17/8/13

Aυτό που επιχειρείται να γίνει στην ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ λέγεται πολύ απλά ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ!!!

Τα Άγια της κυσί και το νερό στις πολυεθνικές!!!
Ο Όλι ρεν δηλώνει ότι ποτέ η ΕΕ δεν ζήτησε την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ
Του Σάββα Καλεντερίδη
Αυτή εδώ η στήλη, αλλά και εφημερίδα γενικότερα, δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι αυτά τα χρόνια της διακονίας της ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών διολίσθησε σε κορώνες ανευθυνότητας και λαϊκισμού, όταν οι κυβερνήσεις έκαναν σωστά και μελετημένα βήματα αποκρατικοποιήσεων και εξορθολογισμού των δομών και των λειτουργιών του ελληνικού κράτους.
Για παράδειγμα, στηρίξαμε με άρθρα μας την παραχώρηση της διαχείρισης του λιμανιού του Πειραιά σε κινεζική εταιρεία, όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κίνηση αυτή ως ξεπούλημα, με τον αλήστου μνήμης ΓΑΠ, τότε να πρωτοστατεί σε ανευθυνότητα και σε επεισόδια που προκάλεσαν επαγγελματίες προβοκάτορες συνδικαλιστές, και τους Καστανίδη-Μαγκριώτη να ανεβαίνουν στην κυριολεξία στα κάγκελα του ΟΛΘ, σε αντίστοιχες εκδηλώσεις «απειθαρχίας» που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και πάλι από επαγγελματίες προβοκάτορες συνδικαλιστές.
Στον Πειραιά το πείραμα πέτυχε και η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση φαίνεται ότι συμβάλλει καθοριστικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, ενώ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που δεν ιδιωτικοποιήθηκε, παραμένει στην αφάνεια, παρά την τεράστιας σημασίας γεωκεντρική του θέση!
Στο συγκεκριμένο ζήτημα, της παραχώρησης δηλαδή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λιμανιών, σε μεγάλες ξένες εταιρίες που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επενδύσεις και με το εκτόπισμα και την τεχνογνωσία που διαθέτουν να βελτιώσουν τη λειτουργία τους, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη γεωπολιτική αξία της πατρίδας μας, μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς τη σκοπιμότητα της ιδιωτικοποίησης, αφού ο αναπτυξιακός χαρακτήρας είναι προφανής. Εκτός αυτού, δε, όταν λήξει η σύμβαση, τα λιμάνια, με τις επενδύσεις που έχουν γίνει αλλά και με την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει το προσωπικό, περνούν και πάλι στα χέρια του κράτους.
Να τονίσουμε ότι ασφαλώς και θα προτιμούσαμε όλα αυτά να γίνουν χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, όμως η ιστορία άλλα μας έδειξε. Επίσης να τονίσουμε ότι ευχή μας είναι να αλλάξουν νοοτροπία οι Έλληνες και όταν λήξουν οι συμβάσεις, να μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε εμείς, χωρίς τη συμμετοχή ξένων!
Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπορεί ή επιβάλλεται να γίνει και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα οι σιδηρόδρομοι, όπου η ιστορία απέδειξε ότι ο κομματισμός και οι συντεχνίες, που οδήγησαν αυτόν τον στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας τομέα στη χρεοκοπία και την απαξία, δεν μπορούν να νικηθούν με κανέναν άλλο τρόπο, παρά με την υπό όρους ιδιωτικοποίηση.
Για τον τομέα της ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δεν θα κάνουμε αναφορά, επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο, ενώ οι συντεχνίες έχουν δημιουργήσει μια τέτοια κατάσταση, που αν δεν νομιμοποιεί δικαιολογεί στα μάτια της κοινής γνώμης τα σχέδια της κυβέρνησης για κατακερματισμό της ΔΕΗ και κατά περίπτωση παραχώρηση τμημάτων της σε ιδιώτες για εκμετάλλευση.
Εκεί όμως που δεν μπορεί να διακρίνει κανείς οποιονδήποτε αναπτυξιακό χαρακτήρα ή άλλη σκοπιμότητα που θα βοηθήσει την πατρίδα μας να βγει από την κρίση, είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει τις δυο μεγάλες εταιρείες ύδρευσης της χώρας μας, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Οι εταιρείες αυτές είναι ηδη εκσυγχρονισμένες σε μεγάλο βαθμό και τα κύρια αναπτυξιακά έργα για την εύρυθμη και κερδοφόρα λειτουργία τους έχουν γίνει και τα έχει πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες παρέχουν άριστης ποιότητας νερό, σε σχετικά φθηνές τιμές, διατηρώντας ταυτοχρόνως αξιόλογη κερδοφορία.
Ενώ λοιπόν οι ως άνω εταιρείες δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό ούτε θα χρειαστεί να τον επιβαρύνουν τα επόμενα χρόνια -τουναντίον, μπορούν να τον ελαφρύνουν με τα κέρδη τους- και ενώ το τίμημα από την ιδιωτικοποίησή τους είναι απειροελάχιστο, σε σχέση με την πραγματική τους αξία και τα επενδεδυμένα κεφάλαια και εν πάση περιπτώσει ελάχιστα θα συμβάλει στη μείωση του δημοσίου χρέους, δεν μπορεί να διακρίνει κανείς τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης πρόθεσης της κυβέρνησης, από τη στιγμή, μάλιστα, που η Ε.Ε., δια του Όλι Ρεν, παίρνει σαφέστατα αποστάσεις για το θέμα.
Εκτός του ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό που έχει ζωτική σημασία για τους πολίτες, να σημειώσουμε ότι τα ελληνικά νερά είναι ίσως τα μόνα στην Ευρώπη που δεν έχουν μολυνθεί -να και ένα θετικό από τη μη εκβιομηχάνιση της χώρας- και είναι ακατανόητο να παραχωρηθούν σε οποιονδήποτε ιδιώτη και μάλιστα ξένο.
Η ελληνική κυβέρνηση δύσκολα θα βρει επιχειρήματα προς τους Ελληνες πολίτες για να δικαιολογήσει μια τέτοια κίνηση, που αβίαστα και χωρίς δόση υπερβολής μπορεί να χαρακτηριστεί ξεπούλημα και πράξη εθνικής ανευθυνότητας.

