8/8/13

Στα βόρεια της συριακής επικράτειας

Με τον Μάριο Δημητρίου
Σήμερα το πρωί, 8 Αυγούστου 2013, οι Κούρδοι που βρίσκονται στην Κύπρο θα πραγματοποιήσουν πορεία, στη Λευκωσία, από την πλατεία του ΟΧΙ, προς το γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οδό Βύρωνος.


Την πορεία οργανώνει το Συμβούλιο του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD Συρία) στην Κύπρο, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα του κουρδικού λαού στη βόρεια Συρία, που οι Κούρδοι αποκαλούν Δυτικό Κουρδιστάν.

Η εκδήλωση αυτή, στην καρδιά της κυπριακής πρωτεύουσας, υπενθυμίζει ότι η εμφύλια ανθρωποσφαγή που συμβαίνει για δυόμισι χρόνια στη γειτονική χώρα (όπου η αεροπορική πτήση δεν διαρκεί πάνω από σαράντα λεπτά), μας αφορά και μας επηρεάζει, όσο κι αν προσποιούμαστε ότι εμείς είμαστε σε… άλλον πλανήτη.

Αναμένεται, πάντως, να φωτίσει περισσότερο την κοινή γνώμη στο νησί, που στο ζήτημα αυτό βρίσκεται σε βαθύ σκοτάδι, πολύ περισσότερο γιατί εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής εκστρατείας ενημέρωσης - και σε ένα βαθμό «δικαιολογεί» τόσο το χθεσινό άρθρο στη στήλη όσο και το σημερινό, για την επικέντρωσή του στο «περιθωριακό» κουρδικό ζήτημα («Περιθωριακό» ακόμα και για την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, παρά την άμεση διασύνδεσή του με τον τουρκικό παράγοντα και τους τουρκικούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο).

Όπως επισήμανα χθες, δεν είναι καθόλου υπερβολή να λεχθεί ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πόλεμο μεταξύ Αράβων και Κούρδων στη Συρία, που δίνει μιαν άλλη, ακόμα πιο επικίνδυνη, κατεύθυνση στις εξελίξεις, με πιθανή στρατιωτική εμπλοκή και της Τουρκίας, χώρας με εκτεταμένα σύνορα με τις συριακές κουρδικές περιοχές, παραδοσιακά εχθρικής προς τους Κούρδους και ταυτόχρονα φιλικής προς την ένοπλη αντιπολίτευση του καθεστώτος Άσαντ.

Ανακοίνωση του PYD Συρίας, στην Κύπρο, επαναλαμβάνει ότι, «τις τελευταίες μέρες, οι ένοπλες οργανώσεις που μάχονται στη Συρία, έχουν στραφεί και επιτίθενται εναντίον των χωριών και των πόλεων στο Δυτικό Κουρδιστάν, στα βόρεια της συριακής επικράτειας. Οι ένοπλες αυτές οργανώσεις ισχυρίζονται πως πολεμούν το καθεστώς του Άσαντ, όμως επιτίθενται στις περιοχές του Δυτικού Κουρδιστάν, όπου δεν υπάρχουν καθόλου δυνάμεις του Άσαντ, με στόχο να εγκαθιδρύσουν στη Συρία ένα θεοκρατικό καθεστώς».
Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης υπογραμμίζει ότι από το περασμένο καλοκαίρι έχει εγκαθιδρυθεί στην περιοχή της βόρειας Συρίας ένα αυτόνομο κουρδικό καθεστώς, με επικεφαλής το Ανώτατο Κουρδικό Συμβούλιο.

Είναι ακριβώς μετά τη δολοφονία του ιδρυτή του PYD και μέλους του Ανώτατου Κουρδικού Συμβουλίου Isa Hisso, με βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητό του ενώ ήταν σταθμευμένο στο σπίτι του στην πόλη Qamishli της βόρειας Συρίας (στις 30 Ιουλίου 2013), που η Jabhat al-Nusra, μια από τις πιο καλά εξοπλισμένες και οργανωμένες ομάδες τζιχαντιστών, εξαπέλυσε μαζικές φονικές επιθέσεις εναντίον κουρδικών στόχων.

Οι Κούρδοι αποκαλούν «τρομοκράτες» την Jabhat al-Nusra, όπως και τη δεύτερη σημαντική ισλαμιστική οργάνωση στον εμφύλιο της Συρίας, Islamic State of Iraq and Syria, και τον ίδιο χαρακτηρισμό τούς αποδίδει και ο δικτάτορας Άσαντ, γεγονός που προφανώς θα αξιοποιήσουν οι αντίπαλοί τους για να τους παρουσιάσουν για ακόμα μια φορά ότι ταυτίζονται με το συριακό καθεστώς.

Στην πραγματικότητα, οι Κούρδοι υπέστηκαν βάρβαρες διώξεις από το μπααθικό σύστημα της Συρίας για πολλές δεκαετίες κι αυτό μάλλον δεν το ξεχνούν ποτέ.
Όπως διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης, θα συνεχίσει τον αγώνα του για προστασία των κουρδικών περιοχών της Συρίας από τις επιθέσεις των ισλαμιστικών οργανώσεων «που επέλεξαν να στραφούν ενάντια στον λαό, αντί ενάντια στο καθεστώς Άσαντ στη Δαμασκό».

σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.