6/8/13

Αν διώξουν οι Ισπανοί τους Άγγλους από το Γιβραλτάρ, θα τους διώξουμε κι εμείς πιο εύκολα από την Κύπρο!

Διαβάζουμε στο ΒΗΜΑ: 
Νέες εντάσεις μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας για το Γιβραλτάρ 
Αφορμή η δημιουργία τεχνητού υφάλου στα ανοιχτά του «βράχου»
Νέες εντάσεις μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας για το Γιβραλτάρ
Διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας και ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες στα σύνορα με το Γιβραλτάρ. (AP Photo/Marcos Moreno)
Βρετανία και Ισπανία ερίζουν για άλλη μια φορά με αφορμή το Γιβραλτάρ. Αφορμή, τώρα, είναι η  δημιουργία τεχνητού υφάλου στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ, που, όπως υποστηρίζουν οι Ισπανοί,  θα δώσει την χαριστική βολή στους ντόπιους ψαράδες που ήδη πλήττονται από την οικονομική κρίση. 
Σε ένδειξη αντίδρασης η Ισπανία πραγματοποιεί ολοένα αυξανόμενους ελέγχους στα σύνορα με το βρετανικής κτήσης κρατίδιο δημιουργώντας ουρές χιλιομέτρων και παρακωλύοντας τη διέλευση ντόπιων και τουριστών.

Το Γιβραλτάρ κατηγορεί την Ισπανία ότι «ακονίζει τα μαχαίρια της» και συμπεριφέρεται σαν την Βόρειο Κορέα όταν ισχυρίζεται ότι σκοπεύει να επιβάλει συνοριακά τέλη και εναέριους ελέγχους πάνω από το κρατίδιο την εθνική κυριαρχία του οποίου αμφισβητεί.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε «σοβαρά προβληματισμένος» από την όλη κατάσταση και απαίτησε εξηγήσει από την Μαδρίτη για τα λεγόμενά της. Η μικρή βραχώδης προεξοχή του νότιου τμήματος της Ιβηρικής χερσονήσου, η οποία έχει πληθυσμός 30.000 ατόμων και βασίζει την οικονομία της στον τουρισμό, τον τζόγο και τις offshore εταιρίες έχει υπάρξει σημαντική  πηγή προστριβών μεταξύ των δύο χωρών, παρότι και οι δύο είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μάχη για την κυριαρχία του Γιβραλτάρ - για την οποία η Βρετανία δήλωσε ότι δεν προτίθεται να κάνει συμβιβασμούς- ξεκίνησε και πάλι τον περασμένο μήνα όταν πλοία με εντολή από τις αρχές του Γιβραλτάρ έριξαν συμπαγείς ογκόλιθους από σκυρόδεμα μέσα στη θάλασσα για να δημιουργήσουν έναν ύφαλο για τα ψάρια στην είσοδο της Μεσογείου. Αμέσω η Ισπανία έσπευσε να παρατηρήσει ότι ο ύφαλος θα μπλοκάρει τα αλιευτικά της σκάφη και ανταπέδωσε το «χτύπημα» με σκληρότερους και πιο επισταμένους συνοριακούς ελέγχους, προκαλώντας καθυστερήσεις ως και έξι ωρών μέσα σε συνθήκες αυξημένων θερμοκρασιών.


Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέκ Γκαρσί Μαργάγιο τόνισε ότι η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας προτίθεται να λάβει ακόμη αυστηρότερα μέτρα, λέγοντας την Κυριακή ότι «το πάρτι τελείωσε», αναφερόμενος στα προηγούμενα χρόνια κατά τα οποία η σοσιαλιστική κυβέρνηση υιοθετούσε πιο μαλακή στάση όσον αφορά το ζήτημα του Γιβραλτάρ. Συγκεκριμένα, η Ισπανία σκέφτεται το ενδεχόμενο να επιβάλει φόρο ύψους 50 ευρώ για κάθε άτομο που περνάει τα σύνορα από την ισπανική πόλη Λα Λίνεα στο Γιβραλτάρ, να πραγματοποιεί φορολογικούς ελέγχους στους κατοίκους Γιβραλτάρ που έχουν περιουσία στην Ισπανία και να απαγορεύσει στα αεροπλάνα που κατευθύνονται εκεί να χρησιμοποιούν τον δικό της εναέριο χώρο.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Γιβραλτάρ Φάμπιαν Πικάρντο δήλωσε ότι οι ισπανικές προτάσεις εντάσσονται σε «μια πολιτική της τρέλας» και ότι «πρώτα θα παγώσει η κόλαση» πριν αφαιρεθεί ο τεχνητός ύφαλος από τα ύδατα μιας περιοχής που παραχωρήθηκε στη Βρετανία το 1713.
TO BHMA

1 σχόλιο:

  1. “Αν διώξουν οι Ισπανοί τους Άγγλους από το Γιβραλτάρ, θα τους διώξουμε κι εμείς πιο εύκολα από την Κύπρο!”
    Τους κυπρίους τους ρωτήσατε γι' αυτό??? Μάλλον δεν θέλουν και τόσο να διώξουν τα αδέλφια τους (βρετανούς) και τους θέλουν στο νησί περισσότερο από τους ελλαδίτες!!!
    Για την ιστορία με το δημοψήφισμα του 2002 αποφασίστηκε για ακόμα μια φορά η παραμονή του Γιβραλτάρ στην Μεγάλη Βρετανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.