6/8/13

Κύπρος - Κρήτη- Καστελορίζο: Το τρίγωνο της αβεβαιότητας

 Σάββας Καλεντερίδης
Στο άρθρο μας της Παρασκευής, εν όψει της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην Ουάσινγκτον, αναφερθήκαμε στο ενδεχόμενο να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος σε νέο «Περσικό Κόλπο», με την Κύπρο, λόγω της θέσης αλλά και λόγω των υποθαλάσσιων ενεργειακών αποθεμάτων της, να παίζει κομβικό ρόλο σε αυτό το νέο ενεργειακό Ελντοράντο. Αναφερθήκαμε επίσης στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να επιλέξουν η κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο Κύπρου και Ισραήλ να είναι μέσω Τουρκίας, εξέλιξη που θα έχει μόνιμου χαρακτήρα επιπτώσεις στις σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με την Τουρκία.

Με ποιον τρόπο και σε ποιον βαθμό θα επηρεαστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις από μια τέτοια εξέλιξη θα το δούμε παρακάτω, αφού πρώτα εξετάσουμε τα ενδεχόμενα για ένα άλλο, επίσης ακανθώδες θέμα, που είναι αυτό του τι ανήκει και σε ποιον στο «τρίγωνο της αβεβαιότητας» που αποτελεί η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου - Κρήτης - Καστελορίζου!

Η περιοχή αυτή, πέραν του μεγέθους της αλλά και των ενεργειακών αποθεμάτων που κρύβει στα σπλάχνα της, είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Κύπρο, γιατί, σε περίπτωση που ισχύσουν τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών, εξασφαλίζεται η ενότητα του ελληνικού χώρου από την Κρήτη και το Καστελόριζο ως τις ακτές της Συρίας, του Λιβάνου, του Ισραήλ, της Παλαιστίνης (Λωρίδα της Γάζας), της Αιγύπτου και της Λιβύης, ενώ παράλληλα η Τουρκία αποστερείται ενός ευμεγέθους θαλάσσιου χώρου που διεκδικεί στη Μεσόγειο και αποκόπτεται από τις αδελφές μουσουλμανικές χώρες Παλαιστίνη, Αίγυπτο και Λιβύη, στις οποίες είχε επενδύσει πολλά.

Να υπενθυμίσουμε ότι από αυτή τη στήλη είχαμε υποστηρίξει ότι η επιχείρηση Μαβί Μαρμαρά κάθε άλλο παρά ανθρωπιστική ήταν, αφού είχε ως στόχο το σπάσιμο του εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό αυτή να αποκτήσει ναυτική δραστηριότητα και να μπορεί να διεκδικήσει ΑΟΖ, μπλοκάροντας τη διαδικασία οριοθέτησης και εκμετάλλευσης της ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, που ήταν τότε σε εξέλιξη.

Επίσης, η πολιτική της Τουρκίας, με την οποία υποστήριζε τη δημιουργία ισλαμικών καθεστώτων στο Λιβύη και στην Αίγυπτο, με κυβερνήσεις τύπου ΑΚΡ, είχε ως στόχο την υιοθέτηση των θέσεων της Αγκυρας στο ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ στη Μεσόγειο, με σκοπό το αλά τούρκα μοίρασμα της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ των ισλαμικών χωρών, με αποκλεισμό της Κύπρου και περιορισμό της ελληνικής ΑΟΖ.

Να σημειώσουμε ότι κάτι τέτοιο θα είχε εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες όχι μόνο στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο, αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο, αλλά και στην αντίστοιχη διαδικασία στις δυτικές θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας.

