8/8/13

Αναβολή ναυπήγησης των 6 νέων κορβετών για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

ff
Η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε την με απ΄ευθείας ανάθεση ναυπήγηση των 6 κορβετών του προγράμματος MİLGEM από τα ναυπηγεία RMK Marine του ομίλου Koç.
Η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε τη ναυπήγηση των 6 νέων κορβετών κλάσης Αda για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (TDK) από τα ιδιωτικά ναυπηγεία RMK Marine του ομίλου επιχειρήσεων Koç.

Επισήμως αναφέρεται πως η απόφαση ελήφθη υπό το βάρος των αντιδράσεων για την επιλογή της RMK Marine με απ΄ευθείας ανάθεση αντί της προκήρυξης ανοικτού διαγωνισμού που θα έδινε τη δυνατότητα συμμετοχής και σε άλλα ιδιωτικά ναυπηγεία της Τουρκίας για το πρόγραμμα ύψους $1,5 δισεκατομμυρίων. Στην πραγματικότητα όμως η απόφαση αυτή συνδέεται με τη δυσαρέσκεια της ισλαμικής κυβέρνησης για την υποστήριξη που παρείχε ο όμιλος Koç στους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ, προσφέροντάς τους καταφύγιο στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων Divan που βρίσκεται δίπλα από το πάρκο Γκεζί. Ο όμιλος βρέθηκε στο στόχαστρο του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan ακόμα και σε δημόσιες ομιλίες του ενώ ακολούθησαν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι οικονομικών επιθεωρητών σε τρεις μεγάλες επιχειρήσεις του ομίλου που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας (διυλιστήρια TÜPRAŞ, Aygaz και Opet). Τούρκοι αναλυτές σημειώνουν πως παρόμοιοι έλεγχοι έγιναν το 2008 στις επιχειρήσεις του δημοσιογραφικού οργανισμού Doğan, που τηρούσε σαφή αντικυβερνητική στάση μέσα από τις εφημερίδες Hürriyet, Milliyet, Vatan, Radikal και τηλεοπτικούς σταθμούς που ήλεγχε. Η επιβολή εξοντωτικών προστίμων είχε σταδιακά ως αποτέλεσμα, πρώτον, να συμμαζέψει θεαματικά την αντιπολιτευτική του γραμμή ο όμιλος και, δεύτερον, να πουλήσει διάφορα μέσα όπως τις εφημερίδες Milliyet και Vatan καθώς και τον τηλεοπτικό σταθμό Star.


Σημειώνεται πως ο πανίσχυρος όμιλος Koç ελέγχει και την αυτοκινητοβιομηχανία Otokar που έχει αναλάβει την κατασκευή του τουρκικού άρματος μάχης Altay. Αποφάσεις για το πρόγραμμα των 6 νέων κορβετών αναμένεται να ληφθούν σε επικείμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSİK) στα τέλη Αυγούστου, βέβαιη θεωρείται ωστόσο η μετακύλιση του χρονοδιαγράμματος παραδόσεων κατά ένα έτος . Υπενθυμίζεται ότι τα δύο πρώτα πλοία HEYBELİADA (F511) και BÜYÜKADA (F512) του προγράμματος Εθνικού Πλοίου (MİLGEM) ναυπηγήθηκαν από τη Διοίκηση Ναυπηγείων Κωνσταντινούπολης του TDK. Η δεύτερη κορβέτα αναμένεται να τεθεί επίσημα σε υπηρεσία με το TDK στις 28 Σεπτεμβρίου.

Strategy Reports

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.