5/8/13

Στον… χορό του Μνημονίου η Κύπρος

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Anafotia-Anastasiadis01-05august2013Χωρίς να παραγράφονται τα τραγικά λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, που έσυρε την οικονομία στον γκρεμό, για να την αποτελειώσει η κ. Μέρκελ και η παρέα της θέτοντας υπό άνευ προηγουμένου εκβιασμό στον σημερινό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας -ο τελευταίος δυστυχώς δεν άντεξε στις Βρυξέλλες και παραδόθηκε- πρέπει να παραδεχθούμε ότι το αποτέλεσμα της επιθεώρησης της Τρόικας δεν ήταν μεν άριστο, αλλά έδωσε σχετικά καλό βαθμό στην κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη.

Αυτό είναι ένα γεγονός και η μικροπολιτική δεν έχει θέση… Αποδεικνύει πάνω απ’ όλα, πως η σκληρή δουλειά επιβραβεύεται, αλλά αναδεικνύει και κάτι άλλο, που είναι το πλέον σημαντικό για τους ειδικούς: όχι ακριβώς ότι μπορούμε να ζήσουμε με λιγότερα, όπως εκστομίζουν μερικοί πολιτικοί, που η λιτότητα δεν τους αγγίζει, και οι οποίοι διατηρούν όλα τα ακριβά τους προνόμια. Αλλά ότι το συγύρισμα ενός κράτους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία των λαών, αλλά και για να παραμείνει η κάθε χώρα ανεξάρτητη, και να μην εκβιάζεται.

Ως γνωστόν μετά την υπογραφή του Μνημονίου, η Κύπρος έχει νέους αφέντες, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορούν να εκβιάζουν τους ηγέτες της. Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια, την οποία δεν μπορεί να νικήσει καμία μαύρη προπαγάνδα. Ο κυβερνήτης του νησιού είναι ο εντολοδόχος της ΕΚΤ, Πανίκος Δημητριάδης.

Αν ρίξετε μία ματιά στις άλλες χώρες, που δανείστηκαν πριν την Κύπρο από τον μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε. εύκολα θα διακρίνετε ότι οι ηγέτες δεν μπορούν να λάβουν την παραμικρή απόφαση χωρίς να ερωτήσουν τους εκπροσώπους των δανειστών. Γι’ αυτό, αφού μπήκαμε στον …χορό του Μνημονίου, αναγκαστικά πρέπει να χορέψουμε. Διότι το μείζον θέμα για την Κύπρο και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου ήταν να αποφύγουν τα Μνημόνια κάτι που δεν κατέστη δυνατόν, διότι οι πολιτικοί που γονάτισαν τα κράτη τους, δεν είχαν το σθένος να πουν όχι και να αναζητήσουν άλλες λύσεις.

Μοιραία, οδήγησαν τις χώρες τους στον σκληρό αυτό μηχανισμό και τις «αλυσόδεσαν» στο άρμα της Γερμανίας, η οποία κατέστη ισχυρότατη ελέγχοντας απόλυτα την ενωμένη Ευρώπη. Τα καλά λόγια της κ. Βελκουλέσκου, η οποία δυστυχώς γνωρίζει τι της σέρνουν οι συνομιλητές της στη Λευκωσία, ακολούθησαν σκληρές προειδοποιήσεις που ανάγκασαν τον νεαρό υπουργό Οικονομικών να κατεβάσει τους τόνους και να αποφύγει κάθε πανηγυρισμό. Δεν είμαστε για τέτοια, και ο κ. Γεωργιάδης που έχει την ατυχία να διαπραγματεύεται με τους επικεφαλής της Τρόικας γνωρίζει ότι δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα να τραβά το σχοινί. Δεν είναι μόνο ότι θα κοπεί, αφού τα χέρια του δεν είναι στιβαρά, αλλά γνωρίζει ότι θα πέσει μαζί του και η Κύπρος.

Στο σημείο που έχουν οδηγήσει τα πράγματα οι πολιτικοί -βασικά η προηγούμενη κυβέρνηση- με τη συνδρομή και των τραπεζιτών, η Κύπρος έχει μόνο μία επιλογή: να τηρήσει απαρέγκλιτα το Πρόγραμμα, να υλοποιήσει όλες τις υποσχέσεις που έδωσε στους δανειστές και να εφαρμόσει κατά γράμμα τα χρονοδιαγράμματα ελπίζοντας να εγκαταλείψει μία ώρα γρηγορότερα τη μέγκενη του μηχανισμού του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Πρέπει να αποφύγει τα λάθη της κυβέρνησης Παπανδρέου, που για 18 σχεδόν μήνες προσπαθούσε να ξεγελάσει τους δανειστές. Διότι αν εφάρμοζε το Πρόγραμμα, τώρα θα μιλούσαμε για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Στους διαδρόμους του ΔΝΤ μπορεί να ακούσει κανείς πολλά και διάφορα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν παρατηρήσει ότι διορίζονται «ημέτεροι» από το παράθυρο και ότι η νοοτροπία για τον χειρισμό κρατικών συμβολαίων δεν έχει αλλάξει.

Πρέπει να το προσέξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διότι αυτός θα αντιμετωπίσει την οργή της κ. Μέρκελ και της κ. Λαγκάρντ. Οπως συνέβη τον Νοέμβριο του 2011 στον κ. Παπανδρέου τον οποίο οδήγησαν σε οδυνηρη παραίτηση στις Κάννες και έναν πολιτικό εξευτελισμό από τον οποίο δεν θα συνέλθει ποτέ…

Τα συντάγματα είναι κουρελόχαρτα για τους δανειστές και ο κ. Αναστασιάδης έχει ζήσει την «εμπειρία» στα Γιούρογκρουπ του περασμένου Μαρτίου. Ας σταματήσει τις εξυπνοβλακείες των υπουργών και των βουλευτών του, διότι η Τρόικα έχει μάτια και αφτιά στην Κύπρο… Τον Τσοχατζόπουλο, τον Λαυρεντιάδη, τον Ρέστη και άλλους η Τρόικα τους έστειλε στη φυλακή.

Read more: http://mignatiou.com/?p=10804#ixzz2b55NJiuq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.