Οι ΗΠΑ υποδεικνύουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα να αποφύγει μονομερείς ενέργειες στο «τρίγωνο της αβεβαιότητας» και να προχωρήσει πρώτα σε έρευνες και εκμετάλλευση στην περιοχή νοτίως της Κρήτης και στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται δυτικά της Πελοποννήσου και στα Ιόνια νησιά. Δηλαδή να προχωρήσει σε έρευνες και σε εκμετάλλευση στις λιγότερο αμφισβητούμενες περιοχές, μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για το «θερμό» τρίγωνο, που θα επηρεάσει και το Αιγαίο. Οσον αφορά τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης και του Ιονίου, σύμφωνα με την αποκαλυπτική και ομολογουμένως εξαιρετικής σημασίας έρευνα του αρθρογράφου Μανώλη Κοττάκη, που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «κυριακάτικης δημοκρατίας» της προηγούμενης Κυριακής, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο από τα κοιτάσματα των περιοχών αυτών θα διοχετεύονται με υποθαλάσσιους αγωγούς στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας!

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι, αφού έχει τεθεί ένα πλαίσιο ρύθμισης για τις προαναφερθείσες περιοχές, στις συζητήσεις στην Ουάσινγκτον θα τεθεί τουλάχιστον ως υπόθεση εργασίας το ζήτημα της οριοθέτησης του «τριγώνου της αβεβαιότητας», που κι εκεί, εξ όσων καταφέραμε να εκμαιεύσουμε, θα επιδιωχθεί το μοντέλο του Αιγαίου, δηλαδή συνεκμετάλλευση, χωρίς να τεθούν ζητήματα οριοθέτησης, στα οποία τυχαίως (;) δεν βρίσκεται λύση τα τελευταία 40 χρόνια που συνεχίζονται οι συνομιλίες με την Τουρκία, με τις ΗΠΑ να τηρούν ευμενή υπέρ της Τουρκίας ουδετερότητα.

Για να καταλήξουμε στην ανάλυσή μας, σε περίπτωση που προκριθεί η λύση του αγωγού μέσω Τουρκίας - Ανατολικής και Δυτικής Θράκης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη και η συνεκμετάλλευση του τριγώνου Κύπρου - Κρήτης - Καστελορίζου, άρα και του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δημιουργείται ένα πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα και η Κύπρος, λόγω μεγέθους αλλά και της κατάστασης επικρατεί στα δύο κράτη εξαιτίας της βαθύτατης και συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, που απειλεί τη συνοχή της κοινωνίας και τη λειτουργία των κρατικών οντοτήτων, θα έχουν ρόλο κομπάρσου, έναν ρόλο που θα περιθωριοποιείται προϊόντος του χρόνου.

Δεν συνηθίζουμε να κινδυνολογούμε, όμως τώρα είναι η ώρα και επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ να συνεγερθεί ο Ελληνισμός, αν όχι για να διεκδικήσει έναν νέο ρόλο στην υπό διαμόρφωση κατάσταση στην περιοχή, τουλάχιστον να διαφυλάξει τα κεκτημένα και να προστατέψει την Κύπρο και την Ελλάδα από τον όλεθρο και την καταστροφή, που θα είναι η νεο-οθωμανοποίησή τους.


Σάββας Καλεντερίδης
Δημοσιεύθηκε στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

8 σχόλια:

  1. "όμως τώρα είναι η ώρα και επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ να συνεγερθεί ο Ελληνισμός"

