28/8/13

Δραματική έκκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για ενότητα και αυτοσυγκράτηση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας

Την επείγουσα ανάγκη για διπλωματική λύση στο θέμα της Συρίας τόνισε για άλλη μια φορά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να δράσει ενωμένα, την ώρα που κάποιες χώρες της Δύσης πιέζουν για στρατιωτική επέμβαση στη Δαμασκό. Επίσης ζήτησε από τα μέλη να δώσουν κι άλλο χρόνο στις έρευνες της ομάδας εμπειρογνωμόμων στη Συρία. 
«Πρέπει να αναζητήσουμε όλους τους τρόπους για πιέσουμε τις εμπλεκόμενες πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»  δήλωσε ο Μπαν Κι μΟυν σε σημερινή ομιλία του στο Παλάτι της Ειρήνης, εκεί όπου εδρεύει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση του διχασμένου Συμβουλίου Ασφαλείας μεταξύ διπλωματικής διευθέτησης και στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία τόνισε πως «το Σώμα του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένο με την διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, δεν μπορεί να απέχει από τυχόν απόφαση στρατιωτικής παρέμβασης σε κάποιο κράτος. Τα μέλη του Συμβουλίου  Ασφαλείας πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουν και να δράσουν από κοινού στο όνομα της ειρήνης».
Επίσης ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Συρία, προκειμένου να ερευνήσει τις καταγγελίες για την αιματηρή επίθεση με χημικά όπλα, την περασμένη εβδομάδα.
Η Βρετανία έχει ήδη αποφασίσει
Στο μεταξύ η Βρετανία θα υποβάλει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τις επιθέσεις με χημικά όπλα του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και εγκρίνει τη λήψη «απαραίτητων μέτρων» για να προστατευθούν οι άμαχοι από αυτά, όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Η Βρετανία έχει σχεδιάσει μια απόφαση με την οποία καταδικάζεται η επίθεση με χημικά όπλα από τον Άσαντ και εγκρίνονται τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν οι άμαχοι» έγραψε ο Κάμερον στον λογαριασμό του στο Twitter, συμπληρώνοντας πως είναι μια ευκαιρία για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταθεί στο ύψος των ευθυνών του έναντι της Συρίας.
Την απαραίτητη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για οποιαδήποτε στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στη Συρία επεσήμανε σήμερα και ο διεθνής απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Δαμασκό  Λακχντάρ Βραχίμι. «Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι σαφέστατο: Κάθε στρατιωτική δράση θα πρέπει να λαμβάνεται μετά από ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που προβλήθηκε από την τηλεόραση Rossiya 24.

Πηγή - Φωτο: RIA Novosti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.