6/8/13

Το «Ελεύθερο Κουρδιστάν», θα έπρεπε να είναι η επόμενη ιδεολογική μάχη του Ισραήλ ...

Amri Sousse – JSSNews (Ισραήλ)                   (μτφ. Κριστιάν)
Μου δόθηκε ήδη την ευκαιρία να τονίσω ότι το σημερινό χάος στο Λεβάντε θα μπορούσε να δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για να διευκολυνθεί το κουρδική όνειρο χιλιετίας, για μια χώρα που θα ήταν δική τους, μια χώρα που ποτέ δεν είχαν. Αρκετές πρόσφατες εξελίξεις πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση ...

Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία έδιωξαν τους αντάρτες της Τζιχάντ στη διάρκεια μια οργανωμένης μάχης. Ως αποτέλεσμα, φαίνεται να διαθέτουν σήμερα τον πλήρη έλεγχο της μοναδικής περιοχής παραγωγής πετρελαίου της χώρας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν προειδοποίησε τους Κούρδους της Συρίας να μην συνάπτουν σχέσεις με τους Τούρκους ομολόγους τους. Ο Ερντογάν, αφού έχασε την υποστήριξη των κοσμικών στοιχείων της τουρκικής κοινωνίας, τους Αλεβίτες και τους Γκιουλενιστές, δεν θέλει με τίποτα να χάσει τη προσπάθειά του να δημιουργήσει μια ρύθμιση για τον τερματισμό της εξέγερσης των Κούρδων στο νότιο τμήμα της χώρας του.

Και προπαντός, οι Κούρδοι ηγέτες της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν, συναντήθηκαν πρόσφατα για να συζητήσουν τη περιφερική συνεργασία και τον συντονισμός τους. Ήταν πρώτη φορά που μια τέτοια συνάντηση έλαβε χώρα επίσημα. Για τους Ιρανούς, τον Καμενεΐ και τους μουλάδες, η συνάντηση αυτή προκάλεσε μεγάλη ανησυχία.

Για το Ισραήλ, η εξέλιξη αυτή υποσχέται μόνο θετικά αποτελέσματα. 
Οι Κούρδοι είναι μουσουλμάνοι, αλλά δεν είναι Άραβες, και έχουν άριστες ανεπίσημες σχέσεις με το Ισραήλ.

Υπάρχει κάτι που το Ισραήλ μπορεί και πρέπει να κάνει για να ενθαρρύνει αυτή την εξέλιξη;
Βεβαίως, άτυπες επαφές θα έπρεπε να συνεχιστούν καθώς και πρέπει να γίνουν εμπορικές και τεχνολογικές προσφορές υποστήριξης, αν δεν έχουν ήδη γίνει.

Οποιοδήποτε ανεξάρτητο Κουρδιστάν θα είναι χερσαίος θύλακας. Η χρήση του ισραηλινού λιμανιού της Χάιφα θα ήταν μεγάλης αξίας για μια τέτοια οντότητα, ενώ σήμερα έχουν πρόσβαση μόνο στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω ενός ιορδανικού λιμανιού.

Υπάρχουν τόσες πολλές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην περιοχή, λόγω της εκτεταμένης αστάθειας, και είναι πραγματικά ντροπή που χάνουμε τον καιρό μας με τις πλαστές ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, στο βαθμό που ο Αμπάς δεν πρόκειται να κάνει τίποτα για να υπογράψει με το Ισραήλ. 
Εξάλλου, ίσως τελικά θα λύσουν επίσημα αυτό το πρόβλημα με την άρνηση τους να διαπραγματευτούν πραγματικά.

Ινσαλάχ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.