    Συγνώμη που ρωτώ αλλά πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Some are seeing themselves as new Fanariotes. No more needed to be said...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέ ακτίνες ποδηλάτου.Γιά όποιον κατάλαβε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταρχάς σε κάθε περίπτωση θα ήταν εγκληματικό σφάλμα για μια χώρα να εναποθέσει τη μεταφορά του αερίου μέσω μόνο μιας οδού και ειδικά όταν υπάρχουν οι δυνατότητες για τη μεταφορά μέσω δυο οδών. Κατά δεύτερον η πιθανότητα μεταφοράς μέρους των υδρογονανθράκων της Κύπρου και της Ελλάδος μέσω Τουρκίας, θα μπορούσε να είναι ένα καλό αντάλλαγμα ώστε η Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα πλήρως και το νησί να γυρίσει στο καθεστώς πριν την εισβολή και να πάψουν οι προτάσεις για αστείες λύσεις τύπου Ανάν, αλλά και για να αποσύρει οριστικά τις παράνομες αξιώσεις της όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και με την Ελλάδα και με την Τουρκία. Βέβαια ένα μέρος των υδρογονανθράκων θα μεταφέρεται μέσω Τουρκίας και ένα άλλο μέσω Κρήτης και αυτές οι δυο οδοί θα μπορούσαν να εξυπηρετούν και το Ισραήλ. Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα δυο παραπάνω, η αποδοχή πλήρων δικαιωμάτων θαλασσιών ζωνών στα Ελληνικά νησιά και η απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο, διαφορετικά θα πρέπει να απορριφθεί οποιαδήποτε μεταφορά μέσω Τουρκίας και να συνεχιστεί η μάχη σε όλα τα επίπεδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η hrs_gr
    μαγικές συνταγές δεν έχω, όμως μπορούμε να ξεκινήσουμε ως εξής.
    Αποδελτίωση του άρθρου και εξακρίβωση με κάθε μέσο που διαθέτουμε α τα πράγματα είναι έτσι.
    Αν είναι έτσι, φωτοτυπίες και χέρι χέρι να πάει σε όλον τον κόσμο.
    Μετά ενημέρωση των βουλευτών, από όλες τις κατευθύνσεις, για να πιέσουν κι αυτοί με την σειρά τους, να γίνει η σωστότερη επιλογή για τα συμφέροντα του Ελληνισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ ένα,ας το πούμε "λάθος" βρίσκω,και αυτό έχει να κάνει με τη διαχείριση των ισχυρών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

    Δεν θέλω να θεωρηθώ Ρωσόφιλος,αλλά καθαρά απο γεωπολιτικής άποψης θεωρώ ότι πέραν της Ουάσινγκτον θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να δραστηριοποιήσουμε και το Ρωσικό παράγοντα υπέρ μας,στο θέμα της ΑΟΖ.

    Ακόμη και με ανταλλάγματα άσχετα ως προς την ΑΟΖ.

    Εγώ πιστεύω ότι και η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιήσουν ΚΑΙ το Ρωσικό παράγοντα υπέρ τους.

    Γιατί αν δεν το κάνουμε,που ξέρετε,μπορεί να το κάνουν οι άλλοι.

