4/8/13

Η παγίδα στις ΗΠΑ

Την ερχόμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού στο οποίο το μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός δείχνουν να επενδύουν πολλά.

Θα ήταν παγίδα αν υπολογίσει -όπως ήδη κάνουν πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα στα χρόνια της πρωτοφανούς ελληνικής κρίσης- ότι οι Αμερικανοί μπορούν να εξελιχθούν σε εν δυνάμει απελευθερωτές της Ελλάδας από τα σύγχρονα γερμανικά δεσμά των Μνημονίων.

Το γεγονός ότι το ρόλο που είχαν επί της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ, λόγω της οικονομικής εξάρτησης και των ραγδαίων αλλαγών στην Ευρώπη, τον έχει αναλάβει τώρα η Γερμανία, δεν αλλάζει τις διαθέσεις τους έναντι της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Πρώτον, επειδή τα συμφέροντα των ΗΠΑ και η στρατηγική τους έναντι της Ευρώπης δεν πρόκειται να οδηγήσουν στο ορατό μέλλον σε σύγκρουση με την πιο ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα που είναι η Γερμανία. Τουλάχιστον όχι για χάρη της Ελλάδας.

Δεύτερον, επειδή η ρεαλιστική επιδίωξη των ΗΠΑ είναι να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μεταφοράς της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης στην αμερικανική οικονομία -με τις άλλες ισχυρές οικονομίες του πλανήτη, όπως η Κίνα, να παραμονεύουν- και όχι να υπερασπιστούν τον δοκιμαζόμενο και αδύναμο ευρωπαϊκό Νότο, άρα και την Ελλάδα, έναντι της ισχυρής Γερμανίας.

Τρίτον, επειδή, αν όντως, οι ΗΠΑ στόχευαν στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού Νότου και σε ουσιαστική αντιπαράθεση με τη Γερμανία, τότε δεν θα κατηύθυναν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τον τρόπο που το κατευθύνουν εδώ και τριάμισι χρόνια, που εισήλθε στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβά τη σχέση εξάρτησης με τις ΗΠΑ και την αδυναμία τής πολιτικής της ηγεσίας, διαχρονικά, να διεκδικήσει -αν όχι ισόνομη, λόγω μεγεθών- μία αξιοπρεπή σχέση με τους Αμερικανούς.

Οι Ελληνες πολιτικοί ηγέτες είτε αντιμετωπίστηκαν απαξιωτικά είτε παραπλανήθηκαν είτε κινήθηκαν σε καθεστώς λυκοφιλίας είτε ενόχλησαν τις ΗΠΑ.

Σε κανένα χρονικό σημείο της νεότερης πολιτικής ιστορίας δεν αξιοποίησαν επαρκώς το πλεονέκτημα που δίνει στην Ελλάδα η γεωστρατηγική της θέση, όπως το έκαναν έναντι των Αμερικανών η Τουρκία ή το Ισραήλ. Μήπως είναι καιρός;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

5 σχόλια:

  1. "Οι Ελληνες πολιτικοί ηγέτες είτε αντιμετωπίστηκαν απαξιωτικά είτε παραπλανήθηκαν είτε κινήθηκαν σε καθεστώς λυκοφιλίας είτε ενόχλησαν τις ΗΠΑ. "

    I would like someone to share with me Samaras' agenda or the agenda of any Greek Prime-Minister who had visited Washington DC in the last 15 years. You will not be able to, because we never had one.

    Let's be realistic; if a photo is what you want, a photo you will get.

    The 2nd in command in Bush's administration has told me that they never knew what Greece wanted, what are our red lines and where the Greek foreign policy stands in general.

    The same lack of strategy is evident in our policies with Turkey.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Poly Pravdanet mou myrizei to arthro tis eluterotypias? As mporousame na rotisoume ton Makario poses fores oi Amerikanoi tou Zitisane vaseis ??Kalos O antiamerikanismos alla o polys kantantai autoaunanismos.....
    Filoi den yprxoune alla symferonta alla stin eleutherotypia zoune akoma sto 1917 Soviet me Nautika..

    Ellinas
    (X)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. to arthro kala ta leei. Alla otan exeis mia kyvernisi pou eksipiretei ta germanika symferonta pos tha miliseis ston ameriklano re??doulevomaste?? ela obama eimai karpazoeispraxtoras tou germanou alla irtha na sou kano ligo to diskolo diekdikontas . ante kai sta dose ... re tha paei kai tha ta dosei sto germano. alla de tha to kanei giati tha traviksei aftaki o germanos,oute kab tha milisei. paei na tou pei to maio ekloges

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΓΕΤΕΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΗΓΕΤΗΣ.
    ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΜΑΣΩΝΟΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΠΟΥ Η ΜΟΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΟΧΙ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.