Να μην ρίπτουμε τα Άγια τοις κυσί, κύριοι! 

15 σχόλια:

  1. Άδικος κόπος,χαμένος χρόνος.

    Απο τη στιγμή που η κυβέρνηση και οι πολιτικοί δεν νοιώθουν την ανάγκη να απολογηθούν,τότε μάταια φωνάζουμε,καταγγέλουμε,κρίνουμε,προτείνουμε.

    Μας έχουν γραμμένους στα αποτέτοια τους,τους ενδιαφέρουν ΜΟΝΟ οι δημοσκοπήσεις,οι οποίες μετρώντας όσους τυφλά,άκριτα,παραδοσιακά,και υπό το καθεστώς του φόβου,προιόν των ψυχολογικών επιχειρήσεων που έχουν εξαπολυθεί απο καιρό,καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όλα βαίνουν καλώς για αυτούς.

    Τι να λέμε τώρα; Ένα 22% περίπου με τα χαρακτηριστικά που ανέφερα παραπάνω,είναι αρκετό για την επιβολή της ολιγαρχικής ελίτ,των πολιτικών τζακιών που μας καταδυναστεύουν,με τα γνωστά αποτελέσματα.

    Και η πλάκα είναι,ότι αυτοί οι ψηφοφόροι αυτο-παρουσιάζονται και ως υπεύθυνοι.Τρελά πράγματα.

