5/8/13

Το τζαμί και το παρασκήνιο των άγονων διαγωνισμών

Του Κωστα Ονισενκο
Αλλοι μιλούν για απειλές αντιδρώντων στην ανέγερση του τεμένους και άλλοι για «παιχνίδια» προκειμένου να ανέβει το κόστος.

Εγινε ένα λάθος, εγώ ποτέ δεν ζήτησα να λάβω μέρος στον διαγωνισμό. Αλλος έβαλε το όνομα της εταιρείας μου», λέει στην «Κ» ο ιδιοκτήτης μιας από τις 24 εταιρείες που αρχικώς εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ανέγερση τεμένους στον Βοτανικό. Ο εν λόγω επιχειρηματίας - αρχιτέκτονας «κλείνει το τηλέφωνο» χωρίς να εξηγήσει ούτε το «ποιος» ούτε το «πώς» και το «γιατί» είχε λόγο να τον «εμπλέξει» με τον διαγωνισμό. Αλλος εκπρόσωπος εταιρείας είναι περισσότερο διαφωτιστικός εξολομογούμενος ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για το συγκεκριμένο έργο, εξαιτίας του φόβου «για τυχόν επεισόδια και στοχοποίησή του από ακραίες ομάδες» . Εως σήμερα έχουν κηρυχθεί άγονοι τρεις διαγωνισμοί για την κατασκευή του «τζαμιού», καθώς ουδείς ενδιαφερόμενος προσήλθε στο τελικό στάδιο της διαδικασίας.

Η εξέλιξη του θέματος προκαλεί τουλάχιστον αμηχανία. Κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στην «Κ» εκφράζουν ανησυχία ότι η καθυστέρηση κατασκευής του τεμένους, το οποίο έχει προαγγελθεί ρητώς από την πολιτεία, ενδέχεται να αποτελέσει ή και αποτελεί ήδη αντικείμενο εκμετάλλευσης από «έξωθεν κύκλους». Αυτοί, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, επιχειρούν να εκθέσουν την πολιτική της Ελλάδας απέναντι στις αραβικές χώρες εμφανίζοντάς την ως «αντιμουσουλμανική» χώρα. «Το θέμα πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Η λήξη του Ραμαζανίου, στις 8 Αυγούστου, αναμένεται να ανοίξει καινούργιο κύκλο συζητήσεων γύρω από το θέμα. Θα τεθούν ξανά τα ίδια ερωτήματα, στα οποία υποτίθεται ότι έχουμε απαντήσει με την ανακοίνωση κατασκευής του τεμένους», σχολίασε στην «Κ» αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος. Κατά της κατασκευής του τεμένους έχει ταχθεί ομάδα κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Βοτανικού, οι οποίοι στρέφονται συνολικά κατά της προοπτικής δημιουργίας τεμένους και όχι μόνο στην περιοχή τους. «Είμαστε χριστιανική χώρα, δεν θέλουμε να γίνει τζαμί ούτε στον Βοτανικό ούτε πουθενά», διαμηνύουν. Είναι κοινό μυστικό ότι αυτή η «κίνηση» ξεκίνησε από λίγους κατοίκους της περιοχής, αλλά στη συνέχεια ενισχύθηκε από άτομα και από άλλες περιοχές που δεν κρύβουν την αντίθεσή τους -εμπράκτως πολλές φορές...- στην παρουσία αλλοδαπών αλλοθρήσκων στη χώρα μας.

Το τίμημα

«Εγώ νομίζω ότι εδώ πρόκειται για μια προσπάθεια να ανεβάσουν το ποσόν για την κατασκευή (σ.σ: έχει οριστεί σε 946.000 ευρώ). Το επιχείρημα για φόβους σχετικά με δυναμικές αντιδράσεις περιοίκων κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανέγερση τζαμιού, είναι ύποπτο. Εξάλλου, η ασφάλεια είναι δουλειά της πολιτείας και όχι των κατασκευαστικών εταιρειών και πιστέψτε με το ενδεχόμενο ένα μουσουλμανικό τέμενος μέσα στην Αθήνα να δεχθεί επίθεση δεν είναι καθόλου ευχάριστο σενάριο για καμιά κυβέρνηση, οπουδήποτε», είπε στην «Κ» το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, που εκτιμά ότι η στάση των υποψήφιων κατασκευαστών σχετίζεται με το οικονομικό σκέλος. Πιέζουν άτυπα για να «ανέβει το κόστος», συμπλήρωσε. Αυτή η θέση βρίσκει αντίλογο σε όσα κατέθεσαν στην «Κ» στελέχη εταιρειών, υπό τον όρο να μην κοινοποιηθούν τα ονόματά τους.

«Δεν μπορέσαμε να μπούμε μέσα να καταθέσουμε την προσφορά καμία από τις τρεις φορές που έγινε ο διαγωνισμός. Ο χώρος ήταν αποκλεισμένος από διαδηλωτές και από τα ΜΑΤ. Δεν έχει καμία σχέση με το οικονομικό, το ποσόν είναι μια χαρά. Απλώς δεν μπορέσαμε να μπούμε στο κτίριο, ούτε εμείς ούτε κανένας άλλος», είπε ένας χαρακτηριστικά. «Τρόμαξα, είδα όλο αυτόν τον κόσμο, τις φωνές. Πήρα τηλέφωνο στην εταιρεία και από εκεί μου είπαν να αποχωρήσω για να μην κινδυνέψει η σωματική μου ακεραιότητα», δηλώνει εκπρόσωπος άλλης κατασκευαστικής εταιρείας. Τέλος, ακούστηκαν και σχόλια με επίκεντρο τον φόβο «αντιποίνων» κατά αυτών που θα αναλάβουν το έργο, από άτομα που ακόμα αρνούνται να αποδεχθούν το δικαίωμα των «άλλων» να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, σε «επίσημο» χώρο. Μόλις την Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Στράτος Σιμόπουλος τόνιζε στην «Κ» ότι ο επόμενος διαγωνισμός, θα γίνει τον άλλο μήνα, «με παρέκκλιση ώστε να συμμετάσχουν μόνο μεγάλες εταιρείες». Υπενθυμίζεται ότι σε περίπου εκατό υπολογίζονται στην Αθήνα, κυρίως, ισόγεια πολυκατοικιών, που έχουν μετατραπεί σε «τζαμιά».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

3 σχόλια:

  1. Τι όμορφα που τα γράφει η Καθημερινή.
    Οι κακοί ακραίοι δεν νοιάζονται για τα δικαιώματα των άλλων, των δεκαδων χιλάδων γηγενών μουσουλμάνων αδελφών τους. Το Κράτος κάνει οοοοτι μπορεί για να είναι σωστό και δικαιο με τους ευπαθεις συμπολίτες μας απο τα ξενα, που φέρνουν πολιτισμό και ανάπτυξη στη φτωχή και τριτοκοσμική μας χώρα.
    Ρε δε παει να κρεμαστει η καθημερινη και ο καθε κρετίνος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι είναι αυτό το "Κώστα Ονισένκο" ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 11:58
    Θα σου πω άμα μου λες τι είναι αυτό το "Brera".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.