29/8/13

Πρωτοφανές ατόπημα

Πρωτοφανής στα ελληνικά διπλωματικά χρονικά είναι η ωμή δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, με την οποία τάσσεται -ούτε λίγο ούτε πολύ- υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Χωρίς να κρατήσει καν τα προσχήματα, όπως έκαναν πάντα οι προκάτοχοί του σε ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη), ο κ. Βενιζέλος δεν παίρνει καμία απόσταση από τις επιδιώξεις των γερακιών του πολέμου. Εμφανίζεται ως ένας από τους πιο ένθερμους θιασώτες της διεθνούς σταυροφορίας κατά του καθεστώτος Ασαντ.

«Εχουμε καταδικάσει με απερίφραστο τρόπο τη χρήση χημικών όπλων, που είναι απάνθρωπη και ειδεχθές έγκλημα, παραβιάζει αυστηρούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και άρα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής απάντηση στο όνομα της νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δηλώνει.

Το γεγονός ότι η προαναγγελθείσα σταυροφορία κατά της Συρίας δεν έχει λάβει ακόμη ούτε καν τη νομιμοποίηση του ΟΗΕ (όπως είχε συμβεί π.χ. στο Ιράκ) δεν πτοεί τον συνταγματολόγο υπουργό. Προφανώς, του αρκεί η «νομιμοποίηση» που του δίνει η προσκόλληση στο νόμο του ισχυρού.

Προκαταλαμβάνοντας και τους επιθεωρητές του ΟΗΕ αλλά και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που κρατούν κάποιες επιφυλάξεις, σπεύδει να θεωρήσει δεδομένη την ευθύνη του καθεστώτος για τον τοξικό αφανισμό. Μιλά ως εκπρόσωπος των ηγεμόνων και όχι ως υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική μιας χώρας, που έχει παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και επηρεάζεται άμεσα απ' ό,τι συμβαίνει στην περιοχή.

Για να μην υπάρξει μάλιστα καμία αμφιβολία για το τι πραγματικά εννοεί, διαχωρίζει τη στρατιωτική επίθεση-απάντηση από την πολιτική-ειρηνευτική παρέμβαση. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «πρέπει παράλληλα, ανεξάρτητα από αυτό που αφορά την καθαρή απάντηση στο θέμα των χημικών όπλων, να διαφυλαχθεί η πολιτική διαδικασία».

«Η στάση του αποτελεί μείζον διπλωματικό ατόπημα, που εκθέτει τη χώρα, διακινδυνεύοντας ζωτικά της συμφέροντα. Σε μια τόσο ευαίσθητη και ευμετάβλητη γεωγραφική ζώνη, η ελληνική πολιτική δεν μπορεί να είναι μονολιθική. Δεν μπορεί φυσικά να ταυτίζεται με ένα αντιλαϊκό καθεστώς, αλλά δεν επιτρέπεται να αγνοεί ή να αδιαφορεί για την άμεση εμπλοκή τρίτων χωρών (Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Ισραήλ) και παραγόντων στην ανατροπή του.

Οφείλει να είναι πολυδιάστατη και φιλειρηνική. Μια διαρκής άσκηση ισορροπίας, που θα εμπεδώνει την περιφερειακή σταθερότητα και θα διευκολύνει την ανοιχτή, δημοκρατική επίλυση του σύνθετου πολιτικού προβλήματος στη Συρία.

Η Ελλάδα έχει μια παράδοση και μια ιστορία απείρως μεγαλύτερη από τις απόψεις των εκάστοτε κυβερνητών. Κι αυτό οι κυβερνήτες οφείλουν να το ξέρουν και να το σέβονται.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

12 σχόλια:

