4/8/13

Αντ. Σαμαράς: Δε θέλω εκλογές, αλλά ούτε εκβιάζομαι

Την επιθυμία του για εξάντληση της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης επανέλαβε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στα Νέα, σημειώνοντας πως δεν θα επιδιώξει εκλογές. Ξεκαθάρισε όμως πως δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί οποιονδήποτε εκβιασμό από οποιαδήποτε συμφέροντα.

«Πρόωρες εκλογές ούτε θέλω ούτε πρόκειται να επιδιώξω! Ωστόσο, το ότι δεν θέλω εκλογές δεν σημαίνει ότι θα ήμουν διατεθειμένος να δεχθώ οποιονδήποτε εκβιασμό από οποιαδήποτε συμφέροντα! Διότι αν αντιληφθώ εκβιασμούς ή άλλου είδους πιέσεις, τότε προφανώς άλλοι θα έχουν τις ευθύνες για ό,τι συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Να το πω αλλιώς», πρόσθεσε, «εγώ θέλω σταθερότητα και εξάντληση τετραετίας για το καλό του τόπου. Αλλά έχω και τα μάτια μου ανοιχτά».
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ειλικρινή και εποικοδομητική τη συνεργασία του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ επέκρινε τον Φώτη Κουβέλη για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί σχεδίου πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο που πέρασε.
Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι παραμένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ , «αν και με κάποιες δηλώσεις του τελευταία αδίκησε τον εαυτό του. Οπως, για παράδειγμα, όταν δήλωνε τις προάλλες ότι δήθεν... σχεδίαζα εκλογές τον περασμένο Ιούνιο».
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί λέει τέτοια πράγματα. Ιδιαίτερα όταν γνωρίζει ότι δεν είναι αλήθεια», συμπλήρωσε.
«Δε θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα»
Ερωτηθείς σχετικά με τις εκτιμήσεις για δημοσιονομικό κενό τη διετία 2014 - 2015, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για προβλέψεις που εξαρτώνται από υποθέσεις εργασίας.
«Συνήθως τα μεγέθη στα οποία καταλήγουν είναι πολύ μικρότερα από αυτά που ξεκινούν. Και έπειτα από κάποιες διορθωτικές κινήσεις εξαλείφονται», συνέχισε και εμφανίστηκε βέβαιος πως «δεν θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα».
Οι προκλήσεις της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση
Όσον αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «αν πετύχει το πείραμα, και εφόσον επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, θα ζητήσουμε και άλλες μειώσεις φόρων. Αν δεν πετύχει το πείραμα, απομακρύνεται ο στόχος μείωσης της φορολογίας».
«Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί μια βελτίωση. Και μπορούμε να καταφέρουμε πολύ μεγαλύτερη βελτίωση. Αλλά αυτό εξαρτάται από τους πολίτες. Οποιος κλέβει το κράτος, δεν κλέβει την κυβέρνηση. Κλέβει τον διπλανό του! Και τα παιδιά του... Τόσο απλά», πρόσθεσε.
«Υπέρ του "ξεκαθαρίσματος στο Δημόσιο η κοινωνία, αντιδρούν μόνο οι βολεμένοι»
Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης για ένταξη στο καθεστώς διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, τονίζοντας ότι στις δημοσκοπήσεις «οι πολίτες δηλώνουν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του "ξεκαθαρίσματος" στο Δημόσιο.
Όπως είπε, «σε μια χώρα που βούλιαζε στα ελλείμματα και διέθετε έναν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα, τελικά θα θέσουμε σε διαθεσιμότητα το 3,5% του συνολικού προσωπικού του δημοσίου, για αυτό συζητάμε».
Εξήγησε επ'αυτού ότι από το 3,5% μόνο το 2% θα απομακρυνθεί τελικά και θα αντικατασταθεί από νέους υπαλλήλους αξιοκρατικά σε θέσεις που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες όπως για παράδειγμα σε νοσοκομεία ή ΚΕΠ.
«Σήμερα αντιδρούν κυρίως οι βολεμένοι. Και όσοι κερδοσκοπούν πάνω στις αντιστάσεις των βολεμένων. Αλλά η κοινωνία είναι εναντίον τους», συνέχισε ο κ. Σαμαράς.
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν πείθει κανέναν
«Στη συνέντευξη του κ. Σαμαρά αποτυπώνεται η απεγνωσμένη προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία», παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει, «δεν πείθει κανένα και, το κυριότερο, δεν μπορεί άλλο να εκβιάζει τους πολίτες».
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «ο χρόνος τους λιγοστεύει και ο αδιάκοπος αγώνας της κοινωνίας δεν θα επιτρέψει στον κ. Σαμαρά και την κυβέρνησή του να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο».
Άμεσα ήρθε η απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος δήλωσε πως «ο κύριος Τσίπρας εύχεται και προσεύχεται για την καταστροφή της χώρας».
«Ο Πρωθυπουργός», πρόσθεσε, «εργάζεται και προσπαθεί για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση».
ΔΗΜΑΡ: Αναγκαία η πολιτική σταθερότητα, αλλά όχι υπό την απειλή εκλογών
«Η πολιτική σταθερότητα είναι αναγκαία. Δεν θα προκύψει όμως με διαρκή υποχώρηση σε αποδεδειγμένα λανθασμένες απαιτήσεις της τρόικα. Ούτε με την απειλή ότι θα οδηγηθούμε σε εκλογές αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις», παρατηρεί η ΔΗΜΑΡ.
«Αντίθετα με αυτή τη μέθοδο η τρόικα ενθαρρύνεται στο να ζητά τη λήψη νέων μέτρων επιβαρυντικών για την κοινωνία», καταλήγει.
Π. Καμμένος: Υπάρχει μόνο ένα success story για τους δανειστές
«Στην εικονική πραγματικότητα του κ. Σαμαρά με τους 17 εκατομμύρια τουρίστες που ανακοίνωσε και την ανάπτυξη που θα ερχόταν το καλοκαίρι με τις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες δεν ξεκίνησαν ούτε για τους ημετέρους, υπάρχει μόνο ένα success story για τους δανειστές, που προχωρούν σε κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας με τις ευλογίες της κυβέρνησης και τους πολίτες να ζούμε το δικό μας εφιάλτη με την ανεργία να αυξάνεται, με τα σημειώματα της εφορίας και τα χαράτσια που κανείς πλέον δεν μπορεί να πληρώσει», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.