10/7/13

Ένας υποστηρικτής της σκληρής γραμμής, προωθήθηκε στην ηγεσία του PKK

Daren Butler, Le Nouvel Observateur (Γαλλία)       (μτφ. Κριστιάν)
Μια σημαία Κούρδων.  Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) διόρισε τον επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας Cemil της Bayik, υπέρ μιας σκληρής γραμμής ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση και την μαχητική Bese Hozat, αντί του Μουράτ Καραγιλάν, θεωρείται μια μέτρια .  / Αρχείο Φωτογραφία / REUTERS / Johannes Eisele (c) Reuters
Η σημαία των Κούρδων. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) διόρισε στην ηγεσία της πολιτικής πτέρυγας του τον Τζεμίλ Μπαγίκ, οπαδό της σκληρής γραμμής ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση καθώς και την μαχήτρια Μπεσέ Χοζάτ, στη θέση του Μουράτ Καραγιλάν, που θεωρείται πιο μετριοπαθής . / Φωτογραφία αρχείου Johannes Eisele (c) Reuters
Κωνσταντινούπολη (Reuters) - Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) ανακοίνωσε την Τετάρτη τον διορισμό στην ηγεσία της πολιτικής πτέρυγας του Τζεμίλ Μπαγίκ, οπαδού μιας σκληρής γραμμής ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση και της μαχήτριας Μπεσέ Χοζάτ, στη θέση του Μουράτ Καραγιλάν, που θεωρείται  μέτριος.

Η Άγκυρα και το PKK συμφώνησαν μια ειρηνευτική διαδικασία που οδήγησε στο ξεκίνημα της αποχώρησης των Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ, από το Μάιο, αλλά η αντάρτικη οργάνωση έχει κατηγορήσει από τότε την Τουρκία ότι σαμποτάρει τη συμφωνία.

Ο Τζεμίλ Μπαγίκ  -ο οποίος εδώ και πολύ καιρό ήταν μέλος της ηγεσίας της στρατιωτικής πτέρυγας του ΡΚΚ-  και η Μπεσέ Χοζάτ είχαν προωθηθεί νωρίτερα αυτό το μήνα, μετά από συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της οργάνωσης στο Ιράκ.

Σε ανακοίνωση του, το PKK ανανεώνει τη δέσμευσή του για την ειρηνευτική διαδικασία «παρά την αρνητική στάση της κυβέρνησης».

Η σύγκρουση μεταξύ των Κούρδων αυτονομιστών και της Άγκυρας έχει σκοτώσει 40.000 ανθρώπους από το 1984.

Η αποχώρηση του Μουράτ Καραγιλάν δεν εξηγείται. 
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανάφερουν ότι διορίστηκε επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας του PKK. 

Η οργάνωση παραμένει με επικεφαλής τον ιδρυτή και ιστορικό ηγέτη της Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φυλακισμένο από το 1999 και εμπνευστή της κατάπαυσης του πυρός τον Μάρτιο.

Το PKK, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις τουρκικές αρχές (…)

Daren Butler, Julien Dury για τη γαλλική υπηρεσία, εκδόθηκε από τον Gilles Trequesser

Le Nouvel Observateur


Αλλάζει η ηγεσία του PKK και βάζει γυναίκα στα ηνία
Η ηγεσία του κουρδικού PKK αποφάσισε στο συνέδριο της αλλαγές στην ηγεσία
Στέλιος Μπαμιατζής
η Μπεσέ Χοζάτ

Ο Τζεμίλ Μπαγίκ, πιο γνωστός ως Τζουμά, και εκ των συνιδρυτών του PKK αναλαμβάνει την προεδρία του συμβουλίου του KCK, της πολιτικής δηλαδή πτέρυγας του κουρδικού κινήματος.
Στο πλευρό του η Μπεσέ Χοζάτ, υπεύθυνη στο παρελθόν για τις γυναικείες οργανώσεις του ΡΚΚ.

Ο μέχρι τώρα επικεφαλής του KCK, Μουράτ Καράγιλαν, μετατίθεται στην ηγεσία της ένοπλης πτέρυγας του ΡΚΚ.

Αλλαγές είχαμε όμως και στις κατώτερες θέσεις της ηγεσίας, όπως στη διοικούσα επιτροπή του κόμματος του Kongra-Gel, όπως έχει μετονομαστεί τα τελευταία χρόνια το PKK.
Εκεί τοποθετήθηκε το επίσης έμπειρο στέλεχος του κινήματος, Ρεμζι Καρτάλ και μία άλλη γυναίκα, η Χατζέρ Ζάγκρος.

Όπως εκτιμάται, οι αλλαγές έγιναν καθ’ υπόδειξη του φυλακισμένου στο νησί Ιμραλί της Τουρκίας ηγέτη του ΡΚΚ με έναν και μόνο στόχο. Να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία με την τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η τουρκική Hurriyet, την αλλαγή στην ηγετική πυραμίδα φέρεται να ζήτησε ο ίδιος ο Οτζαλάν, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς όπως φαίνεται, περιορίζεται η επιρροή των θεωρούμενων σκληροπυρηνικών ανταρτών που έλκουν την καταγωγή τους από τη Συρία.

Πάντως,  αποφασίστηκε επίσης η οργάνωση να βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα σε περίπτωση που αποτύχει η ειρηνευτική διαδικασία με την τουρκική κυβέρνηση.

NEWS247


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.