  1. Ο βουλιμικος και εξουσιομανης Βενιζελος (ακου πως αλλαξε το ονομα του) που εγινε πριν τα 30 καθηγητης (θεος ξερει πως) και αρχιτεκτων του πολιτικου αμοραλισμου (εισηγηθηκε ττη συνταγματικη διαταξη περι ευθυνης υπουργων), εξαπελυσε τη δυσοσμη πολιτικη του θεση εναντιον της Συριας σε μια απελπιδα προσπαθεια να γινει αρεστος στη Δυση που γλυκοκυτταει αλλον στη σειρα διαδοχής. Δεν πιστευετε οτι απαιτειται ψυχιατρικη αξιολογηση για τα ατομα που λαμβανουν αποφασεις στην πολιτικη ιεραρχια, αφου κατι τετοιο επιβαλλεται (ορθως) στην εκδοση ιατρικου πιστοποιητικου στους μονιμους Δ. Υπαλληλους???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστοποιητικό υγείας; Για πλάκα το χει να προσκομίσει και χαρτί πως πεθαίνει από την πείνα.
    Όσο για τις δηλώσεις είναι απαράδεκτες. Σ' ένα στημένο εξ αρχής παιχνίδι που βγαίνουν τώρα κάποιοι και κάνουν δηλώσεις για τιμωρία της Συρίας, για όπλα που πιθανότερα χρησιμοποίησαν οι άλλοι και το καταλαβαίνει κι ένα μικρό παιδί. Δεν είναι απλή υποτίμηση είναι ωμή δήλωση παγκόσμιας δικτατορίας.
    Και η αστεία πλευρά. Τι μόνο οι Αλβανοί θα πάνε Συρία; Κι εμείς θα πάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Που ειδατε το ατοπημα σε εναν υποτακτικο του Σιωνισμου? Αυτος θα ειναι ο ρολος του υποκειμενου μεχρι να συνταξιοδοτηθει, απλα τα πραγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Demagoguery

    "The prodblem with democracy is not the candidatew but the electorate".

    https://pbs.twimg.com/media/BS2Q9zmCEAIxkp4.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mporei na einai antipathitikos, gleiodis, ziliaris,,anideos sta eksoterika zitimata opos to apodikse me tin Premeti. alla i geliotita i dikiasas einai oti lete ilithiotites pou an ginontousan stin pragmatikotita tha kanane megaliteri zimia sti Ellada apo ton xontro. Apo tin stigmi pou prosferei i Aggyra to Incirlik, kai I Rossia sta logia mono to paizei tasmpoukas....Eseis i teleutaia trypa tou zourna to paizete kseroles. Anti na peite dinoume alla pernoume episeis kati eseis klienete tin porta gia antalagi.an eiste eksypnoi.. Oso afora tin Albania ksyrafia mou eseis mporei na min exei strato tora alla kanei to kalo paidi gia to mellon oso afora Tsamouria. Loipon Sainia tou Internet sovareuteite kai kopste tis mparoufes. Mou thimizaite tous taliban tis Xrysis Augis kai tous Ksyriza.. Gia na min miliso gia ta stalinia...Krima mono gia tous Xristianous tis Syrias..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επειδή είπε ο Αλβανός "μαζί σας" θα του δώσουν αύριο την Ήπειρο; Αν ήταν έτσι θα είχαμε προ πολλού λύσει το πρόβλημα μας. Όχι ως χώρα αλλά και προσωπικά. Ούτε κι αν τα δώσεις όλα είναι σίγουρο ότι θα πάρεις. Αντίθετα είμαι της γνωμης πως τον υπερβάλλοντα ζήλο τον ξεχρεώνει πάντα η αχαριστία. Αυτή είναι η δικιά μου άποψη και δεν τη λαμβάνει κανείς υπόψην του από τους αρμόδιους. Όμως εσύ σκέφτηκες με το συνετό μυαλό σου να με βρίσεις γιατί την είπα; Κατά τ' άλλα είσαι χριστιανός και λυπάσαι τους ομόθρησκους σου. Πολύ χριστιανικό να βρίζεις όποιον διαφωνεί, ούτε καν μ' αυτά που είπες• μ' αυτά που σκέφτηκες. Με εντυπωσίασες.Πραγματικά λυπάμαι που είμαι ένα απλό σαϊνι του ίντερνετ κι η τελευταία τρύπα του ζουρνά, αλλιώς θα σ' έκανα υπουργό εξωτερικών. Τέτοιους θέλουμε. Να λέει στον Αμερικάνο. Δίνουμε. Αλλά τι θα πάρουμε; Σε όποιον να το πεις θα κοίταγε πως να σε καταστρέψει. Τουλάχιστον μόλις θα πέρναγε η επιρροια της ανάγκης του. Δεν έχω ιδέα από διπλωματία αλλά αν την εξετάσω σαν μια κοινωνική σχέση υποψιάζομαι πως το μυστικό είναι να μη λες τι δίνεις; Σκέψου να στο έλεγε κάποιος εσένα. Είτε του ζήταγες κάτι νόμιμο είτε κάτι παράνομο. Το μυστικό είναι κατά τη γνωμη μου να κάνεις τον άλλο να θέλει να σου δώσει ή τουλάχιστον να μη θέλει να σου πάρει. Το πώς δεν το γνωρίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kai meta ksypnises...me ptyxio Diethnon sxeseon.
    Oti theleis lees oti theleis katalavaineis..Bres ton makario na kaneis parea kai rota ton pou eipe 2 fores oxi ti pire..
    Ase eidame kai esena pou agapas toso poly tous synathropousou stin Boreio Ipeiro posos xristianios eisai...
    Ase allou tis eksypnades mas ta eipane kai alloi..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το να φανείς βασιλικότερος του Βασιλέος επι τους ουσίας δεν μεταφράζεται σε τίποτα αν δεν διαθέτεις και το ανάλογο ειδικό βάρος

