10/8/13

Ο Ομπάμα πήγε στη συνάντηση με όλο το επιτελείο του και ο Σαμαράς με την … παρέα του

Εκτιμάται δηλαδή ότι ήταν κακή η εικόνα που έδωσε η χώρα μας, σε ένα τόσο κρίσιμο ραντεβού να μην περιλαμβάνονται στο κάδρο των επαφών ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠ.ΕΞ. Ευ.Βενιζέλος, εφόσον στις συναντήσεις μετείχαν τόσο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όσο και ο επικεφαλής του Στειτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι. Το ίδιο ισχύει και για την απουσία του Γ.Στουρνάρα., σε αντίθεση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιού. obama-samaras2
Παρά την ικανοποίηση που άφησε στην ελληνική πλευρά η αποτίμηση του ταξειδιού στις ΗΠΑ, αίσθηση προκάλεσε στην Ουάσινγκτον το γεγονός ότι ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα κατέβασε το " βαρύ πυροβολικό " της Αμερικανικής διοίκησης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήγε στις ΗΠΑ με. την " παρέα του "., όπως χαρακτηριστικά σχολιάστηκε.

Συγκεκριμένα πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν το φάουλ στο σχεδιασμό της ελληνικής αποστολής, που θεσμικά τουλάχιστον κρίνεται ελλειμματική απέναντι στο βάθος της αντίστοιχης αμερικανικής.

Εκτιμάται δηλαδή ότι ήταν κακή η εικόνα που έδωσε η χώρα μας, σε ένα τόσο κρίσιμο ραντεβού να μην περιλαμβάνονται στο κάδρο των επαφών ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠ.ΕΞ. Ευ.Βενιζέλος, εφόσον στις συναντήσεις μετείχαν τόσο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όσο και ο επικεφαλής του Στειτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι. Το ίδιο ισχύει και για την απουσία του Γ.Στουρνάρα., σε αντίθεση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιού.

Αυτό τώρα που έμεινε σαν βασική εικόνα από τις κοινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μετά τη συνάντηση των δύο στο Λευκό Οίκο, το βράδυ της Πέμπτης είναι πως δόθηκε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία “δήλωσης προθέσεων “ της Αμερικανικής πολιτικής στον χώρο της Ευρωπαικής Ένωσης αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Την ευκαιρία που προσέφερε η Αθήνα, δεν την άφησε να πάει χαμένη η Ουάσινγκτον και έτσι είχαμε μια βαρυσήμαντη παρέμβαση που αφορά την παγκόσμια οικονομία και την σχέση των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση, από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Μια παρέμβαση με διπλό μήνυμα: ισχυρότατης στήριξης στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που προσπαθεί υπό αντίξοες συνθήκες να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση και συγχρόνως μήνυμα αποδοκιμασίας της μονοδιάστατης πολιτικής λιτότητας την οποία επιβάλλει στην Ευρωζώνη το Βερολίνο.

Αποκωδικοποιώντας τη χθεσινοβραδινή συνάντηση κορυφής των δύο κρατών, θα πρέπει να έχει κανείς υπόψιν του ότι όσα ελέχθησαν έχουν διπλή υπόσταση και αυτή πηγάζει από τα μηνύματα που ειπώθηκαν με δημόσιες δηλώσεις και εκείνα που πέρασαν διά μέσου των συσκέψεων πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες.

Σε ότι αφορά την αποκωδικοποίηση των συμπερασμάτων:

Χαράχτηκαν κοινά βήματα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα, με πιο εμφανές από αυτά τη συμφωνία να στηρίξουν τη γραμμή του ΔΝΤ για γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους .

Στον ενεργειακό τομέα εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από τις δύο πλευρές για στενή συνεργασία και αναμένονται εξελίξεις τόσο μέσω επενδύσεων στο χώρο όσο και με στήριξη από τις ΗΠΑ των ελληνικών ενεργειών στο ζήτημα.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα ευμενής ήταν η εξέλιξη της υπογραφής της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο που θα εξάγεται από τις ΑΟΖ των 3 κρατών.

Στην κινητικότητα που έχει ξεκινήσει ξανά ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους η Ελλάδα διαμέσου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προσφέρθηκε να συμβάλει ως τόπος φιλοξενίας των επαφών όταν ξεκινήσουν, αξιοποιώντας τις πολύ καλές σχέσεις που παραδοσιακά έχει και με τους δύο λαούς.

Η Ελληνική πλευρά δικαίως μπορεί να αισθάνεται ευχαριστημένη από το πρόσημο των συναντήσεων αφού αποκόμισε σε μέγιστο βαθμό αυτό που τουλάχιστον δημοσίως επεδίωκε, μια ισχυρή και ξεκάθαρη στήριξη των προσπαθειών της κυβέρνησης αλλά και του ελληνικού λαού

Η στήριξη αυτή εκδηλώθηκε με δύο σημεία των δηλώσεων του Μπαράκ Ομπάμα: Η πρώτη όταν ανέφερε ότι το διακύβευμα της επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος αφορά και την παγκόσμια οικονομία

Και το δεύτερο, το ξεκάθαρο μήνυμα στο Βερολίνο ότι ” αν κάτι δεν πάει καλά στην Ελλάδα, τότε το πρόβλημα θα ξεπεράσει την επικράτεια της Ευρωζώνης η της ΕΕ και θα προκαλέσει τριγμούς στην Παγκόσμια Οικονομία “

Η υπενθύμιση του Αμερικανού προέδρου στις Βρυξέλλες, της εξίσωσης σχετικά με το δημοσιονομικό πρόβλημα και την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται ότι, περισσότερες δουλειές φέρνουν περισσότερα έσοδα από φόρους και καλύπτουν περισσότερες τρύπες του δημοσιονομικού χρέους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων για την ελληνική κυβέρνηση

Κοινή πάντως ήταν η εκτίμηση ότι μέχρι τις Γερμανικές εκλογές δεν πρόκειται να υπάρξει αντίδραση από το Βερολίνο στα μηνύματα της Ουάσινγκτον

Η Ελληνική πλευρά εν τούτοις κρατά μικρό καλάθι και για το ενδεχόμενο σημαντικής μεταστροφής της Γερμανικής πολιτικής και μετά τις κάλπες του Σεπτεμβρίου, εφόσον συνεχίζει το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε

Τέλος ιδιαίτερα σημαντική εκτιμάται ότι ήταν και η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να προτάξει την ανεργία των νέων με αναφορά στο αντίστοιχο πρόβλημα των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι εκεί ” υπάρχει δεξαμενή συσσώρευσης αγανακτισμένων νέων που διαρρέουν προς τα (πολιτικά) άκρα “samarasbloomberg
Τέλος σήμερα τελευταία ημέρα του ταξιδιού στις ΗΠΑ,( επιστρέφει αύριο ) ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντήσει το Δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικ Μπλούμπεργκ (φωτό), το ΓΓ του ΟΗΕ Μπα Κιμουν, ηγετικά στελέχη της JP Morgan, το επιτελείο των New York Times, τον επικεφαλής του Αμερικανοεβραικού Ινστιτούτου Ντ.Χάρρις, ομογενείς επιχειρηματίες και παράγοντες, ενώ θα επισκεφθεί και το σημείο Ground Zero της 11ης του Σεπτέμβρη καθώς και τον υπό ανέγερση ναό του Αγίου Νικολάου στην περιοχή που έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι.

επταημερες

1 σχόλιο:

  1. ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Ο ΦΟΝ ΑΝΤΩΝΑΚΕΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.