9/8/13

Στον ΟΗΕ για Κύπρο και Σκοπιανό

Του Αθανάσιου Έλλις
Το Κυπριακό και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, δύο ζητήματα στα οποία τα Ηνωμένα Εθνη διαδραματίζουν ρόλο μεσολαβητή, θα κυριαρχήσουν στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Την στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα επιτύχει, εξέφρασε ο αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά στον Λευκό Οίκο.
Η χρονική συγκυρία προσδίδει στη συνάντηση αυξημένη σημασία, καθώς το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται έντονη κινητικότητα με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού τον Οκτώβριο. Παράλληλα, συζητείται ως ένα πρώτο βήμα που θα συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος, η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και η επαναλειτουργία, υπό τον έλεγχο της Ε.Ε., του λιμένος της πόλης, ώστε να καταστεί δυνατή η εξαγωγή προϊόντων από την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έχει διαμηνύσει το προσωπικό του ενδιαφέρον για το ζήτημα, τόσο μεταξύ των ισχυρών χωρών της διεθνούς κοινότητας όσο και στους κόλπους του ΟΗΕ όπου βρίσκονται σε εξέλιξη συντονισμένες κινήσεις για την καλύτερη προετοιμασία της νέας προσπάθειας.

Ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των Σκοπίων, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος πριν από λίγους μήνες κατέθεσε πρόταση που προβλέπει ως όνομα το «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας», κάτι που η Αθήνα δεν αποδέχεται καθώς υπάρχει μεν γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλά ουσιαστικά αφορά το πολίτευμα και όχι την ονομασία της χώρας, ετοιμάζεται για νέο γύρο επαφών με τα δύο μέρη.

Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει επίσης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τη δική της σημασία έχει η συνάντηση που θα έχει ο κ. Σαμαράς σήμερα το βράδυ με τον επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις. Η στενή συνεργασία που αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και το Ισραήλ έχει ως αποτέλεσμα η ισχυρή εβραϊκή κοινότητα της Αμερικής να στηρίζει την Ελλάδα στα αμερικανικά κέντρα εξουσίας, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται αρκετά στενή συνεργασία με την ελληνική Ομογένεια.

Το σημερινό πρόγραμμα του κ. Σαμαρά στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνει επίσης συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί τα γραφεία των New York Times και θα ενημερώσει το συντακτικό επιτελείο της εφημερίδας (σε μια συζήτηση αντίστοιχη με αυτή που είχε την Τετάρτη με το επιτελείο της Washington Post).

Ο πρωθυπουργός θα γίνει επίσης δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, θα επισκεφθεί το Ground Zero και το σημείο ανέγερσης του νέου Ναού του Αγίου Νικολάου και θα έχει γεύμα με ομογενείς επιχειρηματίες.
Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Γράφει ο δημοσιογράφος "η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και η επαναλειτουργία, υπό τον έλεγχο της Ε.Ε., του λιμένος της πόλης, ώστε να καταστεί δυνατή η εξαγωγή προϊόντων από την τουρκοκυπριακή κοινότητα".
    Αυτό εμφανίζεται ως "καλό σενάριο"; Πως θα διαχωρίζεται ότι τα προϊόντα που εξάγουν δεν είναι από τις περιουσίες των νόμιμων κατοίκων που κατέχουν παράνομα Τ/Κ και έποικοι; Πολλοί δίκαια διερωτώνται κατά πόσο πρόκειται για την πιο καλοστημένη παγίδα των τελευταίων ετών για την αναγνώριση των τετελεσμένων της βίας. Κατιτί που η Τουρκία δεν πέτυχε παρά τις πολλές προσπάθειες. Για μια καλή ανάλυση αυτής της πτυχής βλ. http://agora-dialogue.com/?p=65569 και συνιστώ στο Ινφογνώμων να την δημοσιεύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.