    Το να υπερμεγενθυνείς το Εγώ σου σου δίνει την ψευδαίσθηση του Νικητή σε βάθος χρόνου η ήττα σου είναι καθολική

    Για μια ακόμα φορά την τέχνη της αλληλοεξουδετέρωσης η Ελληνική Πολιτική σκέψη την απαρνείται

    Φαίνεται το κάζο απο τον ΥΕΘΑ ότι επηερέασε τον Κο Βενιζέλο ο οποίος προσπάθησε να ισοφαρίσει.Λυπηρό όταν η εξωτερική πολιτική μιας χώρας γίνεται παίγνιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχω την εντύπωση πως ο συντάκτης του κειμένου της Ελευθεροτυπίας,ξέχασε για ποια χώρα ομιλεί. Λες και οι απόψεις που διατυπώνει δεν αφορούν στην Ελλάδα του 2013, σε μια χώρα δηλαδή που δεν έχει τη δυνατότητα ν` ασκήσει καμία απολύτως δική της πολιτική.
    Δεν τρέφω καμία εκτίμηση στον πολιτικό που έκανε την όποια δήλωση περί Συρίας,αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι η δήλωσή του αυτή "αποτελεί μείζον διπλωματικό ατόπημα που εκθέτει τη χώρα,διακινδυνεύοντας ζωτικά της συμφέροντα κλπ".Και αυτό διότι, εάν σε εκείνους στους οποίους εκθέτει τη χώρα δεν περιλαμβάνονται
    οι ΗΠΑ,η Γαλλία, η Γερμανία η Αγγλία και τόσες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τότε, το να γίνεται λόγος για "μείζον διπλωματικό ατόπημα",μπορώ να πω καταντά γελοίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μη μας σκοτίζεις, ρε φίλε. Δε στο έπαιξα ποτέ ειδικός νομίζω. Λέω τη γνώμη μου. Δε σε έβρισα και δε σε υποτίμησα. Αν έχεις προβλήματα πήγαινε να ξεσπάσεις αλλού. Γράψε την άποψη σου, αλλά μην ασχολείσαι με τον καθενα χωριστά. Αυτό που σου επιτρέπεται, αν είχες λίγο φιλότιμο σαν Έλληνας που ισχυρίζεσαι ότι είσαι, είναι να συμφωνήσεις ή να διαφωνίσεις. Δεν είμαι διαχειριστής της πολιτικής ζώής, δεν έχω καμία εξουσία κι ως εκ τούτου δε νομίζω να σου έφταιξα κάπου για να μου μιλάς άσχημα. Αν σ' ενοχλεί η άποψή μου, είναι αποκλειστικά δικό σου το πρόβλημα αφού δεν επηρεάζει καθόλου τη ζωή σου κι αν θες να πας να πολεμήσεις στη Συρία τράβα. Πάντως για Έλληνας έχεις πολύ μακιαβελικό τρόπο σκέψης που σε συνδυασμό με τον αψύ τρόπο συμπεριφοράς άνευ αιτίας, τις συχνές αναφορές στη Βόρειο Ήπειρο και η διαπίστωση ότι μπορεί να θίχτηκες που αστειεύτηκα με το Ράμα μοιραία με βάζει σε σκέψη για το Ellinas. Αλλά επειδή σου είπα δεν ασκώ κάποια εξουσία οπότε μπορείς να το χρησιμοποιείς, αλλά κι εγώ μπορώ ν' αμφιβάλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ama den to paizeis eidikos min mas ta zalizeis tote peri tou xontrou. EGO SOU LEO TI PAIZEI THELIS NA TO PISTEPSIS KALOS AN OXI...DIKO SOU PROVLIMA. Oso gia to Rama gia na matheis kai kati kainourio einai misos Ellinas.. Tha mou peis kai ti egine ..Gennitsaros ekdilonete.Oso gia ton Katholiko ypourgo eksoterikon tis albanias einai pio fanatikos gia tin Tsameria akoma kai apo ton mperisa. FISIKA EINAI PSILA GARMMATA GAI SENA AUTA. EPSIS DEN se eipa Neneko oute ilithio.. Auto einai gia kapoion allon edo mesa.

    Alla otan milas gia Alvania na dexaise kai tin apantisi kai ton logo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.