8/8/13

Επιχειρήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών με 20 νεκρούς από τις 28 Ιουλίου - Συνεχίζονται οι αμερικανικές επιθέσεις στην Υεμένη

Φωτογραφία αρχείου
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι, ύποπτοι ως μέλη της Αλ Κάιντα, σκοτώθηκαν σήμερα από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη νοτιοανατολική επαρχία Μααρέμπ της Υεμένης, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Πρόκειται για την έκτη τέτοια επιχείρηση από τις 28 Ιουλίου που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους.

Η επιδρομή ακολουθεί την ανακοίνωση από την Υεμένη την Τετάρτη, ότι ματαίωσε ένα σχέδιο της αλ-Κάιντα να καταλάβει δύο μεγάλους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου και αερίου και μια επαρχιακή πρωτεύουσα στην ανατολική Υεμένη. Οι φόνοι από μη επανδρωμένα αεροπλάνα έρχονται επίσης μετά τις προειδοποιήσεις για πιθανές επιθέσεις από μαχητές, οι οποίες έκαναν την Ουάσινγκτον να κλείσει αποστολές σε όλη τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να απομακρύνουν προσωπικό από την Υεμένη.

Αυτόπτες μάρτυρες και τοπικοί αξιωματούχοι στη Μααρέμπ, μία ως επί το πλείστον ερημική περιοχή όπου έχουν καταφύγει μαχητές, δήλωσαν πως το μη επανδρωμένο αεροπλάνο άνοιξε τα χαράματα πυρ εναντίον δύο οχημάτων, στα οποία πιστεύεται ότι επέβαιναν μέλη της αλ-Κάιντα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι. Κάτοικοι είδαν τα δύο οχήματα να πιάνουν φωτιά και το μη επανδρωμένο αεροπλάνο να κάνει για ένα διάστημα κύκλους στον αέρα μετά την επίθεση.

Τουλάχιστον 20 ύποπτοι ως μέλη της αλ-Κάιντα έχουν σκοτωθεί από τις 28 Ιουλίου, όταν μια επίθεση μη επανδρωμένου αεροπλάνου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερα μέλη της Άνσαρ αλ-Σαρία, μιας τοπικής μαχητικής οργάνωσης που συνδέεται με την αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP), έναν από τους πιο δραστήριους κλάδους του δικτύου που ιδρύθηκε από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Η Υεμένη, μια από τις πιο φτωχές αραβικές χώρες, είναι μία από τις λίγες χώρες στις οποίες η Ουάσινγκτον παραδέχεται ότι πλήττει μαχητές με επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, παρόλο που δεν σχολιάζει δημόσια την πρακτική αυτή.

Αμερικανικές πηγές γνωστοποίησαν στο Ρόιτερς πως υποκλοπές επικοινωνιών ανάμεσα στο διάδοχο του Μπιν Λάντεν στην ηγεσία της αλ-Κάιντα, τον Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, και τον κλάδο της οργάνωσης στην Υεμένη ήταν ένα μέρος των πληροφοριών στις οποίες βασίσθηκε η κήρυξη συναγερμού την περασμένη εβδομάδα που επέφερε το κλείσιμο των πρεσβειών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.