8/8/13

ΧΛΙΑΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΥΕΖΙΝΟΓΛΟΥ - «Κομμένα χέρια» και άλαλοι εκπρόσωποι

Ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου με το μικρόφωνο σε εκδήλωση στη Θράκη
Ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου με το μικρόφωνο σε εκδήλωση στη Θράκη
Χλιαρή ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος, από τη γενέτειρά του τη Ροδόπη, χαρακτήρισε τη Θράκη «κομμένο χέρι της Τουρκίας», και μάλιστα ενώπιον Ελλήνων μουσουλμάνων βουλευτών και παρουσία πολλών δημοσιογράφων από την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Οι προκλητικές δηλώσεις του Μ. Μουεζίνογλου έρχονται την ημέρα που ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα. Και σίγουρα στη συνάντηση θα συζητηθεί η πολιτική και οικονομική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου - κάτι που ίσως προκαλεί φόβους στην Τουρκία ότι μπορεί να χάσει την αμερικανική υποστήριξη.

Σε ραδιόφωνο

Ομως η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ ήταν ιδιαίτερα χλιαρή στις δηλώσεις Μουεζίνογλου. Δεν εκδόθηκε καμία επίσημη ανακοίνωση, αλλά έγινε μόνο μία δήλωση σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κυριάκο Γεροντόπουλο, ο οποίος ήταν υποχρεωμένος να απαντήσει, καθώς εκλέγεται στον Εβρο. «Δεν γνωρίζω και δεν θέλω να σχολιάσω όσα είπε ο κ. Μουεζίνογλου. Ομως ως Θρακιώτης θέλω να ξεκαθαρίσω πως την ελληνικότητα της Θράκης κανένας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Οσοι το κάνουν να ξέρουν πως οι Ελληνες είναι έτοιμοι να τους κόψουν το χέρι....» δήλωσε ο Κ. Γεροντόπουλος.

Ο Μ. Μουεζίνογλου γεννήθηκε το 1955 στην Κομοτηνή και το 1970 πήγε στην Τουρκία για σπουδές. Από ό,τι αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, το 1983 ζήτησε άσυλο από την Τουρκία περνώντας παράνομα τον Εβρο και το 1986 πήρε την τουρκική ιθαγένεια.

Οι διαδηλωτές

Μιλώντας σε Ελληνες μουσουλμάνους στη Ραγάδα Ροδόπης, τους διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα δίπλα τους. «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ με πολλούς φίλους μας δημοσιογράφους που έχουν έρθει από Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Οσο κι αν εδώ έχουμε ένα χέρι, ένα σκέλος κομμένο, την οδύνη αυτού του σκέλους την κλείνουμε στην καρδιά μας. Γι' αυτό βρισκόμαστε εδώ μαζί σας. Μην ανησυχείτε καθόλου, χθες ήμασταν εδώ, σήμερα είμαστε εδώ και αύριο θα είμαστε πάλι μαζί σας. Οπου αυτό το έθνος έχει κάποια παρουσία, όπου έχει ένα ιστορικό παρελθόν, θα βρισκόμαστε κι εμείς εκεί. Μακάρι να συνεχίζουμε την πορεία μας με ενότητα, ομοψυχία και εμπιστοσύνη. Εάν σήμερα βρισκόμαστε στη Ραγάδα και επιθυμούμε και αύριο να βρισκόμαστε, τότε χρειάζεται να στηρίξετε δύο χαρακτηριστικά σας: πρώτον, είμαστε μέλη του τουρκικού έθνους. Δεύτερον, είμαστε μουσουλμάνοι και μέλη της ισλαμικής κοινότητας. Αισθανόμαστε τιμή και περηφάνια που είμαστε Τούρκοι και μουσουλμάνοι», δήλωσε ο Μ. Μουεζίνογλου.

Τις δηλώσεις του παρακολούθησαν άπραγοι οι Ελληνες βουλευτές από τη Ροδόπη Αχμέτ Χατζηοσμάν (ΠΑΣΟΚ), Αϊχάν Καραγιουσούφ (ΣΥΡΙΖΑ) και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) από την Ξάνθη, και οι πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπη) και Τσετίν Μάντατζι (Ξάνθη).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

2 σχόλια:

  1. Δεν πρέπει κάποιος από την Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει τον "ψευτο"-σουλτάνο τηλέφωνο και να απαιτήσει την παύση του Υπουργού? Δεν πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος στον κύριο αυτό διά πάντως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΙΝΦΟΓΝΩΜΟΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΟ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟΙ ΧΩΡΙΣ ΝΤΟΥΦΕΚΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.