10/8/13

Υπόθεση «Ντρέιφους» στη Βαρυμπόμπη;

Λαμπρόπουλος Βασίλης  
Τι συμβαίνει με τον 60χρονο που συνελήφθη για τους εμπρησμούς και αφέθηκε ελεύθερος - Το δάσος με τα μπάζα, το ΙΧ-«βόμβα» και οι νυχτερινές βόλτες
Υπόθεση «Ντρέιφους» στη Βαρυμπόμπη;
1.820 στρέμματα πευκοδάσους κατέκαψε η πυρκαγιά το βράδυ της περασμένης Τρίτης στη Βαρυμπόμπη
Ενας εμπρηστής που κατέκαψε τα δάση της Αθήνας ή μια «υπόθεση Ντρέιφους» μέσα στα δάση της Βαρυμπόμπης; Ενας άνθρωπος ο οποίος με εντυπωσιακή μεθοδικότητα «πυρπολούσε» τα δάση της Αθήνας ή απλώς, όπως λένε γνωστοί του, «ένας επιπόλαιος τύπος με ιδιόρρυθμο χαρακτήρα, που μάζευε πέτρες για το σπίτι της κόρης του προκειμένου να γλιτώσει μερικά ευρώ και δεν είχε ακούσει λέξη για τις φωτιές στα δάση της Αθήνας»;

Το ερώτημα αυτό απασχολεί τις δικαστικές αρχές αλλά και στελέχη της Πυροσβεστικής σχετικά με τη σύλληψη του 60χρονου, πρώην οδηγού φορτηγού, ο οποίος τώρα λειτουργεί μικρή κτηνοτροφική μονάδα, από την περιοχή του Καπανδριτίου. Μετά την απολογία του στον 3ο ειδικό ανακριτή, καθώς αντιμετωπίζει την κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού σε βαθμό κακουργήματος, ο 60χρονος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 20.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Μια απόφαση που προκάλεσε πλήθος ερωτημάτων εκ μέρους των αρχών ασφαλείας, με τους αξιωματούχους να εκφράζουν τον φόβο μήπως ο ύποπτος συνεχίσει τη δράση του γύρω από την Αθήνα.

Αρνείται τις κατηγορίες

Τι ακριβώς συμβαίνει όμως με τον εμφανιζόμενο ως «εμπρηστή της Βαρυμπόμπης»; Ο 60χρονος είχε συλληφθεί το βράδυ της Τρίτης (την επομένη της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη η οποία κατέκαψε 1.820 στρέμματα πευκοδάσους) στον παράδρομο του 18ου χλμ. της Εθνικής οδού, να έχει συσσωρεύσει χόρτα, κλαδιά και πευκοβελόνες. Σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής που τον συνέλαβαν, οι ενδείξεις εις βάρος του είναι πολλές: έκοψε την περίφραξη του κτήματος μέσα στο οποίο συνελήφθη, στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν μπιτόνια με βενζίνη και πολλοί αναπτήρες, το ΙΧ του δεν είχε πινακίδες, ενώ δεν είχε μαζί του κινητό «για να μην αφήσει ίχνη», όπως είπαν οι αστυνομικοί. Επιπλέον, ο 60χρονος είχε συλληφθεί πριν από έναν χρόνο για υπόθεση λαθροϋλοτομίας, ενώ είχε εξεταστεί και για μια πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο Ωρωπού πριν από μερικές εβδομάδες.

Τα στοιχεία αυτά της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής φαίνονταν από πρώτη ματιά καταλυτικά για την εμπλοκή του κατηγορουμένου στις φωτιές της Βαρυμπόμπης. Ωστόσο ο 60χρονος, που αρνείται από την πρώτη στιγμή τις κατηγορίες, παρουσίασε μέσω του δικηγόρου του κ. Δημήτρη Σφυρή στοιχεία που φέρεται να προκάλεσαν αμφιβολίες για την εμπλοκή του στους εμπρησμούς της Βαρυμπόμπης.