    Για αυτό λέω,άδικα χάνεις τον καιρό σου φίλε Σάββα,τα τζάκια και οι πρεσβείες κάνουν κουμάντο στον τόπο αυτό,όχι οι Έλληνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήστο, χαμένη είναι η μάχη που δεν έχεις δώσει.
    Εμείς θα τη δώσουμε τη μάχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Take Bolivia and Bechtel for example to use what water privatization means and how it is related to "food security" = destruction of local production.

    As far as we " will never stop fighting", it is time to redefine our strategy. When all the posts will be taken by the enemy an emperor cannot make the change (taken from Juluan's struggle to resurrect the Greek Civilization against the Christians).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. M.Stylianou

    NikoApelles , quoting the misnamed "Apostate", just graved a
    heart-rending epitaph.

    Χωρίς αναθεώρηση εκ βάθρων οπτικής
    γωνίας,προσώπων, μεθόδων και μέτρων κρίσεως - και τάχιστα, η πατρίδα εχάθη,εμείναμε ανέστιοι.
    Ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνην, ου παγάν λαλέουσαν.
    Και το λάλος ύδωρ επωλήθη στον Χερ Κέρμπερ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. M.Stylianou

    Και το λάλον ύδωρ, φυσικά..

    Χερ Κέρμπερ= Πρόεδρος των Γερμανών
    βιομηχάνων. Προτείνει "έξυπνο κούρεμα",προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο. Με εκποίηση της κρατικής περιουσίας,
    αγοραστικής αξίας ίσης προς το ποσοστό του "έξυπνου κουρέματος".
    ΄Ετσι εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα
    τουλάχιστον του χρέους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαντάζομαι ότι στόχος του άρθρου δεν είναι ο έλεγχος της κυβέρνησης, τουλάχιστον όχι ο μοναδικός. Κύριος στόχος είναι (η τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι) η αφύπνιση των Ελλήνων. Άρα δεν είναι ούτε άδικος κόπος, ούτε χαμένος χρόνος. Έστω και ένας Έλληνας να αρχίσει να σκέφτεται συλλογικά και πατριωτικά διαβάζοντας το παρόν, αλλά και κάθε άρθρο τότε κάθε άλλο παρά άδικος κόπος είναι. Κάθε πατριώτης, ελεύθερα σκεπτόμενος Έλληνας είναι πολύτιμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ΚΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΕΝΑ ΑΥΤΟΣ ΚΑΝΕΙ ΔΥΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  8. Το θεμα ειναι τοσο σοβαρο, που συκωνει επανασταση, αφου ακομη και ο αρμοδιος στην ΕΕ επιτροπος Ρεν δεν τολμα να υοθετησει κατι τετοιο.

    Ειναι καθαρα επιχειρηση ξεπουληματος, γιατι η ΥΠΟΙΚ χρειαζεται ρευστο και δεν τους νοιαζει καν ο τροπος εξευρεσεως του και ουτε τι θα σημαινει κατι τετοιο για τους κατοικους αυτης της χωρας.

    Προκειται για ασυγχωρητα εγκληματικη πραξη εις βαρος του λαου μας, αγαπητε Χρηστο, και μην απογοητευεις τον Σαββα, που μπραβο του εκθετει το ζητημα. Ανεχθηκαμε πολλα μεχρι τωρα, που δεν θα επρεπε, αλλα αυτο πια ξεπερναει τα ορια της καθε ανοχης...

    Πρεπει ολοι μας να βροντοφωναξουμε στοπ σε τετοιου ειδους ξεπουλημα, εαν δεν θελουμε συντομα να λεμε εμεις και τα παιδια μας το νερο νερακι.

