10/8/13

Άλλο ένα ταξίδι-ορόσημο στην Ουάσιγκτον: Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κύπρου στο προσκήνιο!

Ορόσημο για τον ενεργειακό διάλογο η επίσκεψη Λακκοτρύπη 
Σύντομα στην Ουάσινγκτον ο υπ. Εμπορίου Ορόσημο για τον ενεργειακό διάλογο η επίσκεψη Λακκοτρύπη
Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης
Λευκωσία: Η επίσκεψη του Γιώργου Λακκοτρύπη στην Ουάσινγκτον το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου αποτελεί ορόσημο στον διάλογο μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών στα θέματα ενέργειας. Οι δύο χώρες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου στις ΗΠΑ, καθώς θα συζητηθούν μια σειρά ζητημάτων τα οποία έχουν να κάνουν με την εξόρυξη αλλά και την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της περιοχής όχι μόνο εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και στο Ισραήλ.
Σχολιάζοντας το αμερικανικό ενδιαφέρον σ’ ό,τι αφορά στα ενεργειακά θέματα, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τη συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδα ως άξονα σταθερότητας. Με δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον από πλευράς Αμερικανών το βλέπουμε εδώ και αρκετούς μήνες. Σ’ ό,τι αφορά στο μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν Κύπρος-Ισραήλ-Ελλάδα, ο υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε πως μέσω αυτής της συμφωνίας μπαίνει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, ανεξαρτήτως του ποιος θα βρίσκεται στη διακυβέρνηση.

Το ΑΚΕΛ προχώρησε χθες σε ανακοίνωση χαιρετίζοντας το μνημόνιο που υπέγραψε η Κύπρος μαζί με το Ισραήλ και την Ελλάδα, αφήνοντας τον ΔΗΣΥ ως την μόνη πολιτική δύναμη που δεν έκανε οποιοδήποτε σχόλιο. Στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ στέκεται ιδιαίτερα στα όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των τριών χωρών τον περασμένο Νοέμβρη και υπογραμμίζει πως «ανάλογες προσπάθειες έγιναν και πρέπει να συνεχιστούν και με τις άλλες χώρες στην περιοχή».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου εκείνο που χρειάζεται, πέραν από τις διακηρύξεις, είναι να προχωρήσουμε στα αποφασιστικά βήματα για την υλοποίησή του.

Ήδη με τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου, αναφέρει το ΑΚΕΛ, τα τρία υπουργεία είχαν αποφασίσει την ίδρυση τεχνικών επιτροπών οι οποίες σε συνεργασία με τις εταιρείες ηλεκτρισμού θα μεριμνούσαν για την προώθηση και υλοποίηση του έργου. Τέλος, υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία για τη δημιουργία κοινών ενεργειακών υποδομών στα θέματα του φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ, ο διεθνής αναλυτής θεμάτων ενέργειας Κρίστοφερ Κόουτς, δήλωσε πως θα είναι αμοιβαία ωφέλιμη η αποδοχή από την πλευρά του Ισραήλ της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη για εξαγωγή ισραηλινού αερίου μέσω της κυπριακής μονάδας υγροποιημένου αερίου.

Όπως εξήγησε, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, «για το Ισραήλ μια τέτοια κίνηση θα επιτρέψει την εξαγωγή αερίου μέσω μιας σχετικά σταθερής από πολιτική άποψη χώρας με τη στήριξη της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι παράλληλα η ισραηλινή Κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προσαρμόζει το πολύτιμο προϊόν της έναντι της ζήτησης πιο εύκολα εάν αποδεχθεί την κυπριακή πρόταση, παρά εάν επιλέξει τη λύση αγωγών προς την ευρωπαϊκή ή ασιατική αγορά. Από την άλλη πλευρά, για την Κύπρο η συνεργασία με το Ισραήλ σε αυτό το μέτωπο θα αποτελέσει ψήφο εμπιστοσύνης στα ενεργειακά της σχέδια, σχολίασε ο κ. Κόουτς.

Πρόσθεσε ότι μια τέτοια ψήφος εμπιστοσύνης είναι μάλλον απαραίτητη, αν η Κύπρος θέλει να επεκτείνει τις ενεργειακές της εγκαταστάσεις στο μέλλον πέραν της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.