    Κατά τα άλλα,το άρθρο με βρίσκει σύμφωνο,και αν αυτές οι απόψεις μπορέσουν να προωθηθούν αποτελεσματικά προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας,τότε ακόμη καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η νεο-οθωμανοποίηση της Ελλάδας, συμφέρει την Τουρκία και αυτή το επιδιώκει άλλωστε.
    Αλλον ποιόν συμφέρει ειδικά αυτό;
    Αμα την αφήσουν να το πετύχει, ας δοκιμάσουν μετά να την μαζέψουν που δεν θα μαζεύεται με τίποτα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστυχώς ο Ελληνισμός για να συσπειρωθεί και να παλέψει για τα δίκαια του, χρειάζεται ένα δυνατό σοκ, ένα δυνατό χαστούκι (οικονομικό ή και στρατιωτικό ταυτόχρονα με μορφή δυνατού θερμού επεισοδίου).Αυτό μόνο θα τον ξυπνήσει από τη κατάσταση νάρκωσης στην οποία βρίσκεται. Η πλειοψηφία παρακολουθεί τουρκικά σίριαλ και περιμένει...την ανάπτυξη.
    Δυστυχώς όμως κι αυτά να γίνουν δεν αρκούν πλέον.
    Υπάρχει όμως μια ελπίδα...οι Τούρκοι δεν αντιλαμβάνονται τα όρια και εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε "χωράφια" που δεν είναι δικά τους. Αυτή η αλαζονεία τους πηγάζει ότι με τον Ερντογάν στο τιμόνι της χώρας τους έχουν ανέβει "σκαλοπάτια" ισχύος. Μια νεοθωμανική νέα τάξη πράγμάτων στη περιοχή ισοδυναμεί με υποταγή(με τον έναν ή τον άλλο τρόπο) των δυο πιο επίφοβων αντιπάλων αυτού του "οράματος". Της Ελλάδος και του Ισραήλ. Των μόνων πραγματικά "δυτικών" κρατών στη περιοχή που προορίζεται να ναι το ενεργειακό πηγάδι της Ευρώπης.Για την Ελλάδα ισοδυναμεί(στο τέλος αυτής της πορείας) με αλλαγή συνόρων ενώ για το Ισραήλ ισοδυναμεί με "συμμαχία" υπό καθεστώς εξάρτησης από την "büyük" Τουρκία.
    Οι Τούρκοι μπορεί ως Ανατολίτες να είναι καλοί στα διπλωματικά παζάρια αλλά έχουν διαχρονικά μια μεγάλη αδυναμία: Όταν νιώθουν πραγματικά ισχυροί πολλές φορές δεν είναι(να το θέσω κομψά) "ευέλικτοι" και αυτό το έχουν πληρώσει στο παρελθόν. Το γεγονός ότι είναι τα κακομαθημένα παιδιά του ΝΑΤΟ(δηλ των ΗΠΑ μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας) λόγω της σημαντικής γεωστρατηγικής τους θέσης δεν αναιρεί το γεγονός ότι στη περιοχή εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν ευαίσθητες ισορροπίες. Ακόμα και εισβολή και η κατοχή της Κύπρου ουσιαστικά δεν τους ισχυροποίησε απλώς του έδωσε μια ψευδή αίσθηση κυριαρχίας τους για να χτυπάνε τα τύμπανα των "γενναίων μεχμετζίκ".Κολοκύθια(για να το πούμε γεωπονικά). Απλώς ήταν το εργαλείο που το 1974 συμπλήρωσε κάποιες ισορροπίες ώστε να διασφαλιστεί ο δυτικός έλεγχος και να "κλειδώσει" στα σίγουρα η περιοχή. Δεν τους έκανε κυρίαρχους της περιοχής όπως διαχρονικά επιθυμούν οι Τούρκοι. Ούτε πρόκειται τελικά(με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) να τους επιτραπεί αυτό το πράγμα.
    Όλα αυτά φυσικά έγιναν εις βάρος κάποιων χιλιάδων αθώων ψυχών. Δυτικά συμφέροντα εξυπηρέτησαν. Δυτικό χέρι τους ταΐζει ακόμη. Δυτικό χέρι τους έχει τοποθετήσει στη θέση που είναι στο τοπικό σύστημα. Το νεοθωμανικό τους "όραμα" σημαίνει αυτομάτως ότι θα διαταράξουν ευαίσθητες ισορροπίες. Πράγμα που συνεπάγεται πλήγμα και κατά των δυτικών συμφερόντων και άλλων συμφερόντων προς Καύκασο μεριά.
    Η εποχή των αυτοκρατοριών έχει παρέλθει. Κάποτε ήταν η αυτοκρατορία της περιοχής (αφού κατέλυσαν μια άλλη αυτοκρατορία). Μέχρι που βρέθηκε μια χούφτα γενναίων τρελών να ζητήσει Ελευθερία και να παλέψει γι' αυτή με ποτάμια αίματος, μέχρι να καταλάβει και η Δύση ότι αυτοί οι γενναίοι τρελοί πλην των εθνικών συμφερόντων θα εξυπηρετούσαν ουσιαστικά και δυτικά συμφέροντα. Η ύπαρξη του Ελληνισμού στη περιοχή δεν είναι μόνο αποτέλεσμα αγώνων, δεν είναι μόνο προσταγή του ανθρώπινου πολιτισμού και της ιστορίας αλλά είναι και διαχρονική προϋπόθεση για την ύπαρξη (ευαίσθητων) ισορροπιών και εξυπηρέτησης των δυτικών συμφερόντων. Αυτό οι Τούρκοι θα πρέπει να το καταλάβουν γιατί σκάβοντας(έστω και μεθοδικά) τον λάκκο του άλλου...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.