    Στην Αυστρια, πριν μερικους μηνες, οταν ανεκυψε θεμα πωλησεως καποιας κοινοτικης δεξαμενης, με τις ευλογιες δηθεν της ΕΕ, εγινε τετοιος σαλος, που αναγκασε κυβερνηση και αρμοδιους να βιαβεβαιωσουν οτι αυστριακο υδωρ δεν προκειται να πουληθει ποτε στην χωρα αυτην, πραγμα που αναγκασε και τον αρμοδιο επιτροπο της ΕΕ να προβει επισης σε αναλογες διαβεβαιωσεις, οπως εκανε τωρα και ο κ. Ρεν

    Πρεπει να πουμε οχι στην αναλγησια των κυβερνωντων

    Ξενοκρατης απο Βιεννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι,συμφωνώ,ούτε και σε εμένα αρέσει η ηττοπάθεια,αλλά για ποια μάχη μιλάμε;

    Το έχετε σκεφτεί καλά;

    Μάχη για να νουθετήσουμε το σάπιο καθεστώς ή για να το ανατρέψουμε,αντικαταστήσουμε,ή μήπως για να νουθετήσουμε όλους εκείνους που στηρίζουν με την τυφλή ψήφο τους το σάπιο και διεφθαρμένο καθεστώς,νομιμοποιόντας τον κατήφορο;

    Θα εκτιμούσα πολύ αν μπορούσατε να μου απαντήσετε,για να καταλάβω και εγώ τι είδους μάχη δίνουμε,αν δίνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρήστο δεν μιλάμε για ηττοπάθεια.
    Στα ΜΜΕ και εδώ, στο διαδίκτυο, δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης.
    Είναι σημαντική.
    Αν την κερδίσουμε, θα κερδίσουμε και την υπόθεση..
    Θα τους χαλάσουμε τα σχέδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  11. Δηλαδη, Χρηστο, επειδη τους ψηφισαμε ειτε αναγκαστικα, γιατι δεν ειχαμε ισως αλλη επιλογη, ειτε οικειοθελως, θα πρεπει να μη διαμαρτυρομαστε για καθε απαραδεκτη αποφαση που λαμβανουν εις βαρος μας, ασυζητητι, με το σκεπτικο οτι αφου δεν μπορουμε να δοσουμε μια πραγματικη μαχη δια των οπλων, δεν εχει νοημα η διαμαρτυρια ....;

    Λαθος. Με μονον διαμαρτυριες εχουν πεσει αρκετες κυβερνησεις. Αυτη δεν θα πεσει βεβαια, αλλα ισως συναιτηστει καπως. Γιατι αν ξεπουλησουν τωρα το νερο χωρις διαμαρτυρια, φοβουμαι οτι θα ακολουθησουν και αλλα χειροτερα, που θα μας πονεσουν ακομη περισσοτερο...

    Εμπρος, ας φωναξουμε οσο ειναι ακομη καιρος...

    Ξενοκρατης απο Βιεννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτή την μάχη ασφαλώς και τη δίνετε και προφανώς την κερδίζετε κιόλας,αλλά δεν μπορεί,κάτι λείπει,διότι μέχρι τώρα και εγώ ακόμη απέδιδα την αλλοπρόσαλλη πολιτική σκέψη των Ελλήνων στην ελλειπή και διαστρεβλωμένη ενημέρωση. Αλλά τώρα πλέον,οι Έλληνες είναι αρκετά ενημερωμένοι,έχουμε πάθει και θεωρούσα λογικό να έχουμε μάθει,αλλά δυστυχώς.

    Για να είμαι ειλικρινής και για να γίνω πιο συγκεκριμένος,νοιώθω απογοητευμένος απο τον λαό μας,και συγγνώμη κιόλας,αλλά ειδικά με τις παλαιότερες γενιές.

    Αυτή είναι η αλήθεια,και λυπάμαι που το γράφω,αλλά νοιώθω ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων είναι άνω των 40 ετών είναι πλήρως εξουδετερωμένοι,απόλυτα χειραγωγήσιμοι,και έρμαια των πάσης φύσεως ψυχολογικών επιχειρήσεων που εξαπολύονται κάθε τόσο.