«Δεν ήξερα για την πυρκαγιά»

Υποστήριξε ότι πήγε στο σημείο όπου συνελήφθη γιατί εκεί βρισκόταν ένας χώρος με μπάζα από τις οικοδομικές δραστηριότητες ενός τεχνικού από τον Βαρνάβα Αττικής. Είπε ότι είχε έρθει σε επαφή με τον συγκεκριμένο άνθρωπο προκειμένου να του αγοράσει πέτρες από τα μπάζα στη Βαρυμπόμπη για να χτίσει το σπίτι της μιας από τις δύο κόρες του, στην περιοχή του Βαρνάβα. Παρουσίασε μάλιστα φωτογραφίες τής υπό ανέγερση πετρόκτιστης οικοδομής. Ο 60χρονος ανέφερε ότι «επειδή ο οικοδόμος μού είχε ζητήσει μεγάλη τιμή για τις πέτρες, αποφάσισα να πηγαίνω βράδυ να τις παίρνω λαθραία» και ότι «ήταν η τρίτη φορά που πήγαινα στο ίδιο σημείο. Η Αστυνομία έκρυψε ότι μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκε και ένας κασμάς για τις πέτρες».

Οσον αφορά την κατάσταση του ΙΧ του και τα μπιτόνια βενζίνης που βρέθηκαν σε αυτό, ο 60χρονος υποστήριξε ότι «όλοι, ακόμη και οι αστυνομικοί στην περιοχή του Καπανδριτίου, ξέρουν ότι εγώ τριγυρνάω στο χωριό συνέχεια με αυτό το αμάξι, που δεν έχει πινακίδες, και το έχω πάρει από παλιατζή. Τα μπιτόνια βενζίνης τα είχα γιατί είχε τρύπα το ρεζερβουάρ του ΙΧ μου και αναπλήρωνα καύσιμα. Μάλιστα, ζήτησα από τους αστυνομικούς που με πιάσανε να εξετάσουν το ρεζερβουάρ για να δουν την τρύπα. Κινητό δεν κουβαλώ ποτέ μαζί μου. Είμαι αποκομμένος απ' όλα. Δεν βλέπω τηλεόραση και δεν ήξερα για την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης το προηγούμενο βράδυ. Εξάλλου εκείνο το βράδυ της φωτιάς όλοι με είχαν δει στο χωριό μου και έχω ακλόνητο άλλοθι. Επιπλέον, ποτέ δεν είχα προσαχθεί από χώρο άλλης πυρκαγιάς, όπως λένε οι αξιωματικοί. Τέλος, για ποιον λόγο να βάλω φωτιά, και μάλιστα σε ένα τόσο… μακρινό δασός από εκεί που μένω;».

Τι απαντά η Αστυνομία
Οι ερευνητές της υπόθεσης αντιτείνουν τα εξής: «Ξέρουμε τους ισχυρισμούς του 60χρονου, όμως ορισμένα στοιχεία δεν μπορεί να αμφισβητηθούν. Γιατί μάζευε τις πέτρες τα μεσάνυχτα; Αυτά που αναφέρει για το μπιτόνι της βενζίνης είναι μάλλον αστεία. Μια τρύπα στο ρεζερβουάρ μπορεί να προκαλέσει αμέσως ανάφλεξη και μεγάλης έκτασης πυρκαγιά και φυσικά κανείς δεν κουβαλάει τόσα καύσιμα στο ΙΧ του για να αναπληρώνει, τάχα, τη χαμένη βενζίνη του, μετατρέποντας το αυτοκίνητό του σε "βόμβα". Μπορεί να λέει ότι δεν είχε κινητό, όμως στο σπίτι του κατασχέθηκαν τρεις συσκευές τις οποίες θα εξετάσουμε για να δούμε τι κλήσεις έχει πραγματοποιήσει σε κρίσιμα χρονικά διαστήματα. Οσον αφορά αυτό που μας είπε για το ασαφές "κίνητρό του", δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε εμπρησμούς χωρίς αιτία. Ολα ωστόσο είναι υπό διερεύνηση».

ΤΟ ΒΗΜΑ   Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 9 Αυγούστου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.