20/7/13

Οπλα made in England στα χέρια δικτατόρων

Ερευνα επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου αποκάλυψε ότι γίνονται εξαγωγές ακόμη και σε χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη και το Ιράν
Ανθούν οι πωλήσεις βρετανικών πολεμικών οχημάτων, οπλικών συστημάτων και συστημάτων ασφαλείας με «πελάτες» καθεστώτα που παραβιάζουν συστηματικά κάθε έννοια δημοκρατίας
Πρόσφατη έρευνα επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου για τον έλεγχο των εξαγωγών βρετανικών οπλικών συστημάτων αποκάλυψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χορήγησε πάνω από 3.000 άδειες για την πώληση κάθε είδους στρατιωτικών εξοπλισμών, αλλά και συστημάτων, αξίας περίπου 14,3 δισ. ευρώ σε χώρες που ελέγχονται από δικτάτορες ή αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Συρία, η Λιβύη και το Ιράν.
«Η διεξαγωγή της σχετικής έρευνας είχε αποφασιστεί προτού το Φόρεϊν Οφις αρχίσει να δημοσιεύει τις εκθέσεις του σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ξένες χώρες» εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής και πρώην υπουργός Αμυνας σερ Τζον Στάνλεϊ. Ο Στάνλεϊ καλεί την κυβέρνηση του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για το θέμα και να αναγνωρίσει την «εγγενή σύγκρουση μεταξύ της προώθησης όπλων σε αυταρχικά καθεστώτα και της δριμύτατης κριτικής που ασκεί η ίδια σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές».

Από την άλλη, μόλις προ ημερών ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκανακοίνωσε ότι μάσκες προστασίας από τα χημικά όπλα θα σταλούν σε αντικαθεστωτικούς σύρους αντάρτες, έπειτα από τις γνωστές καταγγελίες για περιορισμένη χρήση νευροτοξικών αερίων από το καθεστώς του προέδρου της ΣυρίαςΜπασάρ αλ Ασαντ, αλλά και από δυνάμεις της ένοπλης αντιπολίτευσης.

Η έκθεση έφερε στην επιφάνεια το γεγονός ότι η Βρετανία χορήγησε άδεια για την εξαγωγή στο Ισραήλ κρυπτογραφικού εξοπλισμού για στρατιωτικούς σκοπούς αξίας 9 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί και στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη.

Χώρες στις πρώτες θέσεις της λίστας του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών με ρεκόρ στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρέθηκαν να προμηθεύονται βρετανικά οπλικά συστήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Ενδεικτικά, η Σαουδική Αραβία σύναψε 417 συμφωνίες για την αγορά εξοπλισμών αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ, το Πακιστάν 219 συμφωνίες για εξοπλισμούς 58 εκατ. ευρώ, η Σρι Λάνκα 49 συμφωνίες για εξοπλισμούς 9 εκατ. ευρώ, ακόμη και η Ζιμπάμπουε σύναψε 46 συμφωνίες για την αγορά εξοπλισμών αξίας 3.5 εκατ. ευρώ.

Και η λίστα δεν σταματά εδώ. Εκπληξη αποτελεί η σύναψη 57 συμβάσεων με την Αργεντινή αξίας 8,7 εκατ. ευρώ, χώρα που μπορεί να μην κατηγορείται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεχίζει όμως να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Βρετανία για τα νησιά Φόκλαντ. Μεταξύ άλλων, η Συρία έλαβε τρεις άδειες για την εξαγωγή τεθωρακισμένων στρατιωτικών τζιπ, αλλά και συστοιχίες ηχητικών υδροφώνων, που παρέχουν πληροφορίες για υποβρύχια παρακολούθηση. Για τα τελευταία η κυβέρνηση Κάμερον καλείται να επιβεβαιώσει ότι δεν αθετούνται έτσι οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Συρίας.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης τις 62 άδειες που χορηγήθηκαν στο Ιράν για την αγορά κρυπτογραφικού εξοπλισμού, αλλά και τις 271 άδειες για βιοτεχνολογικό εξοπλισμό, οπλικά συστήματα λέιζερ κ.ά. που δόθηκαν στη Ρωσία.

Η βρετανική κυβέρνηση στο παρελθόν είχε ανακοινώσει ότι δεν θα εκδίδει άδειες εξαγωγής εμπορευμάτων «τα οποία χρησιμοποιούνται για εσωτερική καταστολή ή για παράταση των περιφερειακών συγκρούσεων», κάτι που όπως φαίνεται δεν τήρησε στις περιπτώσεις των προαναφερθέντων χωρών.

Τις περισσότερες όμως άδειες για αγορά βρετανικών αμυντικών συστημάτων κατέχει η Κίνα, 1.163 στον αριθμό. Ενώ χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Νότιο Σουδάν, που επίσης κατηγορούνται για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν έχουν λάβει παρόμοιες άδειες.

«Η Βρετανία διαθέτει ένα από τα αυστηρότερα καθεστώτα ελέγχου των εξαγωγών όπλων παγκοσμίως» 
ισχυρίστηκε εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κάμερον, σχολιάζοντας τα ευρήματα της επιτροπής του Κοινοβουλίου.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Γιατί σας εκπλήσσει το γεγονός;

    Κατά την διάρκεια του Πολέμου της Κορέας, η Αγγλία, ενώ συμμετείχε με Ένοπλες Δυνάμεις της σ' αυτόν, ενίσχυε με πολεμικό και άλλο υλικό την κομμουνιστική Κίνα ...!

    Όταν άρχισε ο οικονομικός αποκλεισμός και το εμπάργκο της Κούβας, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας μετέβη στην Γουάσινγκτον για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Αγγγλία έπρεπε να πουλήσει λεωφορεία Αγγλικά Λεϋλαντ στον Κάστρο ...!

    Μόνο η "δική μας" .... ανθρωπιστική ... κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου σταμάτησε τα "πλοία του θανάτου" που επρόκειτο να αποπλεύσουν έμφορτα με πυρομαχικά για το αντιμαχόμενο το Ιράν, Ιράκ, του τότε συμμάχου των ΗΠΑ Σαντάμ Χοσεϊν.

    Βέβαια την Ελλάδα αντικατέστησε κάποιος άλλος, λιγότερο ανθρωπιστής, κερδίζοντας αυτός την προμήθεια!

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.