    Φοβισμένοι,τρομαγμένοι,κομματικά τυφλωμένοι,πολλές φορές ακόμη και ανίκανοι να σκεφτούν ελεύθερα δίχως να πιπιλίζουν ΑΚΡΙΒΩΣ ότι διάβασαν ή είδαν στα συστημικά κομματικά ΜΜΕ.

    Και το ξαναγράφω,αναφέρομαι στην πλειοψηφία των ηλικιακών αυτών ομάδων και όχι στο σύνολο.
    Υπάρχει πρόβλημα,σοβαρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δηλαδή αγαπητέ Ξενοκράτη,το βρίσκεις λογικό και σώφρον,να ψηφίζει κάποιους ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ διευθαρμένους και φαύλους,και κατόπιν να εξανίστανται στη διαφθορά και τη φαυλότητα τους;;;

    Και τι σημαίνει ότι ψήφισαν αναγκαστικά αυτούς;

    Τραβάτε με και ας κλαίω δηλαδή;

    Το πιο απλό να αναφέρω. ΑΝ ήμασταν ένας σοβαρός πολιτικά λαός,και μόνο απο το ξεπούλημα του νερού,η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρουσιάζει μια δημοσκοπική πτώση 5%.

    Εγώ ικανούς μας έχω,στην επόμενη δημοσκόπηση,να παρουσιάσουν και άνοδο...

    Ασφαλώς οι δημοσκοπήσεις δεν είναι το παν αλλά δεν παύει να είναι μια σφηγμομέτρηση.

    Ο Σταύρος Καλεντερίδης,με το βιβλίο του: Δημοκρατία,το Πολίτευμα που περιμέναμε,έχει πιάσει το νόημα,έχει εντοπίσει πολύ ορθά τη ρίζα του κακού στη χώρα μας,αλλά βλέπεις δεν υπάρχει πολιτικός χώρος για αυτό τον εξαιρετικό νέο,διότι πιθανότατα δεν είναι το είδος του ανθρώπου που θα κάνει τη συνείδηση του λάστιχο,προκειμένου να γίνει αποδεκτός απο κάποιο ελεεινό κομματικό μηχανισμό.

    Ούτε τα ΜΜΕ θα έκαναν ποτέ το λάθος να προβάλουν το έργο του,ως έναν υγιή και αποτελεσματικό τρόπο εξόδου απο την κατάπτωση.

    Υπάρχουν και πολλοί άλλοι νέοι,σαν τον Σταύρο,αλλά "δυστυχώς" για όλους μας,δεν ανήκουν στα φυτώρια των κομμάτων,δεν πρόκειται για κομματικούς γενίτσαρους,και επομένως δεν έχουν καμία απολύτως πιθανότητα να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.

    Έτσι είναι,δεν ανήκουν σε οικογένειες πολιτικών τζακιών όπως τα playmobil που μας πασάρουν για πολιτικούς και πρωθυπουργούς τόσες δεκαετίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, αν και θα παίξει κι΄αυτό, γιατί σίγουρα θα εκτιναχτεί η τιμή νερού-που είναι οπωσδήποτε δημόσιο αγαθό.
    Παίζουν όμως ρολο και οι συνθήκες υγιεινής με τα νέα αφεντικά και τα συμφέροντα΄τους.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. first of all, the water issue. Controling the water you control food production. When the cost of production gets too high, importing your food needs makes more sense. That crime is called "food security".

    I have first hand experience monitoring USAID in Ghana and Bechtel in Bolivia where local farmers had to pay 90% of their earning just to cover the water cost leading to the presidence of Morales.

    Secondly, informing people alone cannot bring change. It's like having dozens of choices for the same product in a supermarket. At the end, due to the confusion, you will choose the brand with the best marketing / brainwashing message.

    We have to call people to act upon the information we provide them collectively. We could all learn from XA "take-it-to-the-street" approach and build a sense of brotherhood and community belonging.

    As Leonidas told his men in their last battle, "you don't fond for your country anymore, or your family or yourself. You fight for the man who stands next to you."

    One case at the time until we reach the tipping point when change can happen

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.