7/8/13

Αύριο η Υπογραφή Μνημονίου Ενεργειακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Αύριο, και ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Μανιάτης μαζί με τον Κύπριο και τον Ισραηλινό ομόλογό του θα υπογράφει μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα τις δύο χώρες. Η υπογραφή έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία το Τελ Αβίβ δέχεται πιέσεις, ώστε το φυσικό αέριο που παράγει να μην περάσει από Κύπρο και Ελλάδα, αλλά μέσω Τουρκίας.

Ειδικότερα, το μνημόνιο συνεργασίας θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Λευκωσία, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κϋπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ Silvan Shalom, ενώ το κείμενο θα συμπληρώνεται από κοινή διακήρυξη των τριών υπουργών για το υποβρύχιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το Μνημόνιο περιλαμβάνει συνεργασία των τριών χωρών σε ενεργειακά ζητήματα, όπως υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη ΑΠΕ και φυσικών πόρων, αλλά και σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και διαχείρισης υδάτινων πόρων. Οι υπουργοί των τριών χωρών Οι τρεις υπουργοί θα έχουν διήμερη συνάντηση εργασίας από σήμερα μέχρι και αύριο, Πέμπτη, ημέρα υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας.

Την ίδια στιγμή, ΕΕ και ΗΠΑ ασκούν υπόγειες πιέσεις ώστε το φυσικό αέριο του Ισραήλ (αλλά και της Κύπρου) να διοχετευθεί μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη, λύση που προβάλλουν όχι μόνο ως οικονομικότερη, αλλά και συνδέουν και με την επίλυση του Κυπριακού. Ωστόσο, κάτι τέτοιο συναντά την κάθετη αντίθεση της Λευκωσίας, ενώ και το Ισραήλ κρατά επιφυλακτική στάση, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα αυξήσει υπέρμετρα την ενεργειακή εξάρτησή του από την Τουρκία.

Σε πρώτη φάση, τουλάχιστον, οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα γίνουν μέσω τερματικού LNG, που έχει συμφωνηθεί να κατασκευαστεί στο Βασιλικό της Κύπρου, αν και η ισραηλινή κυβέρνηση θα επιθυμούσε να υπάρχει σταθμός LNG και στο Ισραήλ.
Ωστόσο, ενδεικτικό της ισραηλινής αμφιθυμίας θεωρείται το ότι χθες η ισραηλινή Delek Group έκανε γνωστό πως εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ιορδανία και πιθανώς προς την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή.
Πιο αναλυτικά, η Delek προχώρησε σε μια οικονομική συμφωνία, αυξάνοντας την συμμετοχή της στη θυγατρική Delek Energy Systems στο 100% και σε αυτά τα πλαίσια προχώρησε σε διευκρινίσεις όσον αφορά τον ρόλο της στο φυσικό αέριο.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Delek και η Noble Energy, με την οποία συνεργάζεται στα ισραηλινά κοιτάσματα και στο Οικόπεδο 12 της Κύπρου, έχουν στείλει αντιπροσωπεία στην Λευκωσία, προκειμένου να παρουσιάσουν πρόταση για τον σταθμό υγροποίησης στο Βασιλικό.
Αναφορικά με το καλώδιο διασύνδεσης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, οι υπουργοί των τριών χωρών θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη με την οποία θα δηλώνουν την υποστήριξή τους στο έργο «Eurasia Ιnterconnector», το οποίο υλοποιείται με τη συμμετοχή της ΔΕΗ Quantum που έχει έδρα την Κύπρο και ισραηλινών εταιρειών.
Όπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, το «EuroAsia Interconnector», το οποίο διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2000 MW μέσω της πόντισης σχετικού ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών, πριν λίγες μέρες εντάχθηκε στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από συντονισμένες ενέργειες Ελλάδος και Κύπρου.
Το συνολικό κόστος κατασκευής του καλωδίου υπολογίζεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ και θα μεταφέρει ηλεκτρισμό που θα παράγεται από νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου που θα κατασκευαστούν στην Κύπρο. Αρχικά, η έναρξη κατασκευής ετοποθετείτο εντός του 2013 και η ολοκλήρωσή της το 2016. Κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία ο κ. Μανιάτης θα έχει επίσης διμερείς συνομιλίες με τους Κύπριους ομολόγους του Γιώργο Λακκοτρύπη και Νίκο Κουγιάλη για την πορεία των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και την πορεία των ερευνών στον ελληνικό χερσαίο και θαλάσσιο χώρο.

ENERGIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.