7/8/13

Η Τουρκία χωρίς «φίλους»

Από τη ΝΕΦΕΛΗ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας βρίσκεται υπό πλήρη κατάρρευση. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε προ ημερών, κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, μία ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων.


Γύρω από αυτό το τραπέζι βρέθηκε και ο Μαχίρ Ζεϊνάλοφ, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Today's Zaman», ο οποίος περιέγραψε σε ένα άρθρο του τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι συνδαιτυμόνες του για να καταμετρήσουν τους «φίλους» που έχουν απομείνει στην Τουρκία σήμερα στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Ενας είπε η Σομαλία, ένας άλλος πρότεινε την Τυνησία, κανείς όμως δεν μπόρεσε να βρει μία χώρα ακόμη, έτσι για να «κλείσει» η τριάδα.

Η Αγκυρα ωστόσο αρέσκεται στο να χαρακτηρίζει τις γειτονικές της χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν, «φίλους» της, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές «αντίληψης» που μπορεί να προκύπτουν κατά καιρούς και που άπτονται της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή.

Ορισμένοι Τούρκοι διπλωμάτες ωστόσο, όπως σημειώνει ο Τούρκος δημοσιογράφος, έστω και δειλά δειλά, παραδέχονται και αναγνωρίζουν ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει... εξοκείλει.

Η Τουρκία, όπως διαπιστώνουν, δεν συνομιλεί πλέον με τη Δαμασκό και τη Βαγδάτη, διατηρεί προβληματικές σχέσεις με τον Λίβανο και το Ιράν, απέτυχε να «χτίσει» μία σταθερή σχέση με το Ισραήλ και την Αρμενία, ενώ βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από αυτό που θα αποκαλούσε κανείς «υγιή σχέση» με την Ελλάδα, με τη Ρωσία και με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Δεν φταίμε εμείς για την εξέλιξη αυτή» φέρεται να έχει κατ' επανάληψιν δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος υπήρξε ο εισηγητής της θεωρίας περί «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει ο αρθρογράφος της «Today's Zaman», ο ίδιος ο Αχμέτ Νταβούτογλου και μερίδα Τούρκων διπλωματών εκτιμούν ότι όλες οι σχέσεις της Τουρκίας με τις αραβικές χώρες θα αποκατασταθούν, αμέσως μόλις τα «καταπιεστικά καθεστώτα» απομακρυνθούν από την εξουσία.

Υπάρχει, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ένα μικρό πρόβλημα: μάλλον η «απομάκρυνση» αυτή παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο από αυτόν που έχει υπολογίσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.