9/8/13

11.500 βίζες σε μία ημέρα σε Ρώσους για να έρθουν στην Ελλάδα

Ρεκόρ επισκέψεων καταγράφεται φέτος, ενώ καταστήματα με γούνες έχουν ανοίξει ακόμη και στα Χανιά για να κάνουν τα ψώνια τους.
Oι Ρώσοι φθάνουν ώς την Κρήτη για να αγοράσουν γούνες. Προσπάθεια γίνεται από τον ΕΟΤ να προσελκυσθούν και Ουκρανοί και όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Των Λίνας Γιάνναρου, Ιωάννας Φωτιάδη
«Εδώ βλέπουμε την παλιά Ελλάδα, τους ανθρώπους με το καθαρό βλέμμα» απεφάνθη στο τέλος της εξαήμερης επίσκεψης στην ανεξερεύνητη -ακόμα και στους περισσότερους Ελληνες- Δ. Μακεδονία μια ομάδα είκοσι Ουκρανών. Οι εν λόγω επισκέπτες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων του τουρισμού από τρεις μεγάλες πόλεις, είχαν προσκληθεί από τον ΕΟΤ Δ. Μακεδονίας, σε μια προσπάθεια προώθησης της περιοχής, που μπορεί να μην ανταποκρίνεται στο πρότυπο «ήλιος και θάλασσα», διαθέτει όμως πολλές άλλες ομορφιές.
Οι επισκέπτες περπάτησαν στη Βάλια Κάλντα, ξεναγήθηκαν σε βυζαντινά μοναστήρια, γνώρισαν τα αρχοντικά στη Σιάτιστα και την Καστοριά. Επίσης, περιηγήθηκαν στο οινοποιείο του Κτήματος Αλφα στο Αμύνταιο, όπου έκαναν οινική δοκιμή, ενώ γεύτηκαν πιπεριές Φλωρίνης, όσπρια Πρεσπών και άγρια μανιτάρια Γρεβενών. Αναμφίβολα, την παράσταση «έκλεψε» το ταξίδι με τις βάρκες στα ασκηταριά της Μεγάλης Πρέσπας, που κατέληξε στο νησί του Αγίου Αχιλλείου και την περίφημη βασιλική του. «Μας ενδιαφέρει πολύ ο θεματικός τουρισμός, με έμφαση στην ιστορία, τον πολιτισμό, τη θρησκεία αλλά και τις φυσιολατρικές δραστηριότητες» σημειώνει η αντιδήμαρχος Οδησσού, Yelena Pavlova. «Μέχρι τώρα οι συμπατριώτες μου γνώριζαν την Ελλάδα μόνο ως ταξιδιωτικό προορισμό του καλοκαιριού, ωστόσο διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν γωνιές της Ελλάδας, φιλόξενες χειμώνα καλοκαίρι» συμπληρώνει η ίδια.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Ουκρανία, καθώς υφίσταται ακόμα δραστήρια ελληνική κοινότητα. «Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης υπάρχουν 29 ελληνόφωνα χωριά» λέει στην «Κ» η κ. Αλεξάνδρα Λιαποπούλου, αναπληρώτρια διευθύντρια του ΕΟΤ Δ. Μακεδονίας. Το «άνοιγμα» του ελληνικού φορέα προς την Ουκρανία φαίνεται να αποδίδει καρπούς, καθώς μεγάλο ταξιδιωτικό γραφείο έστειλε ενημέρωση στο ελληνικό προξενείο της Μαριούπολης ότι εντάσσει στα τουριστικά του πακέτα εξορμήσεις στη Δυτική Μακεδονία.

«Είχαμε πραγματοποιήσει και πέρυσι ανάλογες δράσεις με πράκτορες από άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως και με Βούλγαρους επιχειρηματίες» αναφέρει η κ. Λιαποπούλου. «Ηδη είδαμε κάποια αποτελέσματα». Η προσπάθεια, την οποία το πενταμελές κλιμάκιο του ΕΟΤ ανέλαβε εθελοντικά και πέραν των αρμοδιοτήτων του, είναι πραγματικά συλλογική. Δεδομένου ότι δεν διατίθενται κονδύλια για παρόμοιες καμπάνιες, η εξαήμερη παραμονή των Ουκρανών στηρίχθηκε σε χορηγίες από 53 επιχειρηματίες της περιοχής, που ο καθένας προσέφερε τις υπηρεσίες του (δωμάτια, φαγητό, μετακινήσεις και ξεναγήσεις) δωρεάν, με αποτέλεσμα οι Ουκρανοί να χρεωθούν μόνον το αεροπορικό τους εισιτήριο. «Η κατάσταση στην περιφέρειά μας είναι οριακή, καθώς η ανεργία αυξάνεται και πολλές τουριστικές μονάδες φλερτάρουν με το λουκέτο» εξηγεί η ίδια το κίνητρο της δράσης τους. «Θέλουμε να προσεγγίσουμε ταξιδιώτες από τα Βαλκάνια, που μπορούν εύκολα να φτάσουν στα μέρη μας, τα οποία θέλουμε να προωθήσουμε για διακοπές όλο τον χρόνο» καταλήγει η κ. Λιαποπούλου. Η δραστήρια ομάδα του ΕΟΤ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εκ νέου παρόμοιες αποστολές από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ρωσία.

Οχι ότι οι Ρώσοι τουρίστες περιμένουν... ειδική πρόσκληση. Μόλις χθες ο γενικός πρόξενος στη Μόσχα, Γ. Πλώτας, ανέφερε ότι το κύμα αιτήσεων Ρώσων πολιτών για έκδοση βίζας, προκειμένου να επισκεφθούν την Ελλάδα, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, εκδόθηκαν συνολικά 600.172 θεωρήσεις (αύξηση 62,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι), ενώ πάνω από 123% είναι η αύξηση των εκδόσεων visa πολλαπλών εισόδων και μακράς διάρκειας (άνω των έξι μηνών και έως και πέντε ετών). Κατά μέσο όρο την τουριστική περίοδο εκδίδονται στη Μόσχα 7.500 βίζες με προορισμό την Ελλάδα, ενώ μία ημέρα του Ιουλίου χορηγήθηκαν πάνω από 11.500 άδειες, αριθμός ρεκόρ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως το τέλος της περιόδου ενδεχομένως σπάσει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου θεωρήσεων.

Τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά τον ρωσικό τουρισμό φυσικά λαμβάνει η Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι διανυκτερεύσεις των Ρώσων «απογειώθηκαν» κατά 62,21% αγγίζοντας τις 35.698. Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος, οι Ρώσοι εκτόπισαν τους Κύπριους από την πρώτη θέση των «εραστών» της συμπρωτεύουσας.

Ωστόσο, «έντονη» παρουσία Ρώσων επισκεπτών καταγράφηκε φέτος το καλοκαίρι και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Ιδιαίτερη προτίμηση φαίνεται ότι έδειξαν στην Κρήτη κατακλύζοντας τα τουριστικά θέρετρα. Δεν είναι τυχαίο ότι, εξαιτίας της μεγάλης ρωσικής «καθόδου», έχουν ανοίξει καταστήματα που πωλούν γούνες μέχρι και στα Χανιά! «Οι Ρώσοι έρχονται χρόνια στην περιοχή, αλλά φέτος πραγματικά ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο» λέει στην «Κ» ο κ. Ν. Σαχπατσίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος με γούνες στον Καβρό Χανίων. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ανεβαίνουν και οι πωλήσεις. Μπορεί να είναι περισσότεροι, αλλά είναι σαφώς... φτωχότεροι» συμπληρώνει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.