Κακαβιάς του 13-11ου αιώνα π.Χ.

Πηγή: AMΠE

2 σχόλια:

  1. http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/09/blog-post_6433.html
    http://www.veteranos.gr/2013/04/5-731.html
    http://tipota3.blogspot.gr/2013/07/blog-post_6989.html
    http://www.kebys.org/el/egkiklies-epistoles/115-katastrofi-politistikis-klironomias
    http://borioipirotis.blogspot.gr/2012/02/blog-post_23.html
    http://www.archaiologia.gr/blog/2012/02/22/%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%89%CF%84%CF%8E/
    http://greekcitizen.pblogs.gr/2011/10/albanoi-kai-italoi-arhaiologoi-thaboyn-ta-ellhnika-mnhmeia-ths-b.html
    http://www.adiakritos.com/?p=1777

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. atsou • 4 days ago −
    Θα πρέπει να γίνει γνωστό επιτέλους ότι η ελληνική ιστορία δεν είναι ευρύτερα γνωστή.

    Εδώ και 4 μήνες ζω στο Λονδίνο μιας και βρήκα δουλειά έπειτα από 1χρόνο ανεργίας, και εξεπλάγην όταν σε συζήτηση για την κρίση και για τις γερμανικές αποζημειώσεις, Γάλλοι, Ισπανοί και Ιταλοί συγκάτοικοι, με ρωτούσαν με απορία γιατί η Ελλάδα απαιτεί αποζημειώσεις από Γερμανία, αφού ο πόλεμος ποτέ δεν ήταν στην Ελλάδα μέσα!!! Κι επίσης όσοι Έλληνες σκοτωθήκαν επί του πολέμου, ήταν εκτός χώρας όπου και τους έστειλε η τότε κυβέρνηση της Ελλάδας για να βοηθήσει τους άλλους λαούς. ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ δεν διδαχθήκαν κάτι για την Ελλάδα.

    Επίσης μου είπαν πως στην Γαλλία δεν έχουν την επιλογή να διδαχθούν αρχαία ελληνικά στο σχολείο.

    Γενικότερα λοιπόν, ας ξυπνήσουμε και να δούμε τα πράγματα όπως είναι..Κανείς δεν γνωρίζει για εμάς και κανείς δε θα ενδιαφερθεί για εμάς. Μόνο στο δικό μας χέρι είναι να ενδιαφερθούμε και να αλλάξουμε τα πράγματα ή καλύτερα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους! Για αυτό το λόγο το FYROM είναι παγκοσμίως γνωστό ως MACEDONIA. Όλοι έτσι το γνωρίζουν και είναι διαδικτυακά κατοχυρωμένο έτσι καμμιά δεκαετία τώρα..

    ΜΑΚΑΡΙ να ήταν διεθνής γλώσσα τα ελληνικά όπως ισχυρίζονται οι Αλβανοί για να καλύψουν τις μαλακίες/ ηλιθιότητες που διαδίδουν.. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα..

    Hellas • 3 days ago −
    Σωστά τα λέτε atsou . Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως την εποχή της τπαγκοσμιοποίησης όλα τα έθνη πρέπει να γίνουν "ίσιωμα". Διότι η παγκοσμιοποιηση είναι κατι σαν ένας μυξώδης χυλός μεσα στον οποία τα διάφορα "υλικά" δεν πρέπει να διαφέρουν σε τπτ. Το παραδοξο δε, της όλης υπόθεσης είναι πως όλα αυτά γίνονται στο ονομα της "διαφορετικότητας".

    Όλες οι κυβερνήσεις μας είναι εγκάθετες της νέας παγκόσμιας τάξης, και που για την Ελλάδα με την ασύγκριτη ιστορία της από την μεχρι τώρα συμβολή της πρέπει δυστυχώς, να της κοντύνουν το ανάστημα, όταν σε άλλους ασήμαντους, καμία φορά και ανύπαρκτους λαούς το υψώνουν.

    Εν κατακλείδι, όσο δεν μπορουμε να ανατρέψουμε τους ανθέλληνες γραικύλους που αποτελούν τον διορισμένο πολιτικό μας κόσμο μη περιμένουμε απολύτως τπτ από αυτούς.


    http://www.hellasontheweb.org/2009-05-25-15-24-30/2010-04-06-07-43-49/13437-2013-07-15-14-08-55

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.