10/7/13

Stratfor: Η στρατηγική ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα

Η Ελλάδα λαμβάνει τη δόση σε... δόσεις, ώστε να πιεστεί να εφαρμόσει το μνημόνιο. Η τουριστική περίοδος αναμένεται να δώσει μια μικρή «ανάσα» στη χώρα, όμως η κρίση ανεργίας πυροδοτεί πολιτική αστάθεια και περιορίζει τις δυνατότητες για μεταρρυθμίσεις.
Στις 8 Ιουλίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν την επόμενη δόση της χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα σε μικρότερες δόσεις από αυτές που συζητούσαν προηγουμένως,προκειμένου να πιέσουν την Αθήνα να εφαρμόσει επιπλέον μεταρρυθμίσεις.
Η απόφαση για την παροχή της βοήθειας ελήφθη αφού η τρόικα έκρινε ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι «εντός τροχιάς», παρά την αποτυχία εφαρμογής συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Η απόφαση τονίζει τις προσπάθειες της Ε.Ε. να αποφύγει μια βαθύτερη κρίση στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα αστάθεια στην ευρωζώνη.
Η νέα βοήθεια προς τη χώρα, σε συνδυασμό με την ανακούφιση που θα προσφέρει ο τουρισμός της θερινής περιόδου, λογικά θα μετριάσει τον κίνδυνο μεγαλύτερης πολιτικής και χρηματοοικονομικής αστάθειας τους επόμενους μήνες, παρά τις περιοδικές διαδηλώσεις των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. Ωστόσο, η αστάθεια στην Ελλάδα πιθανότατα θα επιστρέψει προς το τέλος του έτους, και οι πιστωτές θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα βοήθειας, παρά την πιθανή ανεπάρκεια δομικών μεταρρυθμίσεων.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσουν να πιέζουν την Αθήνα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, θα κάνουν επίσης ορισμένες υποχωρήσεις σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την κατάρρευση της κυβέρνησης, κάτι που θα περιέπλεκε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία με αυτήν.

Περσισσότερα Euro2day

3 σχόλια:

  1. Andpik,

    Αυτό ίσως σε ενδιαφέρει.Συγγνώμη για το "άσχετο".

    http://www.analystsforchange.org/2013/07/blog-post_5051.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήστο ευχαριστώ, καθόλου όμως δεν είναι άσχετο με την κατάντια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε τι να λέμε τώρα, σιγά μην δεν φαινόταν το πράγμα.
    Η δόση της δόσης και στο βάθος του τούνελ...ανάπτυξη!
    Ούτε ο Καραγκιόζης να ήτανε!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.