5/8/13

Συνωμοσίες (στο ΠΑΣΟΚ) υπό... σκιάν!

Αν και Αύγουστος, στο ΠΑΣΟΚ (για την ακρίβεια, στον ευρύτερο χώρο που κάλυπτε παλαιότερα το ημιθανές σήμερα κόμμα) οι συνωμοσίες δίνουν και παίρνουν. Μπορεί και η εκλογική βάση του να έχει συρρικνωθεί ανεπανόρθωτα, αλλά τα στελέχη του -και μάλιστα αρκετά από εκείνα που προέρχονται από το «βαθύ» παρελθόν του-, που αποχωρούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, επιχειρούν να δρομολογήσουν από τον Σεπτέμβριο εξελίξεις.


Ετσι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και έχει καταφέρει εν μέρει να «κουρέψει» το ΠΑΣΟΚ και να το φέρει στα μέτρα του, εντούτοις οι επιθέσεις που θα αντιμετωπίσει από πρώην «συντρόφους» του αναμένονται ισχυρές. Αρκετοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι μετά τις διακοπές θα κάνουν την εμφάνισή τους διάφορες νέες πολιτικές κινήσεις με στόχο να «εκφράσουν» τμήματα του παλαιού «μεγάλου ΠΑΣΟΚ», που την τελευταία διετία είτε μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα απογοητεύτηκαν, είτε παραμένουν μετέωρα.

Ενα ερώτημα που τίθεται στις «συνάξεις υπό σκιάν» είναι βέβαια κατά πόσον τα πρόσωπα που φέρονται ότι ετοιμάζουν τα σχετικά εγχειρήματα έχουν την αποδοχή και την επιρροή για να φέρουν και τα ανάλογα αποτελέσματα. Η εκδοχή που αναπτύσσεται ως απάντηση είναι ότι σε αυτήν τη φάση θα δημιουργηθούν απλώς διάφορες μικρές «συνιστώσες», οι οποίες στην πορεία, ανάλογα με τις εξελίξεις και τους πρωταγωνιστές, μπορούν να συνεργαστούν και να συνυπάρξουν υπό την καθοδήγηση ενός νέου «ηγέτη», που όμως δεν έχει βρεθεί ακόμη.

Ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται να μη μετέχει σε αυτές τις διεργασίες, συνεχίζοντας τις μακρές και προκλητικές -όπως κάθε χρόνο- διακοπές του στα νησιά. Αλλωστε αυτήν την εποχή δεν θέλει να έρθει σε ανοιχτή ρήξη με τον Ευ. Βενιζέλο λόγω των πολλών ανοιχτών μετώπων που έχει. Για όσους τον γνωρίζουν όμως καλά, είναι βέβαιο ότι βλέπει με «κρυφή ικανοποίηση» αυτήν την κινητικότητα, διότι μπορεί να του επιτρέψει μελλοντικά, όπως πιστεύει, να έχει εν δυνάμει κάποιον ρόλο. Πάντως οι πρωταγωνιστές των «θερινών συνωμοσιών» διαβεβαιώνουν ότι -αν και σημαδεύτηκαν ως «παπανδρεϊκοί»- δεν διατηρούν πλέον επαφές μαζί του και δεν δρατηριοποιούνται εξ ονόματός του.

Ηδη ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και ο Στέφανος Τζουμάκας, που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, έχουν κάνει σαφή την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν νέους πολιτικούς φορείς. Τον κ. Παναγιωτακόπουλο ακολούθησαν μέχρι τώρα και αρκετά στελέχη από όλη την Ελλάδα με αναφορές στην «3η Σεπτέμβρη», ενώ η Αριστερή Πρωτοβουλία, της οποίας ηγείται, ετοιμάζει τον μετασχηματισμό της από τάση μέχρι τώρα του ΠΑΣΟΚ σε αυτόνομη πολιτική κίνηση. Ο κ. Τζουμάκας, με σαφώς μικρότερη οργανωτική επιρροή, από την πλευρά του εξέδωσε ιδρυτική διακήρυξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως το ονομάζει, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «αποτελεί ένα μεταλλαγμένο μόρφωμα, ως προς τις προοδευτικές αξίες και αρχές, μια εκφυλισμένη και μεταμορφωμένη νομενκλατούρα με ιδιοτελείς και προσωπικές επιδιώξεις, που ουδεμία σχέση έχουν με ένα ιστορικό προοδευτικό κόμμα, όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ των αξιών και των αγώνων, με ουσιαστική προσφορά στον τόπο».


Τα «ιστορικά» στελέχη

Στους διαδρόμους πολλά συζητιούνται και για τον ρόλο που μπορεί να παίξουν και «ιστορικά» στελέχη, όπως οι Δημήτρης Ρέππας και Κώστας Λαλιώτης. Για τον κ. Ρέππα, που παραμένει εδώ και ένα χρόνο «σιωπηλός», ορισμένοι λένε ότι ίσως επιχειρήσει να διαδραματίσει τον ρόλο έστω ενός μεταβατικού επικεφαλής των διάσπαρτων «σοσιαλιστικών» κινήσεων και ομάδων. Ακόμη πιο σιωπηλός παραμένει ο κ. Λαλιώτης, για τον οποίο άσπονδοι φίλοι του λένε πάντως ότι μπορεί να μην εμφανιστεί ο ίδιος στο προσκήνιο, αλλά το τελευταίο διάστημα συμμετέχει σε συζητήσεις και σκέφτεται πολύ σοβαρά να «υποστηρίξει» τέτοιας μορφής κινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι ζυμώσεις φαίνεται ότι επεκτείνονται και σε στελέχη ή βουλευτές που παραμένουν ακόμη εντός ΠΑΣΟΚ ή σε άλλους, όπως η Λούκα Κατσέλη αλλά και ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος φέρεται ότι ενδιαφέρεται και αυτός να παίξει πάλι πιο ενεργό ρόλο.